Как да познаете, че кучето ви е разгонено

куче Снимка: iStock

Е дин от аспектите, свързани с отглеждането на домашен любимец, който дори и най-опитните стопани могат да пропуснат, е периодът на разгонване. Знаем, че всички женски кучета, които не са стерилизирани преминават през този момент, а разпознаването на признаците, че косматият ви другар скоро ще се разгони, както и знаците, че животното действително е влязло в тази фаза, ще ви помогнат да преминете през този период възможно най-плавно и с по-малко изненади. 

Вижте още: Разгонване при кучетата - какво трябва да знаем

Какво представлява разгонването при кучетата?

Когато женските животни са в период на разгонване, това е и единственото време, когато могат да забременеят. В зависимост от размера на вашето куче, този репродуктивен процес може да започне, когато то навърши от 6 до 24 месеца. Общото правило гласи, че колкото по-малко е животното, толкова по-рано настъпва и първото му разгонване.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Вижте още: Първо разгонване на женското куче

Първият цикъл на разгонване при кучето обикновено продължава между 3 и 4 седмици. След се повтаря на всеки 4 до 8 месеца или около два пъти годишно. При някои четириноги се установява последователна времева рамка, докато при други – циклите варират. Нито едното, нито другото е знак за по-голям здравословен проблем.

кучетаСнимка: iStock

4 признака, че кучето ви навлиза в период на разгонване

Най-честите симптоми, които съпътстват началото на този цикъл включват: 

  • Подута вулва

Разположена точно под ануса на животното, вулвата му ще стане по-наситено червена на цвят и ще се увеличи по размер – често 2 до 3 пъти в сравнение с нормалната си големина.

  • Поведенчески странности

Куче, което навлиза в период на разгонване, може да стане по-недоверчиво или агресивно около хора или други четириноги. 

  • Повишено облизване на вагиналната област

Знаем, че почти всички кучета от време на време облизват интимните си части, най-вече – за да ги почистят. Когато женската е разгонена или това й предстои съвсем скоро обаче, ще забележите, че тя прави това много по-често.

  • Вагинално кървене

Ако забележите петна кръв близо или върху местата, където най-често домашният ви любимец си почива, доста вероятно е то да е във фазата, при която разгонването всеки момент ще започне. По време на проеструсът четириногите могат да кървят до 10 дни.

кучеСнимка: iStock

4 признака, че кучето ви вече е разгонено

След като женската навлезе в периода на разгонване, може да забележите физически и поведенчески промени, както и в начина, по който останалите кучета се държат около нея. 

Ето и най-честите признаци, които ще ви помогнат да установите, че кучето ви е разгонено:

  • Намаляване на вагиналното кървене

Количеството кръв обикновено намалява, когато кучето ви е в пиковата точка на репродуктивния си цикъл. След като това се случи, това означава, че то се намира в най-благоприятния момент за зачеване, който трае около седмица до 10 дни, докато кървенето започне отново.

  • Желание за чифтосване

Може да забележите, че когато е около други кучета (както мъжки, така и женски), поведението на домашния ви любимец е забележимо по-различно. Това може да включва опити да се качва на други четириноги или да се оставя то да бъде качвано. Ако няма други животни наоколо, може да се опита да се качи на вашите крака или да търка дупе във вас. 

разгонено кучеСнимка: iStock

  • Променена позиция на опашката

В пиковия момент от разгонването опашката на вашето куче често ще се движи или ще се извива настрани. Това поведение е известно още като маркиране, а целта му е да позволи на мъжките животни в района да разберат, че женската е готова и е на разположение за чифтосване. 

  • Мъжките кучета реагират различно

Ако отглеждате повече от един домашен любимец или срещнете мъжки по време на разходката си, то ще забележите, че кучето реагира по различен начин спрямо вашето. Това може да включва агресия спрямо други себеподобни, повишен лай и хленчене. някои мъжки четириноги проявяват и много по-голям интерес към гениталната й област.

Имайте предвид, че признаците на разгонване варират при различните четириноги – вашият домашен любимец може и да не показва всички от изброените по-горе симптоми.

кучетаСнимка: iStock

 

Вижте още:

Как да се грижим за разгонено куче

Може ли кастрирано женско куче да се разгони

 

 

 

Виж още