3 домашни средства за лечение на разстроен стомах при кучетата

болно куче Снимка: iStock

К огато вие имате разстроен стомах, вероятно посягате към джинджифилов чай или сухи бисквити, за да успокоите корема си. Но какво можете да направите, ако това неразположение е засегнало домашния ви любимец? 

Чести причини за разстроен стомах при кучетата

Има много възможни причини, поради които кучето ви изпитва неразположение и разстроен стомах. Една от тях е по-често срещана от останалите: четириногото е изяло нещо, което не трябва. 

Не бива да забравяме, че домашните ни любимци са любопитни като деца – те изследват света около себе си, слагайки нещата, които привлекат вниманието им в уста. Повръщането и диарията са признаците, че тялото на косматия ви другар се опитва да изхвърли нещо, което не трябва да бъде там. При здраво куче – това е напълно нормален защитен механизъм, чрез който организмът се прочиства. 

Някои (от многото неща), които обичайно предизвикват разстроен стомах при кучетата са:

Dogsandcats.bg
 • Поглъщане на нещо, което не трябва
 • Бактериален дисбаланс в храносмилателния тракт
 • Хронични състояния като хранителна чувствителност

Симптоми на разстроен стомах при кучетата

Най-честите признаци, както споменахме, са диария и повръщане. Може да забележите и, че домашният ви любимец яде трева, за да успокои стомаха си или да се опита да предизвика повръщане.

кучеСнимка: iStock

Наблюдавайте и за други признаци като:

 • Намален или липсващ апетит
 • Умора
 • Пиене на по-малко вода от обичайното
 • Депресия или летаргия
 • Изглежда сякаш животното се чувства неудобно (не може да си намери място, разтяга се по-често)
 • Газове с неприятна миризма
 • Хълцане и рефлукс
 • Облизване на устните, въздуха или определени предмети

Кога да се обадите на ветеринарния си лекар?

Наблюдавайте симптомите на домашния си любимец. Ако четириногия ви приятел видимо изпитва дискомфорт или признаците, че нещо го притеснява се влошат в даден момент – не се колебайте да се свържете с ветеринарния си лекар. 

болно кучеСнимка: iStock

Сред знаците, за които да следите с повишено внимание, са:

 • Повръщане или епизоди на диария, продължаващи повече от 2 дни
 • Увеличаване на дискомфорта
 • Кръв в повръщаното или изпражненията
 • Наличие на чужд предмет в повръщаното или изпражненията
 • Обща слабост или колапс

Всичко това може да е индикация за нещо по-сериозно, включително панкреатит, подуване на корема, тежка алергична реакция или вътрешни паразити.

Ако разберете, че домашният ви любимец е изял нещо, което не бива – растение, храна, играчка или химикал, не губете време да потърсите незабавна ветеринарна помощ.

3 домашни средства за лечение на стомашно разстройство при кучетата

От решаващо значение е да се консултирате със специалист, преди да приложите каквито и да е било домашни средства за успокояване на стомашните проблеми на домашния ви любимец. Ако сте получили потвърждение от ветеринарния си лекар, че не се налага спешно посещение до кабинета му и ви е препоръчал наблюдение у дома – ето няколко идеи, които можете да опитате, за да намалите дискомфорта на животното.

 • Гладуване

Когато стомахът на вашето куче се опитва да се отърве от нещо, може да бъде полезно да спрете да поставяте още неща в стомаха му. Макар гладът за определен период от време да изглежда универсално и достатъчно просто решение, добре е преди това да се посъветвате с ветеринарния си лекар, защото някои кучета (особено по-дребните породи или тези със здравословни проблеми) не понасят добре гладуването, за разлика от други.

След края на периода без храна се препоръчва захранването да се случи с мека диета. 

 • Ледени кубчета

Когато кучето ви повръща или има диария, важно е да се погрижите то да остане достатъчно добре хидратирано. Даването на твърде много вода от друга страна обаче, може допълнително да разстрои стомаха му. А и много четириноги отказват да пият, когато не се чувстват добре. 

Ледените кубчета са забавен вариант да насърчите пиенето на вода и съответно – да засилите хидратацията на животното. Вода с лед вътре също може да се стори забавна и интересна за някои четириноги. 

джак ръселиСнимка: iStock

 • Консервирана тиква

Когато се борите с лошото храносмилане и стомашното разстройство при кучетата, пюрето от тиква или консервираната такава (без добавени подсладители - изцяло натурална) е любима на много холистични ветеринарни специалисти.

И преди сме говорили за ползите от добавянето на тиква към менюто на косматия ви спътник като само ще добавим, че тя е чудесна и защото има нисък гликемичен индекс, което значи, че се абсорбира бавно. А това помага при разстроен стомах и храносмилане. 

куче с тикваСнимка: iStock

Не забравяйте да вземете 100% консервирана тиква, а не смес от тиквен пай, тъй като при него има добавки като подправки, захар или заместители на захарта.

Разстроеният стомах от време на време е нещо нормално за всяко куче.

Ако обаче забележите, че се случва често, а не е изолирано явление, може би нещо не е наред в стомашно-чревния такт на домашния ви любимец и следва да се консултирате с ветеринарния си лекар. 

 

Вижте още:

Защо кучетата ядат трева

Защо коремът на кучето ни къркори

Виж още