5 от най-смущаващите навици на кучетата и какво се крие зад тях

куче качва се Снимка: iStock

А ко отскоро сте собственик на домашен любимец, то искаме да ви приветстваме с добре дошли в особения свят на кучешкото поведение! Където всяко махане с опашка, потрепване на ушите или по-шумно хълцане има своето скрито значение! И макар зад повечето поведения на косматите ни спътници да има (поне) известна логика, то има някои смущаващи техни навици, които често оставят стопаните им безмълвни. В най-добрия случай. По-често – засрамени и опитващи се да обяснят на околните (защото да, кучетата често ги проявяват на обществено място!) какво се случва.

куче дупеСнимка: iStock

И все пак, колкото и необясними да изглеждат тези навици, те често имат своите разумни обяснения. Е, разумни от гледна точка на животните. От влаченето на дупето по земята до обсебващото качване върху играчката, наподобяващо сексуален акт, едно е сигурно – нашите четириноги приятели имат своите уникални начини да се изразяват. Нека се впуснем заедно в едно безгрижно пътешествие в тълкуването на някои от най-смущаващите навици на домашните ни любимци. Сигурни сме, ще ви бъде интересно!

  • Класическото дупе

Ах, дупето... Малко неща са по-смущаващи и неудобни от това да гледаме как достолепния ни домашен любимец влачи задните си части по новия ни килим. Разбира се, картинката става още по-комично-плачевна, ако имате гости. 

Dogsandcats.bg

Въпреки че може да изглежда като груб опит за поддържане на лична хигиена, това поведение обикновено е сигнал за здравословен проблем, най-често – с аналните жлези или паразити. Така че, преди да сте се скарали на животното, че съсипва килима ви, свържете се с ветеринарния си лекар и запишете час за преглед. Не мислете, че домашният ви любимец го прави нарочно – той просто се опитва да ви каже нещо по свой собствен, доста неделикатен начин.

куче дупеСнимка: iStock

  • Обсесивно гърчене на играчки

Позната на голяма част от собствениците на кучета ситуация – поканили сте приятели, забавлявате се, говорите си и в даден момент всички насочват поглед към домашния ви любимец, който страстно „прегръща“ любимата си плюшена играчка. Да, смущаващо и неудобно са думите, които изникват в ума ви, нали?

Преди да правите прибързани заключения относно навиците на питомеца си, не забравяйте, че това поведение е свързано не само с доминиране, но и облекчаване на стреса. А понякога – израз на пренасочено вълнение. Може би е начин на четириногото да каже: „Аз командвам тук!“ или „Това е моята играчка и аз много я харесвам!“. Така или иначе, романтиката едва ли е водеща мотивация, по-скоро това е израз на емоционалното състояние на животното в конкретен момент.

куче качванеСнимка: iStock

  • Гурме боклук

Кучетата, подобно на човешките бебета, обичат да изследват света с устата си. А понякога (дори по-често, отколкото ни се иска!), това включва и кошчето за боклук. Въпреки че е далеч от класата на заведение със звезда Мишлен, за домашните ни любимци боклукът е нещо като съкровищница от забранени аромати и вкусове. 

Този навик обикновено е признак на скука или любопитство. Уверете се, че кучето ви разполага с достатъчно играчки и умствена стимулация. Можете да помислите и да инвестирате в кофа за боклук, която животното не може да отвори само. 

куче боклукСнимка: iStock

  • Подушване и поздрав

Кучетата са социални същества и техният начин да кажат „здравей“ често включва твърде рязко нахлуване в личното пространство. Или с други думи – докато се усетите, животното вече е заровило нос в чатала ви. Ако домашният ви любимец практикува този поздрав, това не е защото му липсват маниери, а по-скоро неговият начин да събира информация. Мислете за това като неговата версия за проверка на вашата лична карта. 

куче душиСнимка: iStock

  • Преследване на опашката им

Дали това е нормално? Може би сте си задавали този въпрос, гледайки как кучето ви обикаля в кръг, опитвайки се да захапе опашката си. Обикновено това странно поведение е признак на скука или начин за изгаряне на излишната енергия. Понякога обаче, може да е поведенчески проблем или дори – медицинско състояние. В случай, че се случва от време на време, настанете се удобно и се насладете на шоуто! Ако обаче смятате, че поведението се превръща в компулсивно, посещението при ветеринарният ви лекар е наложително. 

куче опашкаСнимка: iStock

В заключение, нашите кучешки спътници имат своите странности, някои по-смущаващи от други. Помнете обаче, че зад всяко странно поведение стои история или нужда, която животното се опитва да предаде. Разбирането защо домашният ни любимец прави определено нещо, може да ни помогне да станем по-добри и по-съпричастни стопани. 

И нека си го признаем – животът с куче никога не е скучен! Така че, следващият път, когато домашният ви любимец демонстрира някой от странните си навици, не забравяйте да си напомните, че всичко е част от очарователния, понякога объркващ, пакет от обич и смях, който идва с отглеждането на куче! 

Вижте още:

Как да познаете, че кучето ви е разгонено

Защо кучето влачи дупето си по земята

Виж още