6 начина как да направите обучението по-лесно за вас и кучето ви

кученце дресура Снимка: iStock

О бучението засяга всеки аспект от живота с домашния ви любимец. То е много повече от това да научите питомеца си да сяда, ляга, стои на място или идва при повикване: става дума и животното да съумее да разбере кога има нужда да защити вас и семейството ви. Ако до момента не сте тренирали куче, то може би дресурата ви се вижда сложен процес, но истината е, че не е нужно да е трудно, за да бъде ефикасно! Всъщност, съвсем възможно е да се забавлявате, докато тренирате основни команди за послушание и безопасност, например. Ето няколко съвета как да стане това:

  • Разберете какво харесва кучето ви

Когато кучето ви изпълни това, което сте го помолили да направи, вие го награждавате, нали? За да има ефект от този тип поощрение, то наградите трябва да са нещо, което сте сигурни, че домашният ви любимец харесва. Хвърляне на топката, бърза игра на дърпане или няколко специални лакомства – това са най-често използваните награди. 

куче дресураСнимка: iStock

  • Времето за награждаване е ключово

Когато тренирате кучето си, важно е да уцелите точния момент, за да бъде обучението максимално ефективно. Ако възнаградите домашния си любимец за определено действие дори секунда, след като го е направило, той може да свържа наградата не с изпълнението на командата, а с действието си след това. Или ако се опитате да прекъснете нежелано действие със закъснение, животното може да не разбере какво се опитвате да комуникирате.

Dogsandcats.bg
  • Подгответе се за успех

Обучението на домашния ви любимец не бива да се фокусира върху грешките му. Казвайки постоянно: „Не! Не! Не!“, не е реалистично да очаквате животното да направи нещо различно и така дресурата ви няма да стигне до напредък. Вместо това, настройте се взаимно за успех. Това може да означава, че понякога кучето ви трябва да бъде на повод, да трябва да преместите кофата за боклук в друга стая – помислете за целта си и как можете да помогнете на домашния си любимец да работи по посока постигането й.

куче дресураСнимка: iStock

  • Тренирайте алтернативни действия

Кучето ви обича да скача по хора? Има различни техники, които можете да приложите, за да коригирате това поведение, които се фокусират върху това да направят самото скачане лошо. Недостатъкът на тези методи е, че въпреки че животното може и да спре да скача, то просто не е научено как да поздравява хората. Обучението на алтернативно поведение обаче, учи четириногото, че може да поздрави и по друг начин – като остане седнало до вратата, например.

Помислете за действията на домашния си любимец в различни ситуации и решете какво самите вие бихте предпочели да направи то. А след това започнете да тренирате тези алтернативни действия.

кученце дресураСнимка: iStock

  • Забавлявайте се по време на дресурата!

Обучението е важно, особено ако крайният резултат е свързан с безопасността на кучето ви. Това обаче не означава, че не можете да се забавлявате, докато тренирате. Всъщност, дресурата ще бъде много по-ефективна, ако и вие, и домашният ви любимец я приемате като приятна съвместна дейност! Усмихвайте се, когато гледате кучето си. Насърчавайте го, когато успее в нещо, бъдете позитивни и подкрепящи!

  • Бъдете по-интересни от тревата

Чували ли сте тази фраза? Тя в общи линии синтезира едно от най-важните неща, свързани с обучението на домашните ни любимци – концентрацията. Животните често губят фокус върху дресурата, защото светът навън е толкова интересно място! Тревата мирише различно и е интересна на допир… Следователно, за да успеете, всичко, което ви е нужно, е просто да сте по-интересни от нея!

кучеСнимка: iStock

Запасете се с няколко награди в джоба си – не само по време на тренировка, но дори и когато сте на небрежна разходка. По този начин, когато питомецът ви се изправи пред разсейване (или му се прииска да подуши тревата!), ще имате малко амуниции, с които да му противостоите.

Използвайте гласова команда, за да привлечете отново вниманието му. Помогнете му да извърши алтернативно действие, след което го похвалете и наградете. А след това поиграйте или потичайте заедно. Или направете няколко скока! Използвайте въображението си и бъдете по-интересни за животното от всичко наоколо – така то ще остане фокусирано само и единствено върху вас. 

Вижте още:

7 породи кучета, които изискват допълнителна социализация

Плюсовете и минусите на Кане Корсо

 

 

Виж още