5 от най-честите причини за сърбеж при кучетата

куче сърбеж Снимка: iStock

А ко сякаш всеки път, когато погледнете към кучето си, то се чеше, може би се питате: какво ли може да причинява този дискомфорт? Предлагаме ви заедно да разгледаме някои от най-честите причини за сърбеж при четириногите, както и какво можем да направим, за да осигурим известно облекчение на косматия си другар. 

  • Бълхи

Бълхите са вид паразити, чиито ухапвания могат да причинят силен сърбеж при кучетата. Някои четириноги са по-чувствителни към тях в сравнение с други, но всички домашни любимци са засегнати до известна степен. Превантивните средства срещу бълхи са най-добрият начин да предпазите питомеца си от неприятните ухапвания на бълхите.

куче сърбежСнимка: iStock

Ветеринарният ви лекар ще определи кой продукт срещу бълхи е най-подходящ за вашия домашен любимец въз основа на неговата медицинска история, начин на живот и лекота на приложение. 

Dogsandcats.bg
  • Хранителни алергии

Подобно на хората, кучетата могат да бъдат алергични към храна, пишат специалистите от Американския киноложки клуб. Противно на общоприетото схващане, повечето четириноги имат непоносимост към протеина в храната си, а не към зърното в нея. 

куче сърбежСнимка: iStock

  • ​​Алергия към нещо в околната среда

Кучетата могат да бъдат засегнати от алергени в околната среда. Ако подозирате, че именно това е причината за сърбежа, можете да направите тест, който да ви помогне да определите към какви специфични алергени има реакция вашият питомец, както и тежестта на симптоматиката, която проявява.

  • Краста

В допълнение към бълхите, има и други паразити, а именно акари, които причиняват сърбеж при кучета и водят до множество вторични проблеми, включително: бактериални кожни инфекции и косопад. Често това води до често срещаното заболяване, известно като краста. За диагностицирането й кучето ви ще премине тест за остъргване на кожата, който може да се извърши в повечето ветеринарни клиники. За щастие има и лекарства, които лекуват акарите и облекчават сърбежа.

  • Излагане на токсини

Има различни токсини, които могат да причинят сърбеж и дразнене на кожата на домашния ви любимец, включително: обичайни домакински продукти, растения (като отровен бръшлян), силно ароматизирани продукти (свещи или овлажнители за въздух).

куче сърбежСнимка: iStock

Обикновено контактните алергии отзвучават, когато източникът на експозиция се отстрани от околната среда, където пребивава животното. Някои медикаменти могат да бъдат от полза за лекуване на кожните лезии и облекчаване на сърбежа на животното, но обикновено не са необходими в дългосрочен план.

В допълнение към тези пет причини, някои кучета просто имат естествено по-чувствителна кожа, която е склонна към сърбеж. Ако домашният ви любимец попада в тази категория, може би е добра идея да преминете към диета, която е предназначена специално за четириноги с чувствителна кожа.

Като цяло, ако забележите, че питомецът ви се чеше често, добре е да изберете меню, което да включва и пресни животински протеини. Това ще осигури на животното повече мастни киселини, което от своя страна ще подобри вида на козината му, ще я запази здрава и ще помогне за предотвратяване на суха кожа. 

куче сърбежСнимка: iStock

 

Виж още