6 начина за облекчаване на артрита при кучетата през зимата

старо куче Снимка: iStock

А ко домашният ви любимец страда от артрит, то знаете добре, че по-хладното време може да влоши симптомите му. Въпреки че за това заболяване все още няма лек, има действащи и препоръчани от ветеринарните лекари стъпки, които можете да предприемете, за да помогнете на кучето си. 

С тяхна помощ ще облекчите болката, сковаността, „пукането“ на ставите и останалите симптоми на това неприятно и дискомфортно медицинско състояние. Разбира се, поради специфичните здравни нужди на косматия ви приятел, винаги обсъждайте новите възможности за неговото лечение с вашия ветеринарен лекар. 

Ето шест неща, които можете да направите, за да направите хладното зимно време навън по-поносимо за куче с артрит.

  • Следете за теглото на любимеца си

Контролът на теглото е един от най-важните инструменти за управление на артрита при кучетата. Колкото повече тежи животното, толкова по-големи са стресът и напрежението върху ставите му. Ветеринарните лекари съветват: поддържането на килограмите на домашния ви любимец в норма може да подобри мобилността и толерантността му към упражненията. 

Dogsandcats.bg

Как да разберете дали кучето ви е с наднормено тегло? 

В идеалния случай трябва да можете лесно да усещате ребрата на животното, без обаче да ги виждате. Кучето ви трябва да има естествена талия, когато го гледате отгоре или отстрани. 

  • Раздвижете кучето си

Движението е живот – всички сме го чували. При домашни любимци, които страдат от артрит, раздвижването може да осигури облекчаване на болките и общия дискомфорт. Четириноги, които поради заболяването си нямат достатъчна физическа активност, влизат в опасен цикъл, който освен още болки, предизвиква и обща скованост. Сковаността прави още по-трудно придвижването, което е съпътствано е още по-голям дискомфорт и изисква все повече мъчителни усилия. 

При кучета с артрит трябва да се избягват дейности с голямо и продължително натоварване като бягане, скачане и груби игри. Вместо това – последователните и редовни активности с ниски нива на въздействие като спокойни разходки на каишка или плуване, могат да помогнат за избягване на допълнително увреждане на ставите, както и за подобряване на мобилността. 

Стремете се да постигнете едно и също ниво на активност всеки ден и избягвайте да прекалявате през уикендите.

старо кучеСнимка: iStock

  • Помислете за подходящи хранителни добавки

Добавките за подпомагане състоянието на ставите при кучетата,съдържащи глюкозамин и хондроитин сулфат, имат естествени противовъзпалителни свойства. Те могат да помогнат за облекчаване на болките в ставите, свързани с артрита при домашния ви любимец. 

Сред ключовите съставки, които трябва да търсите в продуктите за грижа за ставите на кучетата, са омега-3 мастни киселини (EPA и DHA), фикоцианин и манган. Обсъдете възможностите с ветеринарния си лекар, които ще ви посъветва относно най-добрите опции за вашето куче въз основа на неговите уникални нужди и медицинска история.

старо кучеСнимка: iStock

  • Предотвратете падания и подхлъзване

Падането може да бъде особено болезнено за куче с артрит. За да избегнете тези неприятни моменти – осигурете на животното разходки по повърхности, които му дават по-добро сцепление. По време и след излизанията ви навън - редовно проверявайте долната част на лапите, за да се уверите, че няма полепнали сняг, лед и мръсотия. 

Някои стопани предпочитат да разхождат любимците си през зимата със специални чорапи или обувки. Те са полезни при кучета с артрит, тъй като им помагат да се движат по-стабилно по по-гладки повърхности. 

  • Опитайте физическа терапия за облекчаване на артрита 

Физическата терапия може да облекчи някои от болезнените симптоми на артрит при кучетата. Ветеринарният ви лекар може да ви насочи към специализиран физиотерапевт, който да изготви план с упражнения, съобразени със специфичните нужди на вашия домашен любимец. Разтяганията можете да правите и у дома, със или без редовни терапевтични срещи. 

Други допълнителни лечения, като акупунктура, също могат да предложат известно облекчение.

  • Осигурете удобно легло на кучето си

Удобното местенце за почивка и сън е важно за всички домашни любимци. При кучета, диагностицирани с артрит обаче, то е от особено значение. Най-добре би било да се спрете на ортопедична постелка, легло с мемори пяна или на леко повдигната платформа. Някои четириноги предпочитат вариант по-ниско до земята, който не изисква качване, така че – опитайте различни варианти, за да намерите най-доброто решение за вашия домашен любимец. 

кучеСнимка: iStock

Въпреки че прилагането на тези шест съвета може да осигури облекчаване на болките при кучета с артрит, имайте предвид, че всеки домашен любимец има своите индивидуални нужди. 

За това и не съществува универсална препоръка. Важно е да наблюдавате и следите какво работи най-добре при вашия космат приятел или кое не му понася, като междувременно си партнирате с ветеринарния си лекар за дългосрочните грижи по състоянието му.

 

Вижте още:

Как да изберем точната дрешка за кучето

Виж още