Защо кучето се завърта няколко пъти, преди да легне

куче Снимка: iStock

Е дин популярен британски виц гласи: „Кучето може да ви научи на три жизненоважни неща в живота. И те са: вярност, постоянство и да се завъртите три пъти, преди да си легнете“. Това, разбира се, в е кръга на шегата, но само до някъде. Защото, както първите две са качества, дълбоко заложени в ДНК-то на вашия любимец, така и обръщането няколко пъти, преди лягане му идва съвсем естествено. 

Защо кучето се върти на едно място преди да легне?

Отговорът на този въпрос се крие в дълбокото минало на четириногите ни приятели, когато им се е налагало да спят навън, сред дивата природа, вместо на удобното си кучешко легло. С тези завъртания, най-често три на брой, животното подготвя мястото, където ще легне, утъпква тревата и измества камъчета и други предмети, които могат да му причинят неудобство. 

кучеСнимка: iStock

Водещ е инстинктът, така че за кучето няма значение дали ще дремва на дивана, на вашето легло или на килима. 

Dogsandcats.bg

За да разберете по-добре колко силно са заложени някои навици в природата на кучетата, ще ви дадем и друг пример – защо, мислите, те буквано се нахвърлят на храната още, докато я слагате в паничката им. Нима, ще си кажете вие, не знаят, че всичко това е за тях? Истината е, че природата кара четириногите да ядат и преглъщат бързо – като членове на една глутница те не могат да си позволят да се забавят, защото… ами просто ще останат без вечеря. Най-бързият печели важи с пълна сила – такива са правилата в животинския свят.

Можем ли да накараме кучето да спре да се върти?

По-точният въпрос, който можете да зададете е, дали тези вродени навици и рефлекси на любимеца ни, някога ще изчезнат? 

кучеСнимка: iStock

Макар естествената еволюция на кучетата да е изместена от селективно развъждане и днес да са се изчистили голяма част от първоначалните им, първобитни черти, няма причина с течение на времето и този навик да не изчезне. Макар че – кому е необходимо, наистина?

 

Вижте още: 

Защо кучето копае и драска в леглото си

Как да изберем точното кучешко легло

 

Виж още