6 начина да спрете кучето си да копае под оградата

куче копае Снимка: iStock

З абелязали сте, че домашният ви любимец непрекъснато рови под оградата в двора ви? Притеснявате се, че така кучето ви се излага на опасност, като междувременно нанася щети на имуществото и градината ви? Бързаме да ви успокоим, не сте сами! И макар че това е често срещан проблем за собствениците на четириноги, справянето с него може да бъде доста трудно и дори стресиращо. За щастие, има няколко ефективни метода, които можете да приложите, за да спрете питомеца си да копае под оградата.  

Защо кучетата копаят под огради?

Голяма част от кучетата са естествени копачи, за които е нормално да изследват света около себе си и да се опитват да избягат, промушвайки се през малки дупки и процепи. В общия случай обаче, домашните любимци копаят под оградата в градината ви, най-вече водени от скука. Ако оставяте питомеца си сам на двора за дълги периоди от време, без никаква стимулация или упражнения, той може да развие подобно поведение. Някои кучета копаят и, когато се чувстват тревожни или стресирани, а други просто, защото е забавно! 

Разбирането на мотивацията зад конкретно поведение на питомеца ви е първата стъпка в предотвратяване на повторението му. 

куче копаеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

6 начина как да спрете кучето си да копае под оградата в двора ви

  • Упражнения и стимулация

Един от най-добрите начини да попречите на кучето си да копае под оградата ви е като се уверите, че то получава достатъчно упражнения и стимулация. Четириноги, които са оставени сами в двора за дълги периоди от време и няма какво да правят, е по-вероятно да започнат да копаят от скука или за забавление.

  • Осигурете алтернативна зона за копаене

Друг ефективен начин да попречите на кучето си да копае под оградата е да му осигурите алтернативна зона, където да го прави. Четириногите, които обичат да копаят, са по-склонни да се фокусират на определено място, стига да им посочите кое е то. 

куче копаеСнимка: iStock

За целта отделете малък участък в двора си, където питомецът ви спокойно може да копае. Можете да напълните зоната с пясък или пръст, за да я направите по-привлекателна за животното. И когато то започне да копае с други части на двора ви, пренасочете го към определеното за целта място. 

  • Укрепете оградата си 

Друг ефективен метод е действителното укрепване на самата ограда. Има различни начини да го направите – с бариери и възпиращи средства. 

  • Използвайте обучение за положително подсилване, за да обезсърчите копаенето

Подсилването на желаното поведение чрез награди и поощрения също може да е полезен метод. Когато кучето ви започне да копае, можете да използвате словесна реплика, с която да привлечете вниманието му и да го накарате да преустанови заниманието си. Когато животното спре да копае, възнаградете го с лакомство или похвала. Като постоянно награждавате питомеца си за доброто поведение, помагате за укрепване на положителните навици.

куче копаеСнимка: iStock

Не забравяйте също, че

обучението, основано на наказания, не е ефективно и всъщност дори може да влоши ситуацията. Вместо това се съсредоточете върху положителното подсилване и пренасочете питомеца си към по-подходящо поведение. 

  • Обърнете внимание на всички основни поведенчески проблеми

Ако кучето ви рови под оградата поради безпокойство или стрес, първо ще трябва да разберете какво предизвиква този основен поведенчески проблем. Например, ако питомецът ви става тревожен, когато остава сам, може да се наложи да поработите в тази насока. От друга страна, ако външни фактори стресират животното – силни шумове или нови хора в квартала, например, може да се наложи да поработите върху обучение за десенсибилизация.

куче копаеСнимка: iStock

  • Консултирайте се с професионален треньор

Ако сте опитали няколко различни стратегии за предотвратяване на копаенето и изглежда, че нищо не работи, може би е време да се консултирате с професионален треньор на кучета. Специалистът може да ви предостави персонализирани съвети и насоки въз основа на специфичните нужди на вашето куче. А може да ви помогне и да разработите план за обучение, който ефективно да ограничи нежеланото поведение.

Вижте още: 

5 причини защо кучетата бягат от дома си

5 опасни кучешки навика, които да не пренебрегвате

Виж още