Защо кучето рита с крак след като се изходи

скотиш териер Снимка: iStock

В поведението на кучетата има редица навици, които се струват странни на стопаните им. Което ни кара да си задаваме често въпроса - нормално ли е домашният ни любимец да прави това или онова и каква е причината?

Една такава поведенческа „мистерия“ е защо кучето рита във въздуха веднага, след като е ходило по голяма, а понякога – и по малка нужда навън. Макар да изглежда, че типичното „ровене“ назад след изхождане е начинът на животното да прикрие „бъркотията“ като за целта - зарови изпражненията си, това не е съвсем вярно. Всъщност, самото четириного едва ли има концепция за това, че изпражненията му са нещо неприятно или че има нужда да почисти след себе си.

Въпрос на инстинкт

Вродените инстинкти и навици, предавани през поколения и закодирани дълбоко в ДНК-то на любимия ни четириног приятел, често го карат да прави привидно неразбираеми за нас неща.  За животните, например, изхождането е не просто физиологичен акт, а начин, по който те да изпратят съобщение на други кучета. 

По природа домашните ни любимци са териториални животни и целта им е да демонстрират надмощие. Те имат ароматни жлези в краката си, които отделят феромони – химикали, които предизвикват остри реакции на взаимодействие с други себеподобни. 

Dogsandcats.bg

В допълнение към „ароматите“ от изпражненията и урината, тези феромони предават съобщения за териториални претенции, сексуална информация, както и предупреждение за опасност. 

Чрез това си поведение на комуникация кучето се „освобождава“ от натрупаната информация, това влияе положително върху поведението и цялостните функции на тялото му.

Когато, след като приключи с естествените си нужди, животното буквално „изрита“ заобикалящите изпражненията му мръсотия и прах, то комбинира миризмата заедно с феромоните. В допълнение – смачканата, отъпкана трева служи като визуална „улика“ – един вид показно, че тук е било точно вашето куче и който дойде след него вече е на чужда територия.

куче ритаСнимка: iStock

Има ли нещо притеснително?

Ритането назад с крак след изхождане е нещо съвсем нормално, безвредно и не бива да ви притеснява по никакъв начин. Това е инстинкт, кучето го прави без да се замисли. За косматия ни другар това е вид общуване, което не е добре да прекъсвате. Ако се притеснявате, че характерното ровене на животното ще унищожи двора ви, то опитайте се да го приучите да го прави в определена зона, която сте обособили специално за целта.

Приемете, че това поведение на кучето ви е инстинктивно – то му идва от вътре и му доставя удоволствие да комуникира по този начин с останалите си себеподобни. Така че – просто застанете на страна и оставете кучето да си бъде … куче!

А ако този ритуал ви забавлява – винаги можете да го заснемете и да се посмеете с приятели „на гърба“ на косматия си другар!

 

Вижте още:

Защо кучето заравя кокалите си

Защо кучетата обичат да копаят дупки

 

Виж още