5 знака, че кучето ви напредва в обучението

куче дресура Снимка: iStock

„Правилно ли правя това?“ – Всеки стопанин на куче в един или друг момент си задава този въпрос. 

Без възможността да ни кажат дали схващат дадена концепция, няма как да не се чудим дали тренировките с домашния ни любимец всъщност имат някакво значение. Особено ако животното все още не е усвоило напълно това, върху което работите в момента. 

Но това не означава, че то не напредва. Всъщност,

много от признаците, че имате успех в дресурата, имат много малко общо със самото обучение. Те по-скоро са свързани с цялостното когнитивно развитие на домашния ви любимец.

Dogsandcats.bg

Тренировките формират нови асоциации и връзки в ума на косматия ви другар, което повишава увереността и подобрява цялостното му психическо и емоционално състояние, пишат от Американския киноложки клуб. 

куче дресураСнимка: iStock

Как обикновено протича обучението при кучетата

Понякога е толкова лесно да се увлечем в сравняването на кучето си с останалите или в мисленето какво „трябва“ да се прави, че да оставим на заден план някои наистина важни неща. 

Така че, запомнете: Обучението не е линеен процес. 

Ще има седмици, в които ще се почувствате така, сякаш нямате напредък. И дни, в които ще имате усещането, че кучето ви веднага схваща нещата. И двете са нормални, и двете са важни. В действителност няма значение колко време отнема на домашния ви любимец да овладее дадено поведение. Или колко неща може да усвои наведнъж. Важното е да отделяте време за работа с четириногия си другар и да сте последователни, дори да ви изглежда, че нещата не вървят. 

Знаците, че кучето ви напредва в обучението

Въпреки че не искаме да се стресирате ненужно относно темпото на напредък на кучето ви, все пак е важно да знаете, че се движите в правилната посока. Предлагаме ви заедно да разгледаме пет признака, които говорят за развитие в цялостния процес. 

куче лапаСнимка: iStock

  • Кучето ви проявява друго важно, специфично за вида поведение

Защо това е свидетелство за напредък в дресурата? Защото явно питомецът ви започва да се чувства по-уверен и по-удобно в своята среда. И да научава кога е подходящо да се отдаде на инстинктите си и кога не е желателно да го прави. 

  • То е по-ангажирано с вас

Едно от най-важните предимства на обучението е заздравената връзка между собственика и домашния му любимец. Ако кучето в по-ангажирано с вас, това означава няколко неща: вярва ви, търси от вас насоки и инструкции и знае, че ако направи това, което искате от него, ще получи награда (все пак – лакомствата са във вас, нали?).

куче дресураСнимка: iStock

Ангажираността на кучето ви с вас извън тренировъчните сесии е знак, че то е фокусирано и по време на обучението. Което е огромна индикация за напредък.

  • Започва да проявява поведения, върху които сте тренирали

Основен компонент на обучението е създаването на асоциации (което е и причината защо препоръчваме да изберете метода за положително подсилване). След като кучето ви започне да напредва в обучението си, тези асоциации ще започнат да се проявяват и извън тренировките. 

Например, ако сте работили над командата „на място“ с питомеца си и откриете, че кучето ви само отива на мястото си само, често – без вашите насоки, това означава, че то е научило, че това е добро поведение, което има желание да прави отново и отново. И въпреки че не сте го поискали от него – не пропускайте да възнаградите животното за избора му. 

куче дресураСнимка: iStock

  • През повечето време е отпуснато

Ако сте установили, че кучето ви сякаш изненадващо е станало по-спокойно и предпочита да си дремва следобед, вместо да тича напред-назад в търсене на някоя беля, това е чудесно! Защото означава, че се справяте добре с дресурата!

Това, че питомецът ви е отпуснат и дори леко уморен, е знак, че е получил достатъчно умствена стимулация в рамките на деня. Което, от своя страна, е индикация, че е наистина ангажиран с обучението. 

куче дресураСнимка: iStock

  • Играе си повече и по-често с вас

Когато кучето ви не релаксира отпуснато или не дремва, игриво ли е? Изглежда ли ви така, сякаш се интересува повече от любимите си занимания като донасяне на топка или дърпане на въже? Това също е знак за напредък в обучението. 

Желанието да участва в игри с вас означава, че то се чувства спокойно и комфортно в своята среда, благодарение на обучението и увереността, която то му носи. Това също е знак, че питомецът ви е научил разликата между забавлението с играчки и ангажирането с нежелано поведение. Така че, следващият път, когато кучето ви донесе любимата си играчка, отделете време да се позанимавате с него – това е потвърждение за добре свършената работа и от двама ви!

куче дресураСнимка: iStock

Ако видите кучето си да прави някое от тези неща, това е чудесен знак, че упоритата ви работа и търпение в тренировъчните сесии се отплаща. Надяваме се, че всичко това е успокоило ума ви и ви е помогнало да се уверите, че питомецът ви напредва значително в своето обучение. Надяваме се, че това е успокоило ума ви и ви е помогнало да видите, че кучето ви напредва значително в своето обучение. От друга страна, сега може да виждате други области, в които искате вашето куче да се подобри – това също е нормално.

Вижте още:

Защо понякога кучето се прави, че не ни чува

3 начина, по които съсипвате разходката на кучето си

Виж още