5 неща в двора, които могат да бъдат опасни за кучето ви

куче Снимка: iStock

А ко разполагате със заден двор, то знаете добре, че това е любимо място и на домашния ви любимец! Там кучето може свободно да тича наоколо, да се препича на слънце и да души всичко, което привлече вниманието му. Докато косматият ви другар се наслаждава на щастието да разполага със свое пространство обаче, вашата работа като отговорен стопанин е да се уверите, че „от играчка няма да стане плачка“. Или, казано с други думи – че в двора ви няма скрити (или недотам) опасности за четириногия ви другар. 

кучеСнимка: iStock

Ще бъде необходимо да огледате пространството с критично око, за да забележите нещата, които могат да създадат неприятности за любопитната муцуна, лапи и съзнание на питомеца ви. Повечето от нещата в краткия ни списък по-долу са предмети от ежедневието, които вероятно имате в двора си в момента. Те са безопасни, когато се съхраняват правилно, в противен случай носят някои специфични рискове за косматия ви другар.

Ето няколко често срещани предмета в двора, които могат да са опасни, а в някои случи – дори смъртоносни за кучетата ни.

Dogsandcats.bg
  • Пестициди

Всеки иска потенциално нашествие на мравки, пчели, кърлежи и други видове страховити буболечки или насекоми, а пестицидите обикновено правят чудеса, за да прогонят тези нежелани гости. Проблемът е, че продуктите от този тип, които са безопасни за кучета, се броят на пръсти. И, когато третирате двора си с пестициди и пуснете домашния любимец навън, тези химикали полепват по козината и възглавничките на лапите му. След това е достатъчно само едно облизване, за да се озоват в тялото му.

кучеСнимка: iStock

Страничните ефекти от отравяне с пестициди при домашните любимци могат да варират от леки до смъртоносни. Сред незабавните симптоми, които може да забележите, са кожни обриви, гадене и повръщане, дразнене на очите и респираторни проблеми. Дългосрочното излагане също може да увеличи риска от развитие на рак на пикочния мехур при кучетата, коментират от PetMD.

Най-добрият начин да предпазите домашния си любимец, като същевременно поддържате моравата си защитена, е да ограничите времето, което животното прекарва навън поне 48 часа след като сте пръскали с пестициди. Уверете се и, че опаковките и бутилките на препаратите не са оставени да лежат наоколо, където лесно могат да попаднат в лапите на животното. 

  • Цветя

Знаем, че влагате много усилия, за да изглежда вашата цветна градина толкова красива! Това, несъмнено е една от гордостите на всеки, който обича цветята и растенията. Но „хубава“, за съжаление, често може да се преведе и като „отровна за кучета“. 

Понякога страничните ефекти са относително незначителни, като кратък пристъп на редки изпражнения, но по-токсичните растения могат да причинят на питомеца ви по-сериозни неразположения, включително респираторен дистрес и бъбречна недостатъчност.

кучеСнимка: iStock

Грешка, която много собственици на кучета правят, е да приемат, че кучето им едва ли ще има интерес към цветята. Не е като да миришат на наденичка, нали? Факт е, че е възможно животното първоначално да не се интересува особено от похапване на листа или цветове. Но в природата на четириногите е да бъдат любопитни. Те изследват с носа и устата си, а някои домашни любимци обичат и да копаят. А ако са особено заинтересовани, в природата им е да отхапят и да преглътнат. 

Лилии, нарциси, хортензии, азалии и олеандър съставляват малка част от списъка с цветя, които са токсични за кучета. Ако все пак държите да ги имате наоколо, уверете се, че са в оградена зона, до която домашният ви любимец няма свободен достъп през целия ден. 

  • Стара ограда

Повечето хора са спокойни, че щом имат солидна ограда, значи домашният им любимец е защитен и няма нужда да следят постоянно какво прави кучето в двора им. Истината е, че понякога самата ограда може да представлява опасност за четириногото. 

Най-добрият вид ограда е тази, която е достатъчно висока, за да не може четириногото да прескочи, вкопана в земята, за да не може да копае под нея, и чиито летви са достатъчно близо една до друга, за да няма големи празнини, през които питомецът ви да се промуши.

кучеСнимка: iStock

Важно е да знаете, че що се отнася до това да се измъкнат от ограден двор, кучетата могат да бъдат изключително изобретателни и хитри! Дали ще са водени от стимул – котката на съседа е наблизо, или ще са усетили аромата на разгонено куче в съседния двор, за секунди дори най-добрите и спокойни четириноги ще отхвърлят всяка предпазливост и ще направят всичко възможно, за да намерят уязвимите места в оградата. 

Притискането на главата през процепи на дървени огради с потенциал за разцепване, заклещване между две летви, стърчащи пирони – всичко това са възможни рискове за домашния ви любимец. За да ги избегнете, бъдете в крак с поддръжката на оградата си. 

  • Градински инструменти

Като общо правило – кучетата не трябва да имат достъп до нищо с остър ръб. Конкретно в двора ви, това включва: ножици за жив плет, мотики, вили и лопати. Проблемът с тези инструменти е, че вашият домашен любимец може да се спъне в тях, докато тича наоколо и да се нарани без да иска. Aко имате домашен любимец, който обича да краде неща и да ги разнася наоколо, ситуацията става още по-тревожна.  За да избегнете всички възможни инциденти, свързани с градинските инструменти, дръжте всички тях почистени и прибрани в сигурна барака или мазе. 

кучеСнимка: iStock

  • Пръчици

Куче и пръчка звучи като естествено добра комбинация, но не и ако домашният ви любимец обича да поглъща това, което дъвче. Острите частици представляват опасност от задавяне, тъй като блокират дихателните пътища на животното. Това автоматично го изпраща в режим на паника, а заедно с него – и самите вас. Пръчките могат да се разцепят така, че да остри парчета дърво да се забият в устата, хранопровода, стомаха и червата на животното.

Полагайте усилия за поддръжката на моравата си и почиствайте редовно падналите пръчки и клонки. Помнете – гоненето на пръчки е забавление и игра само до момента, докато клонката не се озове в устата на животното. 

кучеСнимка: iStock

Дворът е мястото, където кучето ви обича да тича, да скача и да се разхожда. Осигурете му възможността да го прави по безопасен за него начин!

 

Виж още