6 от най-разпространените митове за кучешката храна

куче храна Снимка: iStock

И нтернет може да предложи истинско разнообразие от съвети и факти относно кучешката храна. За съжаление, често в мрежата можете да откриете твърдения, които граничат повече с митове, отколкото се позовават на реални факти. Предлагаме ви да разгледаме заедно една кратка извадка на 6 градски легенди, свързани с храненето при домашните любимци и действителната истина, която стои зад тях. 

куче хранаСнимка: iStock

Мит 1: Не бива да храните кучето си със свинско

Ако се замислите, този мит явно е широко разпространен и след производителите на кучешка храна, тъй като доста голяма част от търговските продукти не съдържат свинско месо. Някои слухове, базирани на предположения, твърдят, че високото съдържание на мазнини в свинското месо може да причини панкреатит при кучетата, че в него се съдържат токсични за черния дроб на домашните ни любимци вещества или че прасетата ядат отвратителни неща...

куче сурова хранаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Истината е, че свинското месо не е толкова разпространен протеин в кучешката храна най-вероятно, защото по-голямата част от самото животно се използва за човешка консумация. На практика, от прасето остават само муцуната, краката и други подобни. Не бива да се изключва и възможността за наличие на трихинелоза в суровото свинско месо, за това и то не спада към подходящите продукти при суровия тип хранене. Много ветеринарни лекари обаче, препоръчват свинското като „високо смилаем животински протеин и отличен източник на аминокиселини“. 

Мит 2: Агнешкото е хипоалергенно

Агнешкото първоначално е било използвано в хипоалергенни храни за домашни любимци, защото е било месо, което повечето кучета не хапват често – следователно рискът те да са развили алергия към него е по-малък. Към днешна дата много търговски храни се предлагат с агнешко месо или дреболии, което напълно лишава от смисъл твърдението, че този протеин е автоматично хипоалергенен. 

кучеСнимка: iStock

Мит 3: Зърното, особено соята и царевицата, са лоши за кучетата

Някои кучета могат да бъдат алергични към определени зърнени храни, точно, както други могат да имат непоносимост към някои меса. В общия случай обаче – малко зърно не вреди на никого! Освен това, то обикновено съдържа повече хранителни вещества от заместващите съставки, използвани в диетите без зърно.

куче хранаСнимка: iStock

Мит 4: Хранете кучето си със сурови яйца за лъскава козина

Може и да не сте попадали на това твърдение, но ще се учудите колко хора го възприемат като абсолютен факт. Яйцата безспорно съдържат много протеини, мазнини и витамини – всички необходими да растежа на косата и здравето на кожата на животното. Един от тях е биотинът – важен витамин, обвързан с клетъчния растеж и метаболизма на мастните киселини.

Биотинът се използва в козметиката и е известно, че е полезен за човешката коса, но няма доказателства, че е по-добър за състоянието на козината на кучето ви от диета с високо съдържание на мазнини, например. 

куче хранаСнимка: iStock

Мит 5: Кучетата не обичат разнообразието

Кучетата, които получават еднообразна диета, предпочитат да останат на нея и не възприемат лесно нови храни. Идентично – тези четириноги, които се радват на по-разнообразно меню, предпочитат разнообразието. Ако се замислите, от хранителна гледна точка има смисъл едно животно да жадува за хранителни вещества, които липсват в настоящата му диета, нали?

Мит 6: Суровата храна е най-добра за кучетата

Безспорно диетата на база сурова храна е подходяща за някои кучета, но не и за всички. Важно е да сте запознати с рисковете, които този начин на хранене крие (най-често - бактерии в месото) и ако сте решили да преминете към подобен тип диета – обсъдете го преди това с ветеринарния си лекар.

куче хранаСнимка: iStock

Въпреки че интернет може да бъде чудесен източник на информация, не забравяйте винаги да търсите надеждни източници, базиращи се на научни изследвания и не вярвайте на всяко твърдение, което се изпречи пред погледа ви.

 

 

 

Виж още