5 причини защо кучетата се търкалят по гръб

куче Снимка: iStock

К учетата ни имат различни сладки навици, които безспорно ни карат да ги обичаме още повече! Ако сте забелязвали, например, че вашият домашен любимец бърза да започне да се въргаля по гръб всеки път, когато се приберете от работа, знаете за какво говорим! Това любопитно поведение на обръщане на корема нагоре може да има различни причини. От облекчаване на сърбежа до приканване към игра – в повечето случаи търкалянето по гръб е нещо съвсем нормално за четириногите.

кучеСнимка: iStock

Има обаче и някои признаци, за които трябва да внимавате. Ако домашният ви любимец се търкаля продължително по гръб, например, това може да е индикация за алергия или кожна инфекция. 

Предлагаме ви заедно да разгледаме 5 от най-честите причини, които карат кучето ви да се въргаля по гръб. Разбирането на разликата между сърбеж и щастливо преобръщане ще ви помогне да общувате по-добре с домашния си любимец и да разчитате по-лесно поведението му. 

Dogsandcats.bg
  • Облекчаване на сърбежа

Точно както нас, кучетата получават сърбеж по някои труднодостъпни места по гърба си. В тези случаи едно добро преобръщане по земята може да бъде изключително удовлетворяващо и да облекчи дискомфорта на животното. 

Повърхността също има значение. И, както добре знаем, четириногите обичат да се въргалят в трева, мръсотия, храсти или килими – всички те явно осигуряват уникални и различни усещания.

кучеСнимка: iStock

Бъдете внимателни с чесане, което не спира. Прекомерното търкане и драскане, което не може да бъде прекъснато или прилича на натрапчиво поведение, може да е признак на алергия или друг медицински проблем. В този случай е добре да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да се уверите, че всичко, свързано със здравословното състояние на кучето ви е наред.

  • Кучето ви иска да скрие миризмата си

Има две близки, дори свързани причини, поради които вашето куче може да се търкаля по гръб, особено ако се намирате на ново за него място. Ако теренът е непознат за животното, то може да се търка в земята, за да се „слее“ с ароматите наоколо. И междувременно – да замаскира собствената си миризма.

кучеСнимка: iStock

  • Кучето ви показва, че не е заплаха

Често кучетата лягат по гръб, когато срещнат друго четириного. Понякога описвано като „покорно“, това поведение цели да покаже на останалите, че домашният ви любимец е приятелски настроен и не представлява заплаха. 

Представете си го така: животното сякаш казва: „Бъди спокоен, няма да се нахвърля върху теб“. Освен това, когато се търкалят по гръб, четириногите излагат на показ най-уязвимите си части. Каква по-голяма демонстрация на дружелюбност?

кучеСнимка: iStock

  • Вашето куче Ви поздравява

Често преобръщането по гръб е начин на домашните ни любимци да ни кажат „здравей“. Обикновено това щастливо поведение е съчетано с махане на опашка, мърдане на дупето, отпуснати очи и уши.

Често косматите ни другари са толкова развълнувани да ни видят, че искат да ни покажат колко комфортно се чувстват от това, че сме отново при тях, показвайки ни най-уязвимите си части. 

кучеСнимка: iStock

  • Кучето ви е щастливо и се чувства игриво

Когато кучето е в добро настроение, то може да се търкаля по гръб, сякаш казвайки: „Здравей, разтрий ми коремчето и си поиграй с мен, моля те!“. Често четириноги, които се търкалят по гръб, докато играят, го правят, защото се чувстват добре, удобно и им е приятно. Това също е знак за доверие към техния стопанин и израз на желание да се забавлявате заедно. 

кучеСнимка: iStock

Защо кучетата се търкалят по гръб зависи от контекста

Често търкалянето по гръб е положителен знак, чрез който животното показва доверие, спокойствие, комфорт или желание да играе. Важно е да обръщате внимание на контекста, в който се случва това поведение. Прекомерно ли е то? Случва ли се често? Има ли други признаци на стрес или страх, като неволно уриниране, например? Ако това е така, вероятно е време да посетите ветеринарния си лекар.

 

Вижте още:

Защо кучето рита с крак след като се изходи

Защо кучето завърта в кръг преди да отиде до тоалетна

 

Виж още