5 знака, че кучето ви е стресирано

куче стрес Снимка: iStock

В ярвате или не, домашните ни любимци се стресират също като нас. Обстоятелствата и степента на това могат да варират от куче на куче, тъй като всяко четириного е индивидуално, но все пак е нещо, за което всеки стопанин трябва да внимава. И отново, подобно на стопаните си, косматите ни спътници показват стреса по различни начини. 

За всеки отговорен собственик на домашен любимец е важно да разпознава и разбира признаците, че животното не се чувства добре, нещо го тревожи или е стресирано. Само така можете да сте сигурни, че вие и кучето ви ще имате здрава и щастлива връзка. 

куче човекСнимка: iStock

Забележка: Всяка от тези препоръки не могат и не бива да заместват съвета на ветеринарния ви лекар. Ако един или повече от тези проблеми се появят в живота на вашия домашен любимец и по всичко личи, че ситуацията не се подобрява, молим ви да потърсите помощта на специалист възможно най-скоро.

Dogsandcats.bg
  • Проблеми с храносмилането

Честно казано, основната причина за проблемите с храносмилането при кучетата са трудни за определяне. Най-вече, защото четириногите не се хранят като хората. Въпреки че ако има наличие на симптоми като запек, диария или друг вид стомашен дискомфорт, които продължават повече от два до три дни, помислете дали има външни стресови фактори, които оказват влияние върху цялостното му здраве.

куче стресСнимка: iStock

Добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар, който ще ви помогне да определите причината за проблемите на кучето ви. Специалистът може да ви насочи и да ви помогне да идентифицирате стресовите фактори, които биха могли да ги причиняват. 

  • Внезапна агресия

Агресията е основен проблем, независимо от всичко, но ако изглежда, че е насочена към конкретен човек или животно, може би е добре да премахнете причината, докато не се намери по-добро решение.

Естествено, за нито един стопанин на четириного не е приятно да види, че питомецът му има агресивно държание. Но значението на този вид поведение при животно, което не се е държало така преди, не бива и не може да бъде пренебрегнато.

куче стресСнимка: iStock

Кучетата могат да действат агресивно, когато са стресирани, изпитват болка или са изправени пред някакво медицинско състояние. Посетете ветеринарния си лекар, за да откриете причината. 

  • Език на тялото

Може да чуете някои хора да казват, че кучетата са непредсказуеми, защото не могат да общуват с думи с човешкото си семейство. Това не е непременно вярно. Четириногите имат своите собствени форми на общуване, които опитните и наблюдателни стопани могат да идентифицират. 

Ушите, очите и позицията на опашката са ключови фактори за тълкуване на емоционалното състояние на кучето ви и са също толкова важни за определяне дали питомецът ви е стресиран или не. Сред другите признаци, които можете да не забележите толкова лесно, са неща като сърбеж и чесане, прекомерно лигавене, треперене, шумно прозяване и облизване.

куче стресСнимка: iStock

Отново, нито един от тези признаци – нито отделно, нито заедно, не е сигурен начин да разберете дали кучето ви се чувства стресирано. Ако обаче видите, че питомецът ви проявява ново поведение или прави някое от тези неща редовно, може би е време да го заведете на преглед при ветеринарния си лекар.

  • Инциденти 

Изпускането у дома при куче, което е вече обучено на хигиенни навици, може да бъде основен признак на стрес. Ако се случи един или два пъти, то може и да не му придадете особено значение, но ако се превърне в навик, време е да му обърнете по-обстойно внимание. Проверете дали има причина домашният ви любимец да не иска да излиза навън. 

Възрастта на домашния ви любимец също е фактор, който не бива да се пренебрегва. При по-старите четириноги стресът може да не е толкова основен фактор, колкото неспособността им да се движат достатъчно бързо, за да излязат навън. Или може да страдат от инконтиненция - отново, това е по-труден симптом за определяне.

куче стресСнимка: iStock

Не забравяйте винаги да бъдете търпеливи с домашния си любимец. Той ви казва, че нещо не е наред по най-добрия начин, който познава. 

  • Сън (или липса на такъв)

Ако кучето ви спи по-малко от нормалното, нещо може да го тревожи. Подобно на хората, четириногите могат да претърпят смущения в графика на сън, когато се чувстват стресирани.

Безсънието или прекомерната летаргия също може да са признак на нещо по-сериозно, така че ако тези проблеми продължават, не забравяйте да заведете домашния си любимец на ветеринар възможно най-скоро.

Не забравяйте, че всички тези знаци не са гарантирани индикатори за стрес. Никой не познава кучето ви по-добре от вас, но ако едно или две от гореизброените неща се повтарят при четириногия ви другар, не отлагайте дълго посещението при ветеринарния си лекар.

куче стресСнимка: iStock

Колкото по-бързо го направите, толкова по-скоро домашният ви любимец ще бъде здрав и щастлив. А заедно с него – и вие.

 

Виж още