5 причини защо кучето се взира във вас

куче взира Снимка: iStock

Б и било наистина страхотно, ако можехме да поговорим с домашния си любимец. А би било още по-добре, ако кучето ни можеше да отвърне насреща! Въпреки това, докато това се случи (иска ни се да вярваме, че денят предстои!), трябва да се научим на различните знаци, които четириногият ни другар дава, за да изрази чувствата, емоциите и желанията си. 

Кучетата използват цялото си тяло, за да общуват с нас. Когато се интересуват от нещо, те го наблюдават и се опитват да разберат какво се случва. Ако четириногият ви другар се взира във вас често обаче, може би невинаги не можете да разберете защо прави това, което прави. 

куче взираСнимка: iStock

Много собственици на кучета си задават въпроса: „Защо домашният ми любимец ме гледа?“ Ако сте един от тях, то трябва да знаете, че не сте сами! Всички домашни любимци се взират в стопаните си и го правят по различни причини. Ако често улавяте косматия си другар да ви гледа, вероятно се чудите какво иска или какво мисли? Ето някои от възможностите.

Dogsandcats.bg
  • Храна

Една от най-честите причини, поради които кучетата се взират в стопаните си е, защото те хапват. Вероятно сте забелязали, че домашният ви любимец винаги е готов да сподели вечерята ви. Всъщност, четириногото не се интересува дори дали това в чинията ви е безопасно за него или какво е ястието, което похапвате на вкус. Кучето просто се взира напрегнато във вас, надявайки се да го почерпите!

куче взираСнимка: iStock

  • Кучето се опитва да ви разбере

Кучетата обичат да наблюдават стопаните си и често причината е една – те се опитват да разберат какво прави техният собственик. Домашните ни любимци са еволюирали заедно с хората и почти 15 хиляди години те са редом до нас. Близост, която им позволява доста добре да разчитат емоциите ни. Така че, възможно е кучето ви да се взира във вас, особено в лицето ви, за да разбере какво се случва или какво искате да направите.

куче взираСнимка: iStock

Например, кучето ви бързо ще се ориентира, че вдигането на паничката му е знак, че времето за вечеря е близо. Или че щом вземете в ръка каишката му, това означава излизане на разходка. То ще следи отблизо стопанинът си, търсейки знаци, че нещо предстои да се случи. Това поведение е по-често срещано при домашни любимци, които са обучавани чрез положителни методи на подсилване. Те винаги ще търсят възможност да спечелят лакомство, играчка или някакво взаимодействие със собственика си.

  • Израз на обич

Когато кучетата се взират в очите на собственика си, това е техният начин да изразят обич. Ако видите, че домашният ви любимец има спокойно изражение и поведение, не е напрегнат, гледа ви право в очите и мига бавно, той може би се опитва да ви покаже привързаност. Този тип нежно взиране се потвърждава дори от науката. Ако куче и човек се гледат продължително време в очите, това води до отделяне на окситоцин – хормонът на любовта. Същият хормон, който се освобождава, когато майката погледне в очите новороденото си бебе.

куче взираСнимка: iStock

  • Знак за заплаха

Не всяко вторачване е признак на обич. Понякога куче, което ви гледа в очите, а позата на тялото му е скована, изглежда напрегнато и сякаш готово да се впусне в действие, това може да изразява нещо противоположно на обич. Всъщност, то може да ви казва: „Не се приближавай!“. 

Това обикновено се случва, когато кучето има проблеми с поведението, най-често – охрана на ресурси. В дивата природа втренчването обикновено е знак на предизвикателство. 

куче взираСнимка: iStock

  • Кучето ви иска нещо

Случвало ли ви се е кучето ви да си играе в другата стая и внезапно да дойде, да седне срещу вас и настоятелно да започне да ви гледа? Възможно е играчката, с която се е забавлявало до момента, да се е заклещила някъде, където му е невъзможно да я достигне, например. Кучета, които искат нещо от собственика си, ще го гледат продължително, докато той не направи това, което искат. 

куче взираСнимка: iStock

Например, ако е време за разходка, домашният ви любимец може да се приближи и да ви гледа напрегнато. Същото ще се случи, ако е гладно или иска лакомство. Тъй като всъщност не може да ви каже какво иска, той просто ще ви зяпа, докато не се досетите сами. И след известно време ще научите точно какво иска питомецът ви и по кое време на деня. 

Има много причини защо кучето ви гледа. Обикновено го прави, защото иска нещо от вас или се опитва да изрази чувствата си. Те могат да бъдат положителни или отрицателни, така че не забравяйте да погледнете цялостната картина – език на тялото и контекст, преди да решите как да действате. 

куче взираСнимка: iStock

Повечето домашни любимци се взират в стопаните си с обожание, затова ви съветваме да се насладите на искрената обич, която стои от погледа на животното и самите вие да го погледнете в очите.

Това ще направи връзката ви много по-силна.

Вижте още: 

Защо кучетата толкова обичат да дъвчат обувки

Защо кучето се завърта няколко пъти, преди да легне

Виж още