5 ползи от игрите за вашето куче

куче Снимка: iStock

И ма едно нещо, което всяко куче очаква с нетърпение всеки ден. И това, без съмнение, е времето, когато може да излезе и да разпусне заедно с любимия си човек. Да, разходките със сигурност са един от най-важните елементи от деня на домашния ви любимец. Но игрите с вас са далеч по-напред в личната му класация за забавни дейности – можете да бъдете сигурни в това!

Това е прекрасното усещане, което сме изпитвали и самите ние като деца, спомняте ли си – когато играехте на криеница с приятелите си от квартала? Или на дама, или на ластик… Все забавни за всяко хлапе дейности.

Освен че правят нашия домашен любимец много щастлив, игрите и заниманията навън имат и някои други съществени ползи за четириногите ни приятели.

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви заедно да разгледаме 5 от тях, които ще ви уверят (ако все още имате съмнения) защо е важно да отделяте поне 30 минути два пъти на ден в разходки и игри с косматия ви другар. А като бонус – това раздвижване има своите предимства и за самите вас!

  • Поддържате психическото здраве на кучето

Подобно на хората, кучетата могат лесно да се отегчат. А още по-лошо е ако стопаните им са на работа по цял ден и животното е принудено да стои само вкъщи. 

Играта с домашния ви любимец действително помага в психическия аспект и намалява чувството на отегчение, стимулирайки мозъка на четириногото. Интерактивните занимания като хвърляне на топка и носенето й, помагат за изграждане на фокуса и подобряват дисциплината. Освен това – като косвена полза специалистите посочват, че така помагате на вашето куче да бъде нащрек за заобикалящата го среда.

  • Поддържане на добра физическа форма

Всеки от нас има нужда от поне малко упражнения в ежедневието си. Раздвижването ни помага да бъдем по здрави, енергични и свежи, наред с много други предимства. И кучетата не са изключение, защото те също имат нужда от активност, за да бъдат в добро здраве.

Възможността на животното да се разходи и поиграе навън помага за чисто физическото здраве на кучето – поддържа добрата функция на органите му, подобрява състоянието и смазването на ставите (тъй като през останалото време най-вероятно то лежи).

Упражненията са не само полезни за здравето на четириногия ви приятел, но и му помагат да изразходва цялата натрупана енергия, която е събрал в продължение на деня, чайки ви да се върнете у дома. 

  • Заздравявате връзката си с кучето

Независимо дали става въпрос за обикновена разходка или игра в близкия парк, възможността да прекарате малко качествено време с домашния си любимец, ще ви помогне да се сближите с него. Това е едно от най-големите предимства на заниманията – и на открито, и на закрито, в компанията на косматия ви другар. 

Прекарването на качествено време (моменти, когато сте съсредоточени изцяло върху кучето) с любимото си животно ще се отрази благотворно на връзката ви, ще помогне за укрепване на доверието, любовта и приятелството, които споделяте помежду си. Защото вие предоставяте на животното възможност да се забавлява, носейки радост в живота му. И то ще ви отвърне по свой начин – с лоялност и безрезервна обич!

  • Можете да облекчите безпокойството му

Играта с вашето куче помага за облекчаване на всяка форма на тревожност или стрес, които четириногото изпитва, особено ако стои само по цял ден. Прекарването на време с домашни ви любимец помага за успокояване на нервите и подобрява комфорта и спокойствието му. Ситуацията и при стопаните е идентична. Специалистите са категорични, че игрите и забавленията с кучето помагат за насърчаване на по-положителна перспектива за себе си, особено полезно в случаите, ако се борите с депресия или се чувствате стресирани.

  • Добре е и за вас!

Възможността да излезете на въздух, да се раздвижите и поиграете с кучето си крие своите ползи и за вас. И те не се изразяват само с подобряване на физическата ви форма. 

Качественото време, прекарано в компанията на четириногия ви другар, може да ви стимулира психически и да облекчи стреса, като се фокусирате върху домашния си любимец и поне за малко оставите всички неща, които ви тревожат на заден план.

И разбира се, връзката, която изграждате по време на игра с вашето куче, ще продължи да процъфтява през целия му живот. А това ще озари и вашия с повече положителни емоции.

 

Вижте още:

4 забавни занимания с кучето на открито

Виж още