5 неща, за които да се замислите, преди да си вземете голямо куче

голямо куче Снимка: iStock

Г олемите породи кучета са предпочитани от много хора и със сигурност има защо! Наред с изключителни качества като интелигентност, вярност и смелост, тези четириноги често са готови да защитават дома и семейството си с цената на всичко. Но и не само – голяма част от представителите на по-едрите породи се отличават с нежен и кротък нрав, съчетан с желание да са полезни и да угодят на стопаните си. 

Да, големите кучета безспорно са невероятни, но отглеждането им идва с някои уникални предизвикателства. За това, преди да доведете такова животинче у дома, добре е да имате предвид пет важни неща.

голямо кучеСнимка: iStock

Защото, едва ли някога ще се уморим да отбелязваме, че да имаш домашен любимец е ангажимент за цял живот. И си струва времето, за да се подготвим и обмислим добре решението си. 

Dogsandcats.bg
  • Разходи

Грижите за всяко куче имат своята цена, но колкото по-голямо е то, толкова по-скъпи са нещата, които ще са ви необходими за него. От нашийници и каишки до играчки и храна – бъдете готови да отделите известна сума от бюджета си, която да съответства на нуждите на вашия едър домашен любимец. 

Една подсказка от нас: Храненето с първокласна храна (премиум клас) на пръв поглед може да ви изглежда по-скъпо, когато погледнете цената на пакета с гранули, например, но давайки на четириногото по-висококачествена формула, вие в крайна сметка имате нужда от по-малки количества. А като бонус – получавате и по-здраво куче! 

голямо кучеСнимка: iStock

Не забравяйте и, че някои големи породи са предразположени към различни генетични заболявания и състояния, така че сметките при ветеринарния ви лекар понякога могат да ви изненадат неприятно. 

  • Пространство

Много от гигантите в кучешкия свят не се славят със своята активност, а някои дори са по-подходящи за живот в апартамент в сравнение с по-дребни породи. Докато самите четириноги може и да не се нуждаят от упражнения обаче, това, без което няма как да минете, е фактът, че заемат място. При това – и самите те, и всичките им вещи.

Важно е да вземете под внимание вашето жизнено пространство и колко съвместимо ще бъде то с голямо куче. Притежавате ли дома си или сте под наем? Ако хазяите ви нямат проблем с домашни любимци, тогава всичко е наред, но понякога наемането на апартамент с по-едър домашен любимец може да се окаже известно предизвикателство.

голямо кучеСнимка: iStock

  • Дълголетие

Как се справяте със скръбта? Сигурни сме, че загубата на домашен любимец е съкрушителна за всеки стопанин, но при по-големите породи нямате толкова време на разположение, за да се подготвите за неизбежното. 

За съжаление, дълголетието не е едно от нещата, с които се свързват гигантите при кучетата. Знанието, че косматият ви другар по начало има по-кратък живот, винаги е да е в ума ви. Тъжно е, но в същото време то може да ви вдъхнови да се постараете всеки негов ден да е забавен и запомнящ се – просто, защото животното няма на разположение толкова време пред себе си, колкото други свои събратя! 

голямо кучеСнимка: iStock

  • Повече внимание към самите вас

Обичате ли да сте център на внимание или по-скоро предпочитате да не се набивате много на очи? Ако сте от хората, които нямат желание да са привличат погледите върху себе си, то животът с гигантско куче може би не е правилният избор за вас. Защото, когато вървите по улицата с домашния си любимец, който е с размерите на агънце, например, или прилича на мече, това, което със сигурност няма да ви се случи, е да се слеете с фона наоколо. 

голямо кучеСнимка: iStock

Дори и само едно бързо посещение на близкия магазин за домашни любимци за вас ще включва спиране, за да поговорите  с всички, които искат да знаят каква е породата на питомеца си, колко тежи, с какво се храни и тн. Да,

гигантските кучета са магнит за хората, за това и е важно да отделите достатъчно време за обучение и социализация, за да сте сигурни, че животното е добре подготвено да поздрави по подходящ начин обожаващите го фенове!

  • Сила

Гигантските кучета са не само големи, но и невероятно силни. Трябва да сте подготвени и за чисто физическите изисквания, свързани с това да имате подобен домашен любимец. Какво ще правите, ако се наложи да вдигнете 50-килограмовото животно, ако си е ударило крака, например? А дали ще успеете да го качите в колата си, ако изпитва неприязън да се вози в автомобил? Несъмнено подобни занимания са далеч по-колоритна алтернатива от фитнеса, но дали са подходящи за вас? 

голямо кучеСнимка: iStock

Освен това, характерно за по-големите породи кучета е, че те имат силна воля. Тоест, освен умствена сила, необходимо ще бъде да се ангажирате и с обучението на четириногия си другар. 

И тук не става въпрос само да научите животното на основни команди за контрол и безопасност, а да го възпитате как да общува. За да съумеете да създадете силна връзка помежду си, основана на взаимно доверие и да подхождате към живота като екип!

Ако всичко изброено не само, че не ви притеснява, но ви се струва, че да отглеждате домашен любимец с внушителни размери е точно за вас - разгледайте секцията ни Породи, където може би ще откриете бъдещия ви космат другар!

голямо кучеСнимка: iStock

 

Виж още