Кучешката агресия – какво я причинява и как да я контролираме

куче агресия Снимка: iStock

А гресия на едно куче спрямо други четириноги е много сериозен въпрос. С настоящия материал ще се опитаме да представим общ преглед на причините за появата й. Държим да отбележим обаче, че докато не се справите с признаците на нападателно поведение у домашният ви любимец (в случай, че има такива), най-добре е да го държите на безопасно разстояние от останалите животни в парка. Като „безопасно разстояние“значи да осигурите минималното пространство, от което четириногото се нуждае, за да остане спокойно.  

Дори и никога да не осъществи физически контакт, управлението на куче, което се дърпа от каишката си и се хвърля напред на всяко изпречило се животно, е много трудно. Да не говорим, че е стресиращо и за вас, и за всички стопани на домашни любимци около вас.

Важно е да имате предвид, че дори и най-кратката битка може да доведе до сериозни инциденти, последвани от глоби, съдебен процес и дори най-тежкото – загуба и евентуално евтаназиране на любимия ви космат приятел.  

Dogsandcats.bg

куче агресияСнимка: iStock

Ето какво трябва да знаете за кучешката агресия – защо се появява, как да я разпознаете и как да се научите да я контролирате.

Признаци на агресия на кучето към други кучета 

Независимо дали сте на разходка в градинката около блока, при козметика или просто на посещение при ветеринарния ви лекар, наблюдавайте поведението на домашния си любимец и следете за основните предупредителни признаци на агресия, насочени към друго куче, като: 

  • Директен контакт с очи
  • Наострени нагоре уши
  • „Наежване“ на козината на гърба 
  • Скована поза 
  • Приклякване с готовност за хвърляне напред 
  • Оголени зъби –  обърнати към другото куче 

Ако забележите дори един от признаците на подобно поведение, спокойно и без излишно напрежение се опитайте да изведете домашния си любимец от ситуацията или да пренасочите вниманието му към нещо друго.  

куче агресияСнимка: iStock

Природата срещу възпитанието при кучешката агресия 

Природата и годините отглеждане с определена цел играят роля в оформянето на личността на вашето куче. Може би – без дори да го осъзнавате. 

Вярно е, че в исторически план определени породи четириноги са били развъждани специално за борба с други кучета. Въпреки това, тъй като този вид кървави „забавления“ отдавна са забранени, можем да смятаме, че агресивните черти при представителите на въпросните породи са по-скоро развити от животновъдите.  

Факт е и, че животни, някога отглеждани с цел борба, днес са сред най-грижовните, любвеобилни и страхотни семейни кучета. Дори ако определена порода е развъждана заради предполагаемите си агресивни черти на характера, чрез правилното обучение и социализация – факторите на околната среда – можете да триумфирате победоносно над генетиката.  

куче агресияСнимка: iStock

По същия начин – при породи, за които се известно, че са нежни и непринудени, може да имат представители, които да станат силно агресивни и нападателни, ако бъдат третирани лошо.  

Общият извод, около който се обединяват учени и ветеринарни лекари е следният: Вие, стопанинът на кучето сте този, от когото зависи неговото поведение.  

Как да подходим, ако забележим, че домашният ни любимец е агресивен към други кучета 

Повечето специализирани треньори използват десенсибилизация при терапията за контрол на агресията от куче към друго куче. Под професионално ръководство, използвайки много положително подсилване, можете постепенно да намалите физическото разстояние между вашия домашен любимец и останалите четириноги. Важното е всичко да се случва бавно и без да повишавате нивото на тревожност.  

куче агресияСнимка: iStock

Бъдете готови, че този процес отнема много време и изисква търпение – често са необходими между няколко месеца до година. В крайна сметка обаче, с вашата грижа и помощ, косматият ви спътник ще започне да свързва подхода към другите кучета навън с добри за него неща като похвала, лакомства и внимание.  

Важно: Макар този метод да дава най-добри резултати, не се препоръчва да го прилагате сами без да се консултирате с професионален треньор или най-малкото – с ветеринарния си лекар.  

куче агресияСнимка: iStock

Междувременно – опитайте се да не увеличавате стреса на кучето си, като го наказвате физически или му повишавате тон. Забравете за нашийници със зъбци или други видове каишки, които могат да причинят болка на животното. Всяка допълнителна негативна емоция само ще ескалира тревожността на вашия домашен любимец и респективно – ще увеличи проявите на агресия.   

Как да предотвратим агресията от куче към куче 

Не съществува един сигурен начин, чрез който да предотвратите агресията на едно четириного към друго. Но има някои основни стъпки, които можете да предприемете, за да намалите значително шансовете вашият космат приятел да развие подобен проблем: 

  • Социализирайте кученцето си

Срещайте го с други домашни любимци, организирайте му дати за игри под наблюдение и винаги, когато се случи – насърчавайте взаимодействието му с добре възпитани възрастни четириноги, които могат да научат кутрето ви как да се държи. 

куче агресияСнимка: iStock

  •  Кастрирация или стерилизация

Консултирайте се с ветеринарния си лекар относно препоръки за процедурата, която значително ще намали предизвикваната от хормоните агресия.  

  • Винаги се отнасяйте към вашето куче с уважение и доброта

Използвайте метода за положително подсилване на желаното поведение. Физическата сила, сплашването, наказанията и изолацията само насърчават агресията, като увеличават тревожността на животното. Създават и недоверие между него и стопанина му, което пречи на цялостния процес на обучение.  

куче агресияСнимка: iStock

Кучешката агресия, насочена към други четириноги не е необратимо поведение. Но почти винаги се изисква помощта на специалист, който да даде насоки на стопанина на животното. Често е необходимо собствениците на подобни кучета да са бдителни към държанието им цял живот

Правенето на всичко възможно, за да предотвратите възможни инциденти е от първостепенно значение, заедно с редовните тренировки и достатъчно внимание.  

Вижте още: 

3 ранни признаци на агресия при кучетата

Как да храним две кучета без да възникне конфликт

Виж още