6 ползи от куркумата при възрастните кучета

куркума Снимка: iStock

В ероятно сте чували за ползите от куркумата както при хората, така и при кучетата. Много се говори за свойствата на тази ярко-жълта подправка, известна още като Индийски шафран. Именно тя придава жълтия цвят на кърито. 

Активната съставка, съдържаща се в куркумата се нарича куркумин и често присъства във ветеринарно одобрените добавки за кучета. Тя е известна като естествено противовъзпалително и антиоксидантно средство. 

Има доказателства, че куркуминът в куркумата може да бъде изключително полезен при по-възрастните домашни любимци. 

Dogsandcats.bg

Вижте 6 ползи за здравето на косматия ви приятел, които носи той:

  • Куркумата противодейства на стареенето чрез намаляване на хроничното възпаление.

При по-възрастните кучета (а и не само) има два вида възпаления – краткосрочно и дългосрочно. Първото играе роля за поддържане на здравето на тялото чрез борба с чужди патогени. Второто е свързано с почти всички основни заболявания – включително сърдечни проблеми, рак, метаболитен синдром, деменция и различни дегенеративни състояния. Според последни проучвания силата на куркумина съвпада с действието на много противовъзпалителни лекарства – но без страничните ефекти. А това може да е голямо облекчение за животни, които имат проблеми със ставите и артрит.

куркумаСнимка: iStock

  • Куркумата може да намали хроничната болка при кучета

Основните противовъзпалителни свойства на куркумина могат да помогнат за намаляване на болката при възпаленията, причинени от артрит, дегенеративно заболяване и други наранявания. Според последни проучвания куркумата може да бъде равна по ефективност на ибупрофена – но с по-малко странични ефекти. (забележка: НИКОГА не бива да давате ибупрофен на домашния си любимец против болка).

  • Куркумата помага за сърдечно-съдовото здраве

Смята се, че куркуминът действа като разредител на кръвта, а това  намалява риска от образуване на кръвни съсиреци. Освен това помага на тялото да се освободи от излишния холестерол и подобрява функцията на ендотела (лигавицата на кръвоносните съдове)който подпомага съсирването на кръвта и регулира кръвното налягане.

  • Куркумата помага на черния дроб

Черният дроб има ключова роля за храносмилането на домашния ви любимец. Необходимо е той да произвежда достатъчно количество жлъчка, която спомага за разграждане на мазнините. Доказано е, че куркуминът стимулира именно производството на жлъчка. Кучетата с поднормено тегло, изключително активните и бременни/кърмачки изискват повече мазнини в диетата си, така че куркумата може да бъде особено полезна и за тях.

куркумаСнимка: iStock

  • Куркумата насърчава здравословна мозъчна активност при възрастни кучета

Процентът на невродегенеративните заболявания в Индия - където куркума се консумира редовно - се счита за много нисък в сравнение със западните държави. Това може да се дължи поне отчасти на куркумина, който преминава кръвно-мозъчната бариера, като намалява възпалението и окислителните щети. Последни изследвания показват също, че е полезно при изчистването на бета-амилоидни плаки в мозъка, свързани с деменцията и болестта на Алцхаймер.

  • Куркумата поддържа здрави ставите

Както много собственици на възрастни кучета знаят, болките в ставите и затруднената подвижност са едни от най-честите признаци на стареене. Те често започват с по-бавно ставане на любимецът им от сън, забавени движения и тн. Тъй като куркумата и куркуминът се борят с болката и възпалението, това е една от най-популярните добавки за възрастни кучета.

Най-лесният начин да дадете куркума на кучето си

Ползите от куркумата не само при възрастните, но и при кучетата от всички възрасти са неоспорими. Докато някои собственици добавят смляна подправката в ястието на домашния си любимец, други срещат трудности с този метод. 

куркумаСнимка: iStock

Първо, много кучета не харесват вкуса на куркума и тя трябва да бъде прикрита с нещо по-ароматно. 

Второ и по-важното е, че куркумата се абсорбира слабо от тялото. За това и са установени два допълнителни компонента, които помагат за по-доброто й усвояване: добавянето на здравословна мазнина и екстракт от черен пипер. И двата не се препоръчват при кучета. 

Най-добрият начин да дадете куркума на домашния си любимец, е под формата на хранителна добавка. Консултирайте се с ветеринарния си лекар, за да изберете точния продукт за вас. 

Често куркумата е съставка, включена в добавки, които се предписват и при грижи за ставите – за това направете проучване и изберете тази, която отговаря максимално на нуждите на вашия космат приятел. Добре е да се знае, че макар куркумата да е безопасна за здравите кучета, е важно да не се прекалява с количествата при тези четириноги с определени състояния като камъни в бъбреците или диабет. 

 

Вижте още: 

Важни витамини и минерали за вашето куче

5 човешки храни, които са полезни за кучето

 

 

Виж още