Защо кучетата ядат неща от земята

куче Снимка: iStock

С викнали сме, че кучетата ни имат някои навици, които може би завинаги ще си останат неразбираеми за нас, стопаните им. И колкото и да търсим смисъл, едва ли ще съумеем да го открием. Като например – защо домашният ни любимец вади храна от купичката си и я слага на пода, а чак след това я изяжда? Няма как да не се запитаме, освен странно, дали това е опасно поведение?

Ако вашето куче също често предпочита да се гощава с храна, която случайно е паднала от масата ви на пода или задължително вади част от съдържанието на паничката си на земята, то може би се чудите дали това е безопасно и здравословно за животното или не чак толкова? Чудите се дали трябва да направите нещо срещу този навик, дали се налага да заведете четириногото на ветеринар, за да го спрете или няма причини да се безпокоите?

Предлагаме ви заедно да разгледаме няколко възможни (някои – напълно разумни) обяснения на това защо вашето куче обича да яде от пода.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Защо кучето ми обича да яде от земята?

Когато поставите вечерята на вашия четириног приятел в купичката му, той може да вземе част от нея и дори да я занесе в друга част на стаята (или непосредствено пред самата купа), да я пусне на пода и чак тогава – да я изяде. Това е често срещано поведение при домашните любимци и за него си има причина. Всъщност – дори няколко. 

  • Инстинкти

Нещата може би са съвсем прости и се коренят в естествените заложби на кучето ви, останали му от неговите прадеди. Членовете с по-нисък ранг в глутницата понякога са носели част от плячката си на друго, скришно място, където да я изядат. Целта им била да избегнат възможността да се бият с други кучета за храна. И докато вашият домашен любимец очевидно няма нужда да се бори за вечерята си, инстинктът му все още е на лице. 

  • Ако кучето ви е чувствително към звуци,

може да не му допада звънтящия шум, който издава медальонът на каишката му, всеки път щом удари металната му купа с храна. Ако случаят е такъв, можете да свалите нашийника, докато животното яде.

  • Ако имате и друго куче

и забележите, че единият ви домашен любимец проявява хранителна агресия (показно ръмжене или щракване с челюст във въздуха всеки път, щом наоколо има нещо за ядене), както и премества храната си от купата на пода, той може би се чувства застрашен от присъствието на другото четириного.

В този случай най-добре би било да храните двете животни в отделни стаи.

  • Болки в гърба

могат да създават дискомфорт и да пречат на домашния ви любимец да се наведе достатъчно по време на хранене. Това, разбира се, се отнася за по-възрастни кучета, както и за такива с диагностицирани медицински състояния или здравословни проблеми. За да помогнете на животното можете да повдигнете купичката му така, че да му е по-лесно да я достига.

  • Възможно е кучето да има зъбни проблеми, 

които да за източник на болка и му пречат да дъвче добре храната си. Ако имате такива подозрения, най-добре е да не губите време и да заведете животното на ветеринарен лекар за преглед. 

Поддържането на установен график, който включва последователно време за хранене и вдигането на купата с храна от пода, след като е (или не е) приключило с храненето, също ще покаже на кучето ви, че има определени часове за закуска и вечеря, които трябва да спазва. И ако не свърши с яденето в рамките на около 30 минути, ще му се наложи да чака до следващото. 

кучеСнимка: iStock

Постарайте се да поддържате купичките за храна и вода на любимеца си чисти. Използвайте вода, сапун и топла вода, като е добре да ги почиствате щателно поне веднъж на два-три дни. Що се отнася до самите съдове – не забравяйте, че неръждаемата стомана се счита за най-добрият материал за купи за кучета. Тя няма как да се напука, мие се лесно и не задържа вредни бактерии, които могат да разболеят косматия ви приятел. 

Дали яденето от пода ще навреди на кучето ми?

Ако говорим за човешка храна, която е паднала на пода и тя е нездравословна за домашни любимци, тогава да, това може да навреди на кучето ви. Например, ако лук, чесън, грозде, стафиди или шоколад се озоват в обсега на косматия ви другар и докато съумеете да реагирате – той вече е ги е погълнал. За това е най-добре винаги, когато консумирате някоя от храните, за които знаете, че са токсични за домашния ви любимец, да се уверите, че животното се крие под масата, търпеливо очаквайки нещо да падне под нея. Освен това, ако кучето ви облизва пода, след като току-що сте почиствали с химикали, има голям риск това да се отрази зле на здравето му. 

кучеСнимка: iStock

За да избегнете всички потенциални опасности, най-добре е да се опитате (до колкото е възможно) да обучите домашния си любимец да не яде от пода. Това може да стане чрез трениране на основните команди като „Пусни!“ и „Остави!“, затвърдени чрез положително подсилване. Тоест, вместо да крещите на кучето, защото това няма да бъде ефективно и може да го стреснете или уплашите, да го наградите, ако не тръгне веднага да яде нещо, което без да искате сте изпуснали на пода. 
Въпреки това,

не бива да се притеснявате или да изпадате в паника, ако изпуснете парченце „човешка храна“, която по принцип не е опасна или токсична за кучета. Шансовете домашният ви любимец да се разболее ако изяде нещо от пода са много ниски. 

Интересното е, че същото важи и за хората: микроорганизмът, който може да ви накара да се чувствате зле, трябва да присъства точно на мястото, където е изпусната храната. Ако това се случва в дома ви, не е невъзможно, но е много малко вероятно. Въпреки това – не си създавайте навик да хвърляте храна по пода, за да я вземе домашният ви любимец. Не искате сами да увеличавате тези шансове, нали?

Кога да посетите ветеринар

Ако домашният ви любимец проявява признаци на заболяване като диария, повръщане, повишено слюноотделяне, летаргия или друг вид необичайно поведение, трябва да се консултирате с ветеринарния си лекар. 

Повечето кучета няма да се почувстват зле или да се разболеят, ако от време на време ядат малко количество храна, паднала на земята. Но това не бива да се превръща в редовен навик. Уверете се също, че косматият ви другар не се докосва до продукти, които са токсични за кучета и не облизва пода, след като наскоро е бил почистен с химикали. 

 

Вижте още:

8 храни, които предизвикват газове при кучетата

Кои храни най-често причиняват алергии при кучетата

Виж още