6 най-чести причини за появата на кучешки запек

куче изхождане Снимка: iStock

О пределението за запек при кучетата се свежда до невъзможността на животното за нормално изхождане. Самите изпражнения могат да бъдат твърди и сухи, когато се отделят, а понякога четириногите се напрягат и/или изобщо не могат да отидат по голяма нужда. 

куче изхожданеСнимка: iStock

Има различни причини за появата на констипация при домашните ни любимци. Нека разгледаме 6 от най-често срещаните от тях. 

  • Кучето не се храни достатъчно

Най-честата причина, която посочват специалистите, е анорексията. Хората, понякога забравяме, че за да има производство на изпражнения, човек трябва да консумира храна в нормални количества. Ако в определен ден или период четириногото не се е хранило достатъчно, то може да няма и редовно изхождане. Това обикновено продължава около ден и този тип запек естествено изчезва от само себе си, след като животното отново започне да се храни нормално. 

Dogsandcats.bg
  • Диета

Диетата може да повлияе на характера на изпражненията на кучетата. Някои четириноги се нуждаят от повече фибри в менюто си, отколкото други. Някои видове храна могат да доведат до запек и това може да се основава на собственото храносмилане на конкретния индивид.

куче изхожданеСнимка: iStock

  • Тумор

Може да има тумор, който възпрепятства преминаването на изпражненията, тъй като запекът най-често се наблюдава при по-възрастните кучета (които, за съжаление, са и по-склонни към развитие на тумори). Куче със счупен таз също може да страда от запек. 

  • Липса на упражнения

Кучетата се нуждаят от достатъчно упражнения и движение, за да се насърчи нормалното движение на червата. Ако смятате, че четириногото може да има запек поради застоял начин на живот, дайте му възможност да спортува навън. Вярвате или не, понякога това е всичко, което е необходимо, за да потръгнат нещата отново. 

куче болноСнимка: iStock

  • Неврологични проблеми

Някои неврологични проблеми могат да засегнат дебелото черво и да възпрепятстват движението на гладките мускули, което е необходимо за задвижване на фекалната материя през тракта. 

  • Физическо блокиране

Чревната функция на кучето понякога не е причината за проблема. Косми, сплъстени около ануса, например, могат да блокират преминаването на изпражненията. А понякога четириногото може да има ортопедична болка в следствие на нараняване или остеоартрит – неща, които му пречат да стои мирно в поза, удобна за да дефекира. 

куче изхожданеСнимка: iStock

Понякога аналните жлези (малки жлези, разположени от двете страни на ануса) са болезнени и това пречи на преминаването на изпражненията на животното. Интактните мъжки кучета могат да имат уголемяване на простатната жлеза, състояние, което усложнява нормалната дефекация.

Ако забележите, че домашният ви любимец изглежда не се изхожда нормално, уверете се, че се храни нормално и диетата му е добре балансирана. Ако смятате, че проблемът е менюто – изпробвайте различни марки и формули, добавете повече фибри и следете дали има подобрение. Ако запекът не изчезне за ден или два и/или питомецът ви има и други симптоми, уведомете ветеринарния си лекар за проблема. 

Понякога констипацията може да е признак на нещо по-сериозно и ще е необходима професионална медицинска помощ, за да се разбере какво е то. 

Виж още