5 причини защо кучетата се наежват

куче наежване Снимка: iStock

А ко за първи път забелязвате, че космите по гърба на вашето куче се изправят, може би се чудите какво точно означава това? Много хора вярват, че настръхналите косми по врата на четириногия им другар са сигурен знак за агресия и предпазливост. И макар това донякъде да е вярно, има и някои изключения от правилото. 

кучета агресияСнимка: iStock

5 причини защо кучетата се наежват

Пилоерекцията или повдигането на косъмчетата на врата и гърба на кучетата (при някои – и тези на опашката), говорят за състояние на страх, изненада, несигурност или вълнение спрямо дадена ситуация. Това е физиологичен отговор на стимулация на симпатиковата нервна система. Тази реакция може да се отключи от всичко – от внезапен гръм, през среща с непознато куче до шума от звънеца на входната врата. 

Важно е да знаете, че това не е нещо, което кучетата правят съзнателно, а по-скоро се случва по същия начин, по който космите на ръцете ни настръхват, когато изпитаме прилив на адреналин. А ето и пет често срещани причини, поради които кучетата се наежват.

Dogsandcats.bg

кучета агресияСнимка: iStock

  • Страх

Кучетата могат да се наежат поради страх от неизвестното или ако се чувстват застрашени от присъствието на нещо. Това може да се случи при среща между две четириноги, както и от силни, неочаквани шумове като гръмотевици или фойерверки – всичко, с което питомецът ви не е свикнал или не очаква. 

  • Изненада или непредсказуемост

Кучетата могат да се наежат и, когато се стреснат внезапно или нещо неочаквано привлече вниманието им. Това е може да е появата на друго четириного, изскачащо зад ъгъла, например. 

куче наежванеСнимка: iStock

В тези случаи може да забележите, че опашката на косматия ви другар стои прибрана между краката му, тъй като това е друг начин, по който домашните любимци показват, че са тревожни или уплашени. 

  • Агресия / Доминиране

Кучетата могат да имат пилоерекция и, когато искат да установят господство над друго куче или индивид. Това може да се случи и по време на обучение или игра. Доминантното четириного ще се наежи и ще ръмжи, ако се почувства застрашено от друго животно, което не му се подчинява или се държи по превъзбуден начин.

куче наежванеСнимка: iStock

  • Несигурност

Ако кучето ви обикновено е уверено, но внезапно започне да оголва венци и зъби, да ръмжи и да се държи нападателно без причина, това е знак, че се чувства несигурно в настоящата ситуация. Това може да се дължи на промяна в обичайната му среда (ново бебе или появата на още един домашен любимец в дома) или защото се чувства несигурно относно нещо, което му се е случило. 

  • Вълнение

Кучетата също могат да се наежат по време на игра с друго куче или дори с вас! Обикновено лесно ще разпознаете, че в конкретния контекст този жест е приятелски, тъй като ще бъде съчетан с махане на опашка и радостни звуци. Все знаци, че косматият ви другар е положително стимулиран или развълнуван.

АпенцелерСнимка: iStock

Какви действия трябва да предприемете, когато кучето ви се наежи?

Когато забележите, че космите по врата и гърба на питомеца ви са настръхнали, определено е време да обърнете внимание на всичко наоколо, което потенциално кара кучето ви да се чувства прекомерно стимулирано. Бъдете готови да се намесите своевременно да и да изведете животното от ситуацията, която видимо предизвиква напрежение у него. 

Действието, което трябва да предприемете, зависи от ситуацията и вероятните причини за стимулацията, заедно с останалите признаци, свързани с езика на тялото, които демонстрира косматия ви спътник. 

куче наежванеСнимка: iStock

Вижте още: 

4 грешни тълкувания на езика на тялото на кучето ви

Кучешката агресия – какво я причинява и как да я контролираме

Виж още