5 съвета при пътуване с градския транспорт с кучето ви

куче градски транспорт Снимка: iStock

К огато не притежавате кола, а ви се налага да заведете кучето си на ветеринарен лекар или на друго по-специално място, пътуването често включва използване на градски транспорт. Независимо дали става въпрос за автобус, влак или метро, возенето на домашния ви любимец в обществено превозно средство е в най-добрия случай – леко стресиращо. Не само за самото животно, но и за вас самите. 

куче градски транспортСнимка: iStock

Предлагаме ви няколко съвета, за да стане това преживяване една идея по-комфортно и приятно – както за вас, така и за питомеца ви. 

  • Планирайте маршрута си преди тръгване

Бързо търсене в интернет или телефонно обаждане ще ви даде необходимата информация, за да планирате пътуването с домашния си любимец. Проучете дали на избрания вид транспорт се допускат животни, които не са служебни, има ли ограничения за размера и необходимо ли е да се закупи отделен билет. 

Dogsandcats.bg
  • Подгответе се за самото пътуване

Ако кучето ви е достатъчно малко, най-добре е да го гушнете и така да пътувате заедно. Ако обаче размерите на домашния ви любимец не го позволяват, дръжте го на къс повод. Наличието на няколко от любимите му лакомства също би било полезно за поддържане на мотивацията и насърчаване на доброто поведение. 

куче градски транспортСнимка: iStock

  • Подходете с уважение и разбиране

Някои хора се страхуват от кучета, други са алергични, а сред пътниците в автобуса винаги може да има и случаен човек, който просто не харесва четириноги. Вашата работа е да се уверите, че присъствието на косматия ви другар няма да попречи на нечие друго пътуване. Не позволявайте на питомеца си да се разположи върху цяла седалка, както и да души личните вещи на други хора. Ако някой иска да погали кучето ви, вие трябва да дадете разрешение, но не приемайте, че всеки е длъжен да обърне внимание на животното само, защото то го търси. 

  • Настанете се удобно 

Още при самото качване потърсете най-удобното според вас място. Предпочитате да не прекарвате цялото пътуване в неудобна поза, нали? Ако кучето е достатъчно малко, дръжте го в скута си. А ако не – опитайте се да откриете най-малко претъпканата зона в превозното средство, където шансовете да бъдете блъснати или настъпени са по-малки. 

куче градски транспортСнимка: iStock

  • Направете пътуването приятно преживяване

Ако планирате редовно да возите кучето си в обществения транспорт, то ще бъде по-склонно да ви сътрудничи, ако изживяването му харесва. Използването на автобуса само, за да заведете питомеца си на ветеринар, например, може да не допадне на животното. Нещо повече – то може да започне да свързва автобуса само с негативния опит от посещението при лекаря и знаейки какво следва – да няма дори желание да се качи. 

Виж още