5 знака, че у дома си имате едно щастливо куче

куче щастливо Снимка: iStock

К учетата имат естествената способност да внасят радост в живота ни. Но как можем да разберем дали четириногият ни другар също се чувства толкова щастлив от съжителството си с нас, както и ние с него? Нека разгледаме по-отблизо някои от ключовите признаци, че едно куче е доволно и щастливо!

куче човекСнимка: iStock

  • Има добър апетит

Здравословният апетит и вълнението по време на хранене са някои от сигурните признаци, че едно куче е щастливо. Ако четириногият ви другар обича да си похапва и е нетърпелив да зарови нос в паничката си, то значи се чувства добре. Куче, което има здравословен апетит, ще изяде цялото си ядене, оставяйки съвсем малко или нищо в паничката си. То ще се храни последователно и стабилно, без продължителни паузи между хапките.

  • Игривост 

Кучетата имат естествената склонност да играят и да се забавляват, но можем да кажем, че едно куче е наистина щастливо, когато показва някое от следните поведения:

Dogsandcats.bg

куче човек емоцииСнимка: iStock

Ангажиране с играчки: Питомецът ви може да гони, скача или да разклаща силно играчките си, демонстрирайки своето удоволствие и игривост.

Започване на игра с вас: Щастливите кучета често инициират играта, като ви носят топката си, побутват ви с нос или заемат поза „поклон за игра“, за да привлекат вниманието и да ви насърчат да се присъедините.

Динамичен език на тялото: Игривите кучета обикновено са живи и активни. Те могат да подскачат наоколо, да тичат в кръг или да имат спонтанни изблици на енергия, по време на които демонстрират своя ентусиазъм. 

куче щастливоСнимка: iStock

Игриви вокализации: Не се учудвайте, ако косматият ви другар издава различни вокализации като лай, скимтене или леко ръмжене по време на игра. Тези звуци показват ентусиазма му и желанието да продължи да се забавлява с вас. 

Ако домашният ви любимец се чувства емоционално стабилен и ви има доверие, той редовно ще проявява това игриво поведение. 

  • Отпуснат език на тялото

Признаците, че кучето ви е щастливо, могат да се видят не само когато е в игриво настроение, но и в спокойните ви моменти заедно. Кротките четириноги, които се чувстват добре и комфортно в дома си, обикновено имат отпусната, мека поза без никакви признаци на напрежение или скованост. Този език на тялото може да бъде съчетан с отпуснато изражение, включително леко отворена уста, а ушите са в естествената им позицията. Опашката също е чудесен показател за настроението на четириногото  - ако то е щастливо и спокойно, тя ще виси естествено, може да забележите и нежно помахване.

куче човекСнимка: iStock

  • Спи добре

Кучетата се нуждаят от много почивка, за това и щастливото куче ще си дремва спокойно и комфортно. То ще си намери уютно местенце, ще се свие и ще има следното поведение:

Отпусната поза на тялото: Очите на питомеца ви ще бъдат затворени, а тялото му ще бъде в отпуснато и изпънато положение, което показва комфорт. 

Равномерно дишане: Спокойно спящото куче ще има равномерен и спокоен модел на дишане.

Ограничено движение: По време на дълбок сън кучетата са относително неподвижни с минимални потрепвания или безпокойство.

Доволни звуци: Четириногият ви спътник може да издава тихи въздишки, нежно хъркане или доволни скимтения, докато спи.

куче човек спиСнимка: iStock

След като се събуди, добре отпочиналото куче ще бъде бодро и енергично с цялостно щастливо настроение.

  • Ентусиазирани поздрави

Последният сигурен знак, че кучето ви е щастливо, е начинът, по който ви поздравява. Едно доволно и привързано куче ще бъде ентусиазирано да види своя човек, ще маха с опашка, ще мърда тялото си и ще подскача наоколо в очакване на вашето внимание! Възможно е да чуете лай, скимтене или други радостни звуци, съчетани с облизвания и притискане на муцуната към вас! Тази демонстрация на вълнение с цяло тяло показва, че четириногият ви другар е искрено щастлив да ви види! 

куче облягаСнимка: iStock

В заключение, разбирането на това кога кучето ви е щастливо – и кога не е – може да ви помогне да сте сигурни, че то живее живота, който заслужава!  

Вижте още:

10 начина как притеснявате кучето си, без дори да го осъзнавате!

7 летни плодове, които можете да споделите с кучето си

Виж още