6 често срещани здравословни проблеми при Чихуахуа

чихуахуа Снимка: iStock

И звестни като една от най-древните породи кучета, появили се в Америка, Чихуахуа са национален символ в Мексико и са обичани по целия свят заради отличителния си външен вид и забавен нрав. Тези симпатични дребосъци компенсират малкия си размер с огромна личност, която е едновременно очарователна и леко нахална. 

Като всички кучета, Чихуахуа са по-склонни към определени здравословни проблеми въз основа на генетиката им. Предлагаме ви заедно да разгледаме някои от по-често срещаните от тях. Целта ни е да сме в помощ на всички настоящи и бъдещи собственици в грижите за домашния им любимец!

ЧихуахуаСнимка: iStock

Често срещани здравословни проблеми при Чихуахуа

  • Сърдечни шумове

За сърдечен шум се смята всеки нетипичен звук, който се чува, когато ветеринарният ви лекар преслушва сърцето на вашето Чихуахуа със стетоскоп. Понякога сърдечните шумове са безвредни, но могат да бъдат причинени от основен здравословен проблем като вродено заболяване или белодробна стеноза. 

Dogsandcats.bg

Редовните посещения при ветеринарния ви лекар могат да помогнат на специалиста да установи сърдечните шумове на ранен етап. Специалистът ще прецени и дали има нужда от допълнителни тестове, за да се изключат възможни здравословни проблеми. 

чихуахуаСнимка: iStock

  • Затлъстяване

Като порода Чихуахуа са по-податливи на затлъстяване, особено тези представители на породата с по-дълга козина. При тях наддаването на тегло може да е по-малко видимо. Като общо правило трябва да можете лесно да усещате ребрата на питомеца си, когато натиснете отстрани тялото му. 

Затлъстяването допринася за развитие на различни здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, диабет тип 2, остероартрит, сърдечни и респираторни заболявания, ортопедични проблеми и намалена продължителност на живота. Прехранването е често срещан виновник за затлъстяването. Обилните порции, съчетани с ограничени упражнения допринасят за наднормено тегло. 

чихуахуаСнимка: iStock

  • Тазобедрена дисплазия

Дисплазията на тазобедрената става, най-общо казано, е състояние, което възниква, когато топката и гнездото на тазобедрената става не пасват идеално. Това често води до болки, артрит, накуцване и дори – перманентна куцота. 

Въпреки че дисплазията на тазобедрената става обикновено се среща при по-големи породи кучета, установено е, че Чихуахуа са особено предразположени главно заради крехките си кости и повишеният риск от нараняване. Добрата новина е, че тазобедрената дисплазия при тези кученца обикновено е лечима – чрез операция, медикаментозна терапия за облекчаване на болката и физиотерапия. 

чихуахуаСнимка: iStock

  • Хипогликемия

Хипогликемията, известна още като ниска кръвна захар, засяга непорпорционално много тези малки кученца. Това се дължи на факта, че поради малките си телца, Чихуахуата срещат трудности да регулират кръвната си захар. 

За щастие, диагностицирана навреме, хипогликемията може да бъде управлявана и лекувана. Ако не й се обърне внимание обаче, тя може да доведе до силна умора, косопад, загуба на апетит, треперене и в най-лошия случай – до кома. 

За да избегнете хипогликемия, ветеринарните лекари препоръчват да храните вашето Чихуахуа по-често и с по-малки порции. Стремете се към добре балансирно меню, в което присъстват мазнини, сложни въглехидрати и големи количества протеин. 

чихуахуаСнимка: iStock

Някои кученца Чихуахуа може да имат нужда от четири до шест хранения на ден, за да се поддържат кръвната им захар и енергийните им нива стабилни. 

  • Белодробна стеноза

Белодробната стеноза е често срещано вродени сърдечно заболяване, което се среща редовно при Чихуахуа. По същество, това е дефект в белодробната клапа или в сърцето, който кара тялото на животното да работи по-усилено, за да изпомпва кръв. Този повишен стрес може да доведе до застойна сърдечна недостатъчност или фатални аритмии – при по-тежките случаи.

ЧихуахуаСнимка: iStock

При по-леките може да се приложи медикаментозна терапия. Умерената до тежка белодробна стеноза често се лекува чрез б

  • Идиопатична епилепсия

Идиопатичната епилепсия е състояние, което възниква, когато кучето получи гърчове по неизвестна причина. Според данните от проучване на Chihuahua Club of America от 2009 г., 45% от участниците в момента са имали – към момента на изследването или преди, припадъци с неизвестна причина. 

Смята се, че Чихуахуа са генетично предразположени към повишен риск от припадъци. Епилепсията при кучетата обикновено е нелечимо заболявание, но за щастие – с ранна диагностика и лекарства с рецепта, може да бъде контролирано. И припадъците – намалени. 

ЧихуахуаСнимка: iStock

 

Виж още