5 неща, с които дразните кучето си

куче Снимка: iStock

Д омашните ни любимци често могат да са досадни в поведението си. Замисляли ли сте се обаче, че е възможно да има неща, които ние правим, които да дразнят тях? Да, нашите кучета не могат да говорят и да ни се оплачат, но сигурни сме – и те, подобно на нас биха имали дълъг списък с притеснителни и нежелани начини, по които ние се държим към тях. 

В този материал ще се опитаме да направим анализ на някои от най-досадните, притеснителни и дразнещи неща, които стопаните на кучета често правят без дори да се замислят дали на домашните им любимци им е приятно. Нашият съвет – избягвайте това поведение, за да направите живота на косматия си приятел малко по-приятен и спокоен!

Знаем, че всички кучета са различни и не всичко изброено може да се отнася за вашия домашен любимец. Но винаги е полезно да се замислим и да погледнем нещата от друга гледна точка, нали?

Dogsandcats.bg
  • Големи, силни, стискащи прегръдки

Разбираме добре – обичате домашния любимец с цялото си сърце и душа. Един от начините, по които хората сме свикнали да изразяваме тази любов са големите, продължителни, силни, емоционални стискащи прегръдки. Когато двама души се прегърнат, това е взаимно удовлетворяващо преживяване. Но случвало ли ви се е да се опитате да гушнете някой, който не обича да бъде притискан? Ако някой, който не познавате добре? Тези прегръдки могат да бъдат малко притеснителни, да не говорим за дискомфорта, който причиняват. Е, по подобен начин се чувства и вашето куче, когато го прегърнете силно.

кучеСнимка: iStock

Не бива да приемате нещата лично – косматият ви приятел ви обича толкова (или дори повече!), колкото и вие него. Но прегръдките далеч не са любимия му начин, по който да демонстрирате обичта си към него. Те са стегнати и за кучето чувството е сякаш го държите в капан или примка. Животното се чувства доминирано и логично – иска да се отскубне и избяга. В най-добрия случай, в зависимост от породата и характера на кучето, то може да възприема това като досадно, но да не се противи явно. За това – запазете прегръдките за близките си хора, а кучето си – погалете по коремчето.

  • Активирате „онази точка“ на нервната му система

Всяко куче има една точка от тялото – може да е отстрани на кръста, корема или гърдите, което предизвиква моментална реакция при докосване. Сещате се – когато чешете животното там, то започва инстинктивно да рита със задния си крак, стягайки междувременно цялото си тяло. Това поведение е напълно неволно и докато на нас ни се струва сякаш правим услуга на домашния си любимец и на него му е приятно, от негова гледна точка нещата не стоят по същия начин. 

Всъщност за кучето е доста досадно, защото активирайки „точката“ на нервната му система това предизвиква реакции, които то не може да контролира. Конете и кравите правят същото, когато махат с опашка, за да прогонят муха от гърба си. Усещат нещо досадно и се опитват да се отърват от него. 

кучеСнимка: iStock

  • Разрешавате на децата да му се „качват на главата“

Кучето може да бъде чудесна компания за децата ви, но е необходимо да научите малчуганите на уважение към домашния любимец 

Ако не поставите правила рискувате хлапетата да досадят на животното и в крайна сметка то да реагира с ръмжене или друг вид предупреждение. Децата нямат намерение да наранят или да дразнят нарочно четириногия ви приятел, но без подходящата подготовка това може да се случи неволно в хода на играта. А почувства ли се дори за момент заплашено, кучето не би се поколебало да реагира. За да избегнете всякакви неприятни реакции и инциденти – установете ясни и точни граници на поведение между детето и кучето.

деца и кучеСнимка: iStock

  • Очаквате кучето да се държи като човек

Всички стопани на кучета възприемат четириногите си приятели като част от семейството. Понякога – те са дори повече от това! Но не бива да забравяме, че това не са хора, защото неминуемо има моменти, в които очакваме кучето ни да се държи като човек и да реагира по определен начин. 

Даваме ви пример: Вие и най-добрата ви приятелка имате кучета. Вашият домашен любимец е приблизително с еднакъв размер и на почти същата възраст като нейния. Вие искате и очаквате животните да се сприятелят. Щом ги срещате обаче нещата не вървят добре – кучетата не си допадат или още по-лошо – те са откровено агресивни едно към друго. Опитвате отново и отново – резултатът е същия. Вашето куче няма да се сприятели с всяко куче, което среща, независимо от връзката ви със собственика – приемете го.

кучетаСнимка: iStock

  • Да бъдете непоследователни или да нямате рутина

За кучетата рутината е всичко – те жадуват за последователност и структура, които да рамкират ежедневието им. Когато знаят какво се очаква от тях, те се чувстват спокойни. Това важи за времето за хранене, разходка, игри или сън – предвидимият ред, установен и случващ се ден след ден ги кара да се чувстват уверени, щастливи и сигурни. Разбира се, винаги има непредвидени ситуации – може да закъснеете с разходката или вечерята, но веднъж установената рутина кара животното да възприема тези ситуации далеч по-добре. 

Кучетата обичат правилата. Те ще направят каквото се иска от тях, за да ви угодят. Но ако няма последователност от ваша страна, това ги обърква и те в крайна сметка ще спрат да обръщат внимание на това, което им казвате. Ако, например, сте решили, че вече няма да давате на кучето си нищо от масата, необходимо е да спазвате правилото всеки ден – в един момент то ще се откаже да „проси“, виждайки, че не получава нищо. Но ако само веднъж му дадете дори една хапка, трябва да започнете всичко отначало. 

  • Приемате, че кучето разбира стойността на предметите 

Кучето ви не прави разлика между скъпата играчка, която сте му купили от близкия зоомагазин или такава, която е намерило в някоя локва, например. Игрите носят радост на домашния ни любимец – най-вече, когато вие участвате в тях. Животното обича да чува похвали, да ви гледа как хвърляте топката или дърпате единия край на въжето. 

Когато обаче пострадат любимите ви обувки, които сте забравили да приберете в шкафа след последното си излизане, вие се ядосвате на кучето си – няма похвали, нито приветствия. И това много обърква животното, защото за него обувките ви са просто играчка, която е открило в скуката си, докато ви е нямало, обект, с който се е забавлявало за известно време. Не бива да забравяме, че кучето ни не може да направи разликата, за това – дръжте ценните си предмети далеч от обсега му, за да си спестите нервите. 

кучеСнимка: iStock

Знаем, че никога не бихте дразнили нарочно кучето си. И сме сигурни, че дори и да правите някое от изброените неща, то не е с цел да ставате досадни или да притеснявате домашния си любимец. Но все пак е добре да ги имаме предвид – за да осигурим още по-спокоен, комфортен и приятен живот на косматия си приятел. 

 

Вижте още:

Как да научим децата на уважение към кучето

Харесва ли му на кучето да го прегръщаме

 

Виж още