5 съвета за безопасност на домашните любимци на Хелоуин

куче хелоуин Снимка: iStock

Х елоуин може и да е забавен за хората, тъй като празнуваме есента и прехода към по-студените месеци от годината. Животните обаче, могат да се стресират – от необичайните гледки, звуци и миризми на празника. Не само, че може да бъде плашещо за четириногите ни другари, но съществуват и някои рискове за тях. Бонбоните са токсични, костюмите за кучета и котки не са им никак по вкуса, а декорации могат да вкарат дори и най-послушните питомци в беля…

За да гарантирате едно приятно и забавно прекарване на Хелоуин, както на себе си, така и на домашния си любимец, необходимо е да вземете някои допълнителни предпазни мерки. 

Дръжте лакомствата на безопасно място

Изкушаващата купа с бонбони, която създава празнично настроение за вас, може да бъде опасна за домашния ви любимец. 

Dogsandcats.bg

Особено внимателни трябва да сте не само с шоколадовите лакомства, но и с тези, съдържащи ксилитол (обозначени като „без захар“). Дори малко количество от този изкуствен подсладител може да бъде фатално за кучетата и котките. Като цяло – погрижете се всички лакомства, които сте подготвили за Хелоуин (освен ако не сте направили такива специално за домашния си любимец), да са извън обсега му. 

куче хелоуинСнимка: iStock

Костюмите за домашни любимци са сладки, но могат да бъдат опасни и неудобни

Да, кучето ви несъмнено изглежда очарователно, облечено като червено-черна калинка. И да, котката ви придобива съвсем друго изражение, когато поставите тази диадема с антенки на главата й. Колкото и да са сладки обаче, костюмите не са подходящи за всички домашни любимци.

Ако сте решили да включите в празника и домашния си любимец, то при закупуването на костюм, е добре да следите за няколко неща. Първо, той трябва да пасва на животното правилно, без да ограничава движенията, да причинява проблеми с дишането или да се търка в тялото му (последното може да причини рани и петна без козина). 

Домашните ни любимци, за съжаление, не могат да ни кажат какво ги притеснява в даден костюм и може просто да реагират като се опитат да го свалят. В процеса те могат да сдъвчат или погълнат части от костюма, което от своя страна може да причини чревна обструкция или други спешни състояния.

куче костюмСнимка: iStock

Ако кучето или котката ви е маскирано за Хелоуин, освен да се уверите, че костюма му пасва правилно, задължително наблюдавайте питомеца си през цялото време, докато е с него. Оставете го за възможно най-кратък период от време (като междувременно направите сладките снимки, за които си мислите още, откакто го купихте!). След това махнете дрехата, за да може домашният ви любимец да се върне към обичайната си рутина. 

Уверете се, че декорациите са безопасно поставени

Декорациите, признаваме си го, са най-любимото ни нещо, свързано с Хелоуин! Но когато наоколо имаме любопитни домашни любимци, нещата стават малко по-сложни!

Едно от най-явните притеснения, които мнозина пренебрегват, е откритият пламък. Ако кучето или котката ви се мотае в близост до тиква със запалена вътре свещ, то със сигурност инциденти не са изключени. Като в най-честия сценарий – ще опърли леко края на опашката си или някой от мустаците си. 

Освен да държите огъня на място, недостъпно за домашния си любимец, уверете се, че и останалите ви декорации, които съдържат жици, лампички и кабели, са добре обезопасени. Много предмети могат да засегнат в стомашно-чревния тракт на животните след консумация, особено по-дълги и жилави декорации или такива, които образуват паяжини. 

куче хелоуинСнимка: iStock

Поддържайте тревожните домашни любимци спокойни по време на празничната вечер

Стресът, който нощта на Хелоуин причинява на домашните ни любимци, е нещо, което не бива да се неглижира. Звънецът на вратата се чува непрекъснато, а никой не влиза – това може да бъде объркващо, напрягащо и плашещо за домашния ви любимец. 

Най-безопасният подход е да осигурите на домашния си любимец лична безопасна зона. Оставете телевизора включен, за да има фонова музика – това ще помогне за маскиране на звуците от звъненето на вратата. 

Обикновено стресираните животни предпочитат да бъдат на тихо място, по-далеч от шумното празненство. Във всички случаи е важно да се сведе до минимум стресът, който вечерта може да причини, както и рискът от бягство. 

куче хелоуинСнимка: iStock

Уверете се, че идентификационният медальон на нашийника е с актуална информация 

Хелоуин (подобно на Нова година) е празник, на който има по-висок от средния риск домашния ви любимец да избяга, когато вратите се отварят или затварят, уверете се, че информацията на нашийника му е актуална. Това увеличава шанса животното да бъде върнато у дома по-бързо. 

Без значение дали сте почитатели на Хелоуин или не, този празник е забавно и леко странно начало на есенно-зимния сезон. Докато ние си прекарваме добре обаче, помислете и за домашните ни любимци. За щастие е възможно да предприемете само няколко прости стъпки, за да направите празника забавен и безопасен за всички!

 

 

 

 

Виж още