Защо кучето влачи дупето си по земята

куче дупе Снимка: iStock

М ного собственици на кучета са го преживявали, но малцина са тези, които искат да си спомнят следния неприятен сценарий: седите в хола с гостите си, когато внезапно домашният ви любимец застава по средата на стаята и започва да влачи дупето си по пода. Невъзмутимо и пред всички.

В действителност това поведение на четириногото не е начин да ви изложи, нито самоцелно, за да ви притесни. Всъщност, чрез него домашният любимец се опитва да ви каже, че нещо в тази зона не е наред.

Това може да е опит на животното да облекчи сърбеж, дразнене, болка или друг проблем, който варира от леко неразположение до наличие на сериозно медицинско състояние. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Нека разгледаме най-честите причини защо кучетата влачат дупетата си по земята:

  • Запушени анални торбички

Кучетата имат две малки анални торбички, разположени от двете страни на ануса им, които съдържат неприятна, миришеща на риба течност, която се отделя, когато ходят по голяма нужда. Течността е нещо като биомаркер, който им помага да оставят нещо като „отпечатък“ , който служи като знак за останалите четириноги и е важен за комуникацията помежду им. 

Обикновено движението на червата при изхождане задейства изпразването на аналните торбички на животното. Но ако нещо по веригата не функционира правилно, аналните жлези на кучетата могат да се възпалят, а течността вътре – да се втвърди, а това да възпрепятства нейното освобождаване. 

куче дупеСнимка: iStock

Когато торбичките са постоянно пълни и не се изпразват правилно, това може да бъде болезнено за животното, а цялата област около ануса му – да се инфектира. В този случай посещението при ветеринарния ви лекар е наложително и е по-добре да не го отлагате дълго. 

Вижте още: Проблеми с аналните жлези при кучетата

  • Дразнене на кожата след подстригване

Кучета, които биват подстригвани в аналната област често, като Кокер шпаньоли или Пудели, могат да изпитат дискомфорт или раздразнения в следствие на процедурата. Особено ако мястото е третирано със спрей, парфюм или друг продукт, който може да попадне под опашката им или в зоната около дупето. Проверете за малки драскотини, в случай, че питомецът ви търка и влачи дупето си по земята почти винаги, когато се върнете от салона на грумъра си.  

  • Хранителни алергии

Хранителните алергии или непоносимости често могат да са в основата на проблеми с аналните торбички при някои кучета. Ако меките и воднисти изпражнения не осигуряват налягането, необходимо за правилното им изпразване, причината вероятно е диетата на четириногото. Менюто, основано на един или два вида протеин, недостатъчно фибри или такова, което съдържа пълнежи като царевица, овесени ядки, ориз, пшеница или соя, може да засегне вида на изпражненията на животното и респективно – да предотвратява правилното функциониране на аналните торбички. В този случай – обсъдете с ветеринарния си лекар промени в диетата на питомеца си. 

куче дупеСнимка: iStock

  • Травма на аналните торбички

Кучето ви може да е получило травма на аналните си торбички по време на посещение в груминг салон, ако там са изцедили жлезите му ръчно, без да е имало нужда. Тези торбички са деликатни и лесно могат да се наранят при манипулация, не е изключено увреждане на тъканите или възпаление. И всичко това им пречи да функционират нормално. 

Важно е да знаете, че многократното ръчно изцеждане може да нарани аналните торбички на четириногите. Нещо повече – те могат да изгубят необходимия си мускулен тонус, който в дългосрочен план да им попречи да се изпразват сами. 

Днес изцеждането на аналните жлези, макар да е неразделна част от услугите и пакетите в голяма част от грумър салоните, невинаги е необходимо. Кучетата рядко се нуждаят от тази услуга, тъй като техните анални торбички са проектирани да функционират добре и сами.

куче дупеСнимка: iStock

  • Чревни паразити

Чревните паразити, като тениите, могат да бъдат друг виновник за неразположението на вашето куче. Те могат да причинят сърбеж и дразнене около ануса. Издайническите признаци на тения включват сърбящо дупе, плъзгане и подобни на ориз сегменти от червеи около ануса, в изпражненията или в леглото на животното. Посетете вашия ветеринарен лекар за преглед веднага, ако подозирате паразити.

Изводът е, че ако кучето ви влачи дупето си по земята и това се случи веднъж или два пъти, то може да се касае просто за сърбеж или желание на животното да се почисти. Ако обаче поведението стане често и е съчетано с облизване и хапане на задната част, забележите подуване или други аномалии – заведете животното на ветеринарен лекар, за да установите какво го притеснява.

куче дупеСнимка: iStock

Вижте още: 

Могат ли кучетата да получат хемороиди?

Защо кучетата винаги искат да помиришат чатала ни?

 

Виж още