6 опасности за кучето, които се крият в двора ви

куче двор Снимка: iStock

С игурни ли сте, че задният ви двор е напълно безопасен за домашния ви любимец? Оправяте го всеки ден, поддържате го и не смятате, че има нещо, което би могло да навреди на четириногия ви другар? Съжаляваме, че ще се наложи да ви разочароваме, но има някои изненадващи опасности, които дебнат четириногите дори и в най-добре поддържаните дворове. Ето някои от тях, за които е добре да сте особено внимателни.

куче дворСнимка: iStock

  • Токсични цветя

Най-красивите части от градината ви могат да бъдат и най-опасни за домашния ви любимец. Някои от най-ароматните и често срещани видове цвета, като есенен минзухар или лилия, са токсични за четириногите, а поглъщането им може да причини на питомеца ви повръщане, диария и гърчове. Азалиите пък могат да доведат до слепота. За да сте спокойни, че нищо подобно няма да се случи с кучето ви, проверете предварително дали цветята в двора ви са безопасни за него. 

куче дворСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Оградата ви

Да, дори нещото, поставено специално за защита на кучето ви, може да доведе до наранявания. Ако домашният ви любимец се опита да се промъкне през пролуките или да копае под нея, той може не само да избяга, но и да се сдобие със забити трески и порязвания. Добре е да обезопасите добре долната част на оградата си, за да предотвратите всяко бягство.

Вижте още: 6 начина да спрете кучето си да копае под оградата

  • Пръчки и пръчици

Играта на хвърляне и донасяне на пръчка е забавна, докато кучето ви не погълне части от дървото. Трески могат да заседнат в устата и хранопровода, а по-големи фрагменти могат да порежат лигавицата на стомаха и червата или да причинят запек. 

куче дворСнимка: iStock

  • Слънцето

Твърде многото забавления на слънце, особено в горещи дни с висока влажност, не са препоръчителни за четириногия ви другар. Топлинният удар и прегряването могат да доведат до органна дисфункция и дори смърт. Симптомите включват безпокойство, прекомерно задъхване, слабост и объркване. След като животното започне да проявява тези признаци, може да отнеме само 20 минути, преди ситуацията да стане смъртоносна. 

Уверете се, че дворът ви има сенчести места за почивка и осигурете на питомеца си достъп до много вода.

  • Пестициди

Гризачи, насекоми, охлюви – това са все животни, които искате да махнете от двора си. Но отровата, която е ваш пръв помощник в това начинание, при поглъщане от кучето ви, може да му причини диария, депресия, мускулни тремори и дихателна недостатъчност. За да избегнете това, пазете тези химикали далеч от любопитната муцуна на питомеца си. 

кучеСнимка: iStock

  • Зеленчуковата ви градина

Лук, домати, чесън – имате ли от тях във вашата градина? Тези вкусни човешки храни са токсични за кучетата и могат да причинят стомашно-чревно дразнене и увреждане на червените кръвни клетки. Оградете градината си или отглеждайте тези зеленчуци отделно, където можете да ги държите под око. 

Виж още