6 домашни средства за лечение на кучета, които е полезно да знаете

куче Снимка: iStock

Н а всеки собственик на домашен любимец му се иска да има суперсили, когато види, че най-добрият му приятел не се чувства добре. Представете си, че можете да отворите кухненския шкаф или да отскочите до градината си, за да откриете лек, който мигновено ще облекчи дискомфорта на косматия ви другар. Без значение дали е сърбеж по кожата, бълхи или разстроен стомах. Е, имаме добра новина за вас! Защото, оказва се, че има няколко трика, които могат да направят този сценарий възможен. 

Съставихме удобен списък с домашни средства за кучета, които ще ви помогнат, когато домашният ви любимец се чувства зле. Но преди да ги разгледаме по-подробно, длъжни сме да напомним, че макар средствата тип „направи си сам“ за облекчаване на болки или здравословни проблеми при четириногите, да работят, нищо не може да замени посещението при ветеринарния ви лекар. 

Много чайове, масла и тинктури са си изградили репутация през годините като полезни за нашите космати приятели, но винаги е най-добре да се консултирате с ветеринар, преди да ги използвате, 

Dogsandcats.bg

напомнят от Purina. Те могат да се окажат решението, което търсите, но могат и да причинят повече вреда, отколкото полза. За да ги приложите по предназначение, консултацията с ветеринарния ви лекар е задължителна. 

кучеСнимка: iStock

  • Домашни средства за кожни алергии и сърбеж 

Банята с овесени ядки може да е сред най-добре пазените тайни, когато става въпрос за облекчаването на сърбящата кожа на домашния ви любимец. Кожните алергии при кучетата им причиняват значителен дискомфорт, а добрата новина тук е, че до каквато и допълнителна помощ да им окажете (освен одобрените от тях лекарства), ветеринарните лекари със сигурност ще я оценят. 

Всичко, което трябва да направите, е да смелите овесените ядки на фин прах с помощта на блендер, а след това да ги изсипете във водата, с която планирате да къпете домашния си любимец. Ако пък кучето ви не е сред феновете на честото къпане, можете да използвате финия овес на прах като локален мехлем. 

куче къпанеСнимка: iStock

Просто ги смесете с малко вода и нанесете върху зачервените участъци от кожата.

  • Домашно лекарство за диария 

Не позволявайте на разстроения стомах да съсипе вашия ден или този на домашния ви любимец. За щастие, има лек и той се намира в близкия шкаф. Е, поне временно решение, което можете да опитате, докато запазвате час при ветеринарния си лекар. Нарича се оризова вода. Това е водата, отцедена от обикновения сварен ориз, с добавени към нея тиквени семки или чаша кисело мляко – всичко това може значително да помогне за облекчаване на диарията при кучетата.

  • Домашни средства срещу бълхи 

Започваме с уточнението, че домашните лекарства срещу бълхи далеч не са толкова ефективни, колкото редовното обезпаразитяване. Въпреки това, малко допълнителна защита никога не е излишна. 

кучеСнимка: iStock

Втрийте малко лимонов сок върху козината на домашния си любимец и е възможно тези досадни малки насекоми да променятмнението си и да намерят друг домакин, който да притесняват. 

Друг домашен лек срещу кучешките бълхи е ябълковият оцет. Смесете го с вода и го нанесете върху козината на животното. Независимо кой от двата варианта изберете, внимавайте течността да не попадне в очите на четириногото. 

  • Домашни средства за почистване на ушите 

Ябълковият оцет има и друга впечатляваща употреба като почистващ препарат за ушите на домашния ви любимец. При условие, че първо го смесите с вода. Особено полезно за собственици на кучета с дълги, клепнали уши. 

  • Домашни средства за кучета, страдащи от слънчево изгаряне

Лятото идва с много забавни разходки с кучето ви. И много слънце. А това означава, че слънчевите изгаряния могат лесно да засегнат и домашния ви любимец. Ако случаят е такъв, най-доброто, което можете да направите, е да се опитате да успокоите кожата му с компреси със студена вода. Алое вера е друго мощно средство, което да приложите директно върху засегнатите области. 

куче баняСнимка: iStock

Но не забравяйте, че превенцията е по-добра и по-лесна, когато става въпрос за слънчево изгаряне на кучета. Така че, уверете се, че нанасяте кучешки слънцезащитен крем, избягвайте дългите разходки в най-горещите часове на деня и се стремете да пренасяте приключенията си на места, които предлагат и сянка.

Това са някои от най-популярните домашни средства за кучета, страдащи от леки медицински неудобства като бълхи или леко нараняване. Напомняме отново, че за колкото и незначителен проблем да се касае, посещението при ветеринарен лекар никога не е лоша идея. 

Не забравяйте винаги да държите кучето си под внимателно наблюдение, когато опитвате нещо ново. Ако работи, сте спечелили допълнителни точки за това, че сте страхотен собственик. Но ако не виждате резултати или вашият домашен любимец има странна реакция към него, то трябва да спрете веднага и вместо това да позвъните на специалист за помощ.

куче къпанеСнимка: iStock

Вижте още: 

3 домашни средства за лечение на разстроен стомах при кучетата

Виж още