5 рискови навика, от които да отучите кучето си още днес

куче разходка Снимка: iStock

Н ие се грижим за домашните си любимци, защото искаме най-доброто за тях... И това понякога означава да ги ограничим да правят това, което искат (за тяхно добро). Колкото по-информирани сме относно рисковете, които определени навици на кучетата ни носят и това, което влияе върху цялостното им здраве и благополучие, толкова по-добре можем да отговорим на нуждите им. 

Ето пет неща, които може би не знаете, но които всъщност са рискови за кучето ви. И е най-добре да го спрете да ги прави още днес!

  • Ядене на изпражнения

Защо кучетата ядат изпражнения? И понякога – не само тези на други животни, но и своите собствени? Това е въпросът на века!

Неприятно за нас, но обичайно поведение за четириногите, яденето на изпражнения се наблюдава при домашни любимци от различна възраст или порода. Въпреки че е обичайно обаче, това не значи, че е безопасно. Всъщност, поглъщайки нечии екскременти косматият ви другар рискува да се сдобие с паразити и микроби, на които иначе не би бил изложен.

Dogsandcats.bg

куче изпражненияСнимка: iStock

Ако едно куче има навика да яде изпражнения (не е инцидентен случай), това може да е признак на стрес, глад, страх или просто животното да обича да го прави. В този случай най-добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар.

  • Унищожаване на играчки без надзор

Ако оставите кучето си да унищожава играчки без да го наблюдавате, рискувате да погълне част от тях. Невинаги това се случва умишлено, разбира се, но със сигурност представлява опасност от задавяне, чревно запушване или увреждане. По-големи части от играчката като пластмасови очи, пищялки или топчета мъх, могат лесно да попаднат в гърлото на кучето и да го накарат да се задави. А ако погълне някоя от частите, това може да причини запушване, което да доведе дори до смърт. 

Запушването на червата при кучетата може да причини повръщане, усукване на стомаха или други сериозни вътрешни увреждания. Другият риск е свързан с разкъсване или увреждане на вътрешностите. Ако подозирате, че питомецът ви е погълнал компонент или цяла играчка, незабавно посетете ветеринарния си лекар. 

кучеСнимка: iStock

  • Преследване на дивата природа

Преследването в дивата природа е нож с две остриета, криещ риск за кучето ви и за животните, които са негов обект (потенциална плячка). Като собственици на четириноги, наша отговорност е да гарантираме, че домашните ни любимци са защитени, дори когато се разхождаме извън града. Ако кучето ни хване опосум, птица или друго малко животно, това често може да доведе до смъртта му. 

куче тичаСнимка: iStock

Освен огромния риск за самото животно, има опасност и от нараняване за домашния ви любимец. Възможни са драскотини, ухапвания и микроби. А ако куче влезе в директна битка с опосум, птица или друго подобно, неговите отчаяни опити да се измъкне могат да причинят дълбоки рани, които да се инфектират, възпалят, да се стигне до увреждане, загуба на око и други.

Навикът на кучето ви да преследва диви животни увеличава и вероятността от прояви на рисково поведение като бягане през пътя, прескачане на огради и бягство.

  • Скачане от мебели

Няма съмнение, че всички обичаме да се гушкаме на дивана или леглото с домашния си любимец. Да го оставяме да скача нагоре и надолу върху или от мебелите обаче, може да бъде опасно. Това важи както за кучета с проблеми с гърба – Дакели, така и за Голдън ретривърите, склонни към тазобедрена дисплазия. Не е безопасно и за по-възрастни четириноги или склонни към артрит, както и такива с предишни травми. 

куче мебелиСнимка: iStock

Скачането върху и от мебелите може да бъде ежедневно явление, така че щетите се натрупват с течение на времето. При високорисковите породи дори един скок може да причини сериозно нараняване. Увреждането възниква чрез шока от скока, при който ставите и мускулите понасят удара. Колкото по-голяма е разликата в съотношението между размера на домашния любимец и скока, толкова по-опасно е. Тоест, скачането от дивана е много по-рисково за Дакела, отколкото за Немския дог.

За да минимализирате риска, можете да поставите стъпала за домашни любимци в дома си, както и да научите питомеца си как да ги използва.

  • Прекомерни упражнения и претоварване

Трудно е да се зададат параметри за прекомерното натоварване, когато става въпрос за кучета. Едно Бордър коли, например, има значително по-различен праг в сравнение с Френския булдог. И макар да не е често срещан проблем, прекаленото натоварване все пак съществува, а последиците от него не са никак приятни.

куче тичаСнимка: iStock

Претоварването може да доведе и до прегряване, мускулна умора, дехидратация и проблеми със ставите. Обикновено, ако домашният ви любимец не тича повече от 5-6 часа на ден, за него няма риск от фатално натоварване. Въпреки това, важно е да разберете нуждите от упражнения на отделното животно и да се погрижите за него. Понякога може да се окаже, че една 30-минутна разходка е достатъчна, а понякога и 10 км бягане може да не стига!

Вижте още:

Защо кучетата ядат неща от земята

Как да спрем кучето да дъвче всичко в дома ни

 

Виж още