Плюсовете и минусите на Кане Корсо

Кане Корсо Снимка: iStock

К ане Корсо – наричани още Италиански мастифи, са порода, известна със своя величествен външен вид, интелигентност и лоялност. Кане са големи и мощни животни, произхождащи от Италия, които са служили като работни кучета и лични защитници. И докато родословието им говори за гладиаторското им минало, днешните Кане Корсо са по-скоро известни като верни домашни любимци и верни спътници на семейството си. 

Отглеждането на такава изтъкната порода обаче, крие някои уникални предизвикателства, с които всеки бъдещ собственик е добре да се запознае.

От съществено значение е да претеглите плюсовете и минусите, преди да решите дали Кане Корсо е правилното допълнение към вашето домакинство. 

Dogsandcats.bg

Кане КорсоСнимка: iStock

Плюсове на Кане Корсо

  • Те са отлични пазачи 

Естествените защитни инстинкти на Кане Корсо ги правят изключително добри в ролята им на пазачи и защитници на семейството и дома си. Здравата конструкция на тялото им, съчетана със силно териториалната природа и естествената им мнителност към непознати ви гарантират, че ако имате такова куче в дома си, то можете да бъдете абсолютно спокойни - както за близките, така и за имуществото си. Но Кане Корсо не са само мускули – тяхната интелигентност им позволява да преценяват ситуациите, преди да реагират – отличителна черта на ефективните пазачи.

Кане КорсоСнимка: iStock

  • Поддават се лесно на дресура

Кане Корсо са изключително интелигентни кучета, способно да научат голямо разнообразие от команди и да се справят дори с по-сложни задачи. Те реагират добре на положително подсилване и последователно обучение, което ги прави универсални четириноги, които се отличават с послушание, ловкост и желание да угодят на стопанина си.

  • Кане Корсо създават силна връзка със семейството си

Въпреки свирепата си външност, Кане Корсо са известни с това, че са невероятно привързани към членовете на семейството си. Те създават силни връзки и обичат да прекарват време с човешката си глутница. От нежно гушкане до кротко излежаване в краката си – предаността на тези кучета към семейството им е стопляща сърцето. 

Кане КорсоСнимка: iStock

  • Козината им не се нуждае от специални грижи или поддръжка

Кане Корсо имат къса, гъста козина, която не изисква особени специални грижи. Те се нуждаят само от изчеткване веднъж седмично и това често е достатъчно, за да бъде козината им в най-добрия си вид. Що се отнася до къпането, ситуацията е идентична – тези внушителни четириноги не се нуждаят от особено чести бани, освен ако не са се търкаляли в нещо неприятно.

  • Като цяло те са здрава порода кучета

В сравнение с много големи породи, Италианските мастифи са доста здрави кучета. С подходящи грижи, редовни ветеринарни прегледи и добра диета, те могат да са редом до стопаните си между 10 до 12 години. Здравата конструкция на тялото им означава, че са по-малко склонни към често срещани при по-големите породи проблеми.

Кане КорсоСнимка: iStock

Минуси на Кане Корсо

  • Социализацията е задължителна

Без подходяща, ранна социализация, защитните инстинкти на Кане Корсо могат да се превърнат в агресия или страх. Изключително важно е да запознаете питомеца си още от малко кутре с различни хора, животни и ситуации, за да сте сигурни, че ще израсне в добре приспособен възрастен. Този процес изисква време, търпение, а понякога – и намеса на професионалист. 

  • Нуждаят се от много пространство

Подобно на много други породи мастифи, Кане Корсо са големи, активни кучета, които се чувстват най-добре в среда, където разполагат с достатъчно пространство. Те не са подходящи за отглеждане в апартамент или дом без просторен, сигурно ограден двор. Размерът и енергийните им нива означават, че Кане се нуждаят от много място, за да се движат – както на закрито, така и навън. Те изискват достатъчно упражнения и физическа активност. За това породата е най-подходяща за активни собственици, които са готови да отделят достатъчно време и усилия.

Кане КорсоСнимка: iStock

  • Кане корсо е обект на специфични за породата забрани и дискриминация

Поради размера си и защитната си природа, Кане Корсо често са обект на специфично за породата законодателство и дискриминация. Ако имате подобен домашен любимец, може да срещнете трудности с намиране на жилище под наем или да ви бъдат начислени допълнителни такси или депозит. Бъдещите стопани на Кане Корсо трябва да проучат местните закони и разпоредби, преди да доведат подобно куче в дома си.

Кане КорсоСнимка: iStock

  • Породата не е подходяща за стопани без опит

Кане Корсо не се препоръчва за начинаещи стопани на кучета поради размера, силата и темперамента им. Тези кучета изискват собственик, който е запознат със специфичните нужди на големите и силни породи и разбира поведението им. Стопаните без опит може да не се справят със задачата да осигурят на животните твърдото, любящо лидерско отношение, от което се нуждаят.

Кане КорсоСнимка: iStock

  • Имат силен хищнически инстинкт

Силният хищнически инстинкт на Кане Корсо понякога може да направи представителите на породата неподходящи за домакинства с малки домашни любимци, тъй като дори самото им присъствие може да задейства инстинктите им за преследване. Ранната социализация и обучение могат да помогнат, но е важно да вземете предвид динамиката на домакинството си. 

Дали Кане Корсо е правилното куче за вас?

Кане Корсо е могъща порода кучета. Те могат да бъдат отлични пазачи, любящи спътници и верни другари, стига да попаднат в подходящото семейство. Въпреки това е важно потенциалните собственици е важно да са наясно с плюсовете и минусите на породата, преди да се ангажират. 

 

Виж още