5 неща, за които собствениците на кучета често се чувстват виновни

куче човек Снимка: iStock

К ато собственици на кучета, често можем да се уловим, че се чувстваме виновни за различни неща, свързани с домашните ни любимци. От това дали им обръщаме достатъчно внимание, до постоянното терзание дали ги храним с качествена и подходяща формула… Да, всеки стопанин на четириного има своите моменти на съмнение и предположения, къде основателни, къде не.

Докато чувството за вина, че не можете да вземете кучето си навсякъде с вас и да му дадете пълното си внимание и безусловна обич 24/7, е неизбежно, важно е да знаете, че не сте сами в тези си терзания. Всъщност, проучване на Vetster сред 2000 собственици на домашни любимци разкрива, че значителните 56% от собствениците на домашни любимци изпитват вина, свързана с определен аспект от грижите за питомците им. 

куче човекСнимка: iStock

Решихме да хвърлим малко светлина по въпроса и да се разровим в най-често срещаните неща, за които собствениците на кучета се чувстват виновни. И предлагаме някои насоки как да облекчите тези чувства (доколкото е възможно, разбира се!).

Dogsandcats.bg
  • Оставяне на кучето само за твърде дълго

Един от най-често срещаните източници на вина за собствениците на кучета е, че оставят питомците си сами за продължителни периоди от време. Независимо дали е поради служебни задължения или социални ангажименти, идеята, че косматият ви другар е сам у дома и ви очаква, няма как да не пробуди у вас тревога за неговото щастие и благополучие.

куче спиСнимка: iStock

Първата стъпка за облекчаване на тази вина е да осигурите на кучето си добра и безопасна среда, докато ви няма. Това означава животното да има на разположение храна, вода и няколко играчки, с които да ангажира вниманието си във ваше отсъствие. Любимо одеяло или ваша дреха ще напомнят на косматия ви другар за вас и ще му донесат утеха, че скоро ще се върнете при него. 

Ако ви се налага да отсъствате дълги часове през деня, може да помислите да наемете помощ – някой, който да разхожда или прави компания на домашния ви любимец, докато ви няма. А в краен случай, ако раздялата с вашето куче къса сърцето ви всеки ден, обсъдете с шефа си дали не можете да вземете кучето с вас, поне за част от дните.

  • Недостатъчно упражнения

Друг източник на вина за много собственици на кучета е, че не осигуряват на косматия си другар достатъчно упражнения. Докато нуждите от физическа активност на всяко четириного варират, във всички случаи е важно домашните ни любимци да получават достатъчно разходки и упражнения, за да бъдат здрави и щастливи.

куче човекСнимка: iStock

Един от начините да се уверите, че кучето ви получава достатъчно упражнения, е да включите редовните разходки в рутината си. Извеждането на кучето ви сутрин и вечер, преди и след работа, може да му помогне да изгори излишната енергия, а като бонус – да му донесе и умствена стимулация. А като бонус – раздвижването ще се отрази добре и на вашата фигура!

Може да опитате да включите повече време за игри в ежедневието на кучето си. Хвърляне и донасяне на топка или пръчка може да помогне на косматия си другар да изразходва задържаната енергия, като същевременно ще укрепи връзката ви.

  • Неподходяща храна

Неподходящата храна може да причини различни здравословни проблеми на домашния ви любимец, от затлъстяване до проблеми с храносмилането. Важно е да осигурите на четириногия си другар балансирана диета, която отговаря на хранителните му нужди. Консултация с диетолог или ветеринарния ви лекар може да помогне, ако се чувствате несигурни в избора си. 

куче човекСнимка: iStock

  • Липса на внимание

Кучетата са социални животни, които имат нужда от вниманието и ежедневното взаимодействие със собствениците си, за да се чувстват добре. Когато сте заети с работа или други задължения, лесно е да се почувствате виновни, че не обръщате достатъчно внимание на питомеца си.

Един от начините да облекчите тази вина е да се уверите, че прекарвате достатъчно качествено време с кучето си, когато сте заедно. Играйте с него, разхождайте се заедно, говорете му, гушкайте се... Можете да вземете със себе си животното на различни места, където допускат домашни любимци, докато изпълнявате поръчки или се срещате с приятели.

куче човекСнимка: iStock

Помнете – кучетата обичат да общуват и да променят рутината си точно толкова, колкото и вие!

  • Слабо обучение

Правилното обучение е от съществено значение за едно добре възпитано и щастливо куче. Въпреки това, понякога поради натовареното ни ежедневие, собствениците са склонни да оставят обучението на питомците си някак да им се изплъзне. Лесно е да се почувствате виновни, че не сте обучавали правилно кучето си. Един от начините да облекчите този вид вина е, да действате! Всяко куче, дори и по-възрастното, може да научи нови номера! Ако не смятате, че ще се справите сами, свържете се с професионален треньор, който да ви помогне да идентифицирате проблемните области и да изработите план за обучение на домашния си любимец, съобразен с неговите нужди. 

А сега, нека всички си поемем дъх!

Вероятно вършите добра работа с отглеждането на вашето космато приятелче! И ако има още какво да се желае, то бъдете сигурни, че не сте единствените, които се чувстват така! 

Въпреки че е важно да разпознавате областите, в които можете да надграждате и ежедневно да се стремите да сте по-добра версия на себе си (и съответно – по-добър стопанин на домашния си любимец), не забравяйте, че това, от което кучето си се нуждае най-много, сте самите вие!

 

 

Виж още