Защо кучето завърта в кръг преди да отиде до тоалетна

куче Снимка: iStock

А ко сте собственик на куче, със сигурност добре познавате ежедневната рутина на домашния си любимец. И може би сте забелязали, че щом излезете на разходка животното винаги прави няколко кръгови движение на едно място, преди да отиде по малка или голяма нужда. 

Въпреки че знаем добре, че косматите ни другари имат своите странни навици, няма как да не се запитаме какво ги кара да се въртят в кръг преди да отидат до тоалетна. Просто, защото изричайки го на глас продължаваме да не откриваме логика!

И така, защо го правят? Има няколко различни теории, които могат да внесат известна яснота по въпроса.

  • За да изплашат потенциалните нападатели

Една от теориите, които обясняват странния ритуал връща назад към родословието на домашните ни любимци. Според някои специалисти, кръговите обиколки са близки до смисъла, който животните влагат и в тези, които правят в леглото си преди да заспят. И целта им е да изплашат всичко, което може да се крие около тях - в тревата и близките храсти като буболечки, змии или скорпиони, например. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Подобно на дивите си предци, и нашите космати любимци искат да „изчистят“ зоната около себе си от всякакви възможни натрапници. 

  • Създаване на удобство

Обяснение, отново свързано със старите времена, когато четириногите са живели в дивата природа и често са попадали на недотам гостоприемни райони. Правейки кръг-два, те утъпкват високата трева и по този начин намаляват рисковете, свързани с изненадите, които могат да се крият в нея. 

  • Маркиране на територия

Кучетата маркират територията си, оставяйки след себе си личните си миризми. Това се случва чрез урината или екскрементите им. И колкото и неприятно да звучи за нас, при четириногите това е начин за получаване на информация. Домашните ни любимци имат ароматни жлези и между пръстите на краката си. Така че – когато стъпват върху тревата, преди да отидат до тоалетната, те оставят още по-силно съобщение „Бях тук“ за следващото животно, което мине оттам. 

кучеСнимка: iStock

  • В хармония с магнитното поле на Земята

Тази теория, макар за някои да звучи леко в сферата на фантастиката, има своите поддръжници. Всъщност – тя е вдъхновена от истинско проучване, публикувано от „Frontiers in Zoology Journal“.

Резултатите от него изтъкват тезата, че

домашните ни любимци са в състояние да усетят и да са в унисон с фините вибрации, създавани от магнитното поле на Земята. Според учените, повечето кучета предпочитат да ходят по голяма нужда, докато са обърнати в посока към оста север-юг.

Това важи не само за четириногите, но и за крави, елени и лисици, твърди още изследването. 

Независимо дали причината за това странно поведение на домашните ни любимци се крие в техния произход, заложена е дълбоко в ДНК-то им и дори самите животни не разбират защо се въртят в кръг преди да се изходят най-добре е просто да ги оставим да правят нещата по своя си начин. В крайна сметка – не пречат на никого, нали?

 

Вижте още:

Защо кучето ми трепери

Защо кучетата толкова обичат да дъвчат обувки

Виж още