4 грешни тълкувания на езика на тялото на кучето ви

куче Снимка: iStock

З а да разберем какво ни казва домашният ни любимец, всичко, което трябва да направим, е да наблюдаваме и интерпретираме езика на тялото му. За съжаление, често може да възникнат и грешки, колкото и добре да познаваме кучето си.

Понякога това, което стопаните разпознават като приятелски жестове, всъщност може да е признак на агресия, стрес или страх. 

Погрешното тълкуване на това, което животното казва, може да има последствия за вашата безопасност, така че е важно да знаете какво означава езикът на тялото му. От махане с опашка до усмивки, ето често срещани поведения, които често се разбират погрешно.

Dogsandcats.bg
  • Махане с опашка

Когато видите куче, което размахва опашката си напред-назад, не приемайте автоматично, че това е признак на приятелско отношение. Да, често този жест е знак, че четириногото има желание да си взаимодейства положително, но понякога може и да не е приятелски, а агресивен жест. 

куче опашкаСнимка: iStock

За да разтълкувате какво точно означава махането с опашка в даден момент, необходимо е да погледнете цялостната картинка. Или в конкретния случай – останалата част от тялото и позата на животното. Ако ушите му са присвити назад, това вероятно индикира, че се чувства неудобно, стресирано и би предпочело да избяга от вниманието ви. 

Вижте още: Винаги ли махането с опашка значи, че кучето е щастливо

  • Лягане по гръб/разкриване на корема

Само, защото кучето ви лежи по гръб с корем във въздуха, това не означава непременно, че иска масаж. За едно четириного, заемането на подобна поза може да е знак за пълно подчинение. Това е неговият начин да каже: „Идвам с мир и не съм заплаха“. Да, факт е, че някои животни показват коремчетата си, за да привлекат внимание, и с радост ще ви оставят да ги почешете колкото ви душа иска. Други обаче, може да се почувстват застрашени от човек, надвесил се над тях, докато самите те са в доста уязвима позиция. 

куче спиСнимка: iStock

Вижте още: 7 признака за покорно поведение при кучетата

  • Усмивка

Някои хора разпознават кучето като усмихнато, когато се задъхва с отворена уста или има отпуснато изражение на лицето си. Но за други „кучешка усмивка“ е, когато едно четириного се приближи до тях и покаже зъбите си, преди да получи внимание или лакомство. Първият описан сценарий обикновено индикира, че животното е щастливо, докато вторият е малко по-сложен. 

Хората сме един от малкото видове, които оголват зъбите си, за да демонстрират щастие. За повечето животни оголените зъби и венци се считат за заплаха. Като се има предвид това, усмивката във втория описан по-горе сценарий може да означава покорство. При ръмжене, предвестник на агресия пък, обикновено животното сбръчква муцуна, а при „усмивката“ се виждат и кучешките му зъби. Освен това, изражението и позата на животното са сковани.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 4 типа кучешки усмивки

Помнете – никога не се доближавайте до ръмжащо куче.

  • Наежване

Кучетата обикновено повдигат козината на гърба си, когато се чувстват предпазливи. Това невинаги е знак, че едно четириного се кани да нападне друго. Понякога животното може да повдигне космите на врата и гърба си, докато поздравява друг домашен любимец, а след това леко да му се поклони (поза „лък“). Да, съгласни сме, че е доста объркващо! Но знайте, че ако питомецът ви се наежи, както е популярно да се описва това поведение, то следва да следите ситуацията с повишено внимание. Особено ако има фиксация на погледа, скована поза на тялото и вокализация (хрипове или друг индикатор за възбуда). 

кучеСнимка: iStock

В подобни моменти най-добре би било да изчакате, докато животното се успокои, преди да го оставите да си взаимодейства с други кучета. Ако е в състояние на висока емоционална възбуда, уверете се, че разполага с достатъчно пространство и може да се отпусне необезпокоявано. 

Вижте още: 

5 популярни мита за кучетата, които всъщност не са верни

Как кучетата показват обичта си

 

 

Виж още