6 причини защо кучетата от смесени породи са страхотни

куче Снимка: pixabay.com

К огато избираме куче, което да стане част от семейството ни, едно от първите неща, над които се замисляме е дали искаме то да е породисто или не. 

Ако за вас породата няма значение и сте решили да се спрете на куче от смесена порода, то трябва да знаете, че това има своите предимства. Освен че тези четириноги са способни да ви дарят с огромни количества безрезервна любов, ето още няколко причини защо да си вземете непородисто куче е чудесна идея!

кученцаСнимка: pixabay.com

  • Те имат по-малко здравословни проблеми

Чистокръвните кучета понякога се чифтосват със себеподобните си (особено ако сте взели вашия любимец от непроверен развъдник). Това значи, че те не са толкова генетично различни, възможни са появи на аномалии и различни унаследени болести. Комбинирането на породи има точно обратния ефект – доминиращите гени на едната могат да заглушат някои от рецесивните разстройства на другата порода. Така в перспектива тези четириноги са по-здрави. 

Dogsandcats.bg

кученцеСнимка: pixabay.com

  • Излиза ви по-евтино

Комерсиалната страна на нещата винаги е от значение, когато си взимаме куче, макар и да не ни се иска да го признаем понякога. Може да бъде доста скъпо да се купи чистокръвно животно от развъдник. Докато далеч по-лесно, бързо и евтино е да отидете до близкия приют. Осиновяването е чудесен начин да спасите куче, което се нуждае от любов, а таксите за процедурата са доста ниски. Не забравяйте – четириногите от приют ще ви обичат също толкова силно, колкото и чистокръвните им събратя!

  • По-малко вероятно е да бъдат откраднати

Вашето куче едва ли би могло да бъде продадено на висока цена, ако е осиновено от приют. Това значи, че то не е потенциална цел на крадци, които да го откраднат с цел печалба. 

кучеСнимка: pixabay.com

  • Кучето ви не прилича на никое друго 

Когато кажем Голдън ретривър, в съзнанието ви изниква определена порода и образ, нали? Но ако ви кажем – кучето ми е микс от Шелти, Дакел и Пудел, ще ви е малко по-трудно да си представите как изглежда четириногото, нали?

Кучетата от смесени породи са уникални и специални. Ако сте осиновили такова животно, то вероятно сте единственият човек – поне във вашия град, който има такъв домашен любимец. Защото дори две кученца от едно и също кучило могат да изглеждат много различни, ако не са породисти. 

кучеСнимка: pixabay.com

  • Те са по-лесни за отглеждане

С по-малкото здравословни проблеми идват и по-редките посещения при ветеринар. А това прави отглеждането на непородистите кучета от смесени породи по-лесно за вас. Отделно- те се чувстват по-щастливи. Освен това, тези животни са склонни да се нуждаят от по-малко поддръжка на външния вид като подстригване и други процедури, по-характерни за чистокръвните им събратя. Това значи, че ще отделяте по-малко време в грижи и повече – в игри и забавления заедно! 

  • Те са взели най-доброто от различните породи

Всяка порода има свои черти на личността и качества, които правят представителите й по-лесно разпознаваеми. При кучетата от смесени породи се получава уникална смесица между тези характеристики – те могат да получат интелигентността на Бордър коли и лоялността на Лабрадор, независимостта на Шар Пей и любовта към лова на Блъдхаунда.

 

кучеСнимка: pixabay.com

Ако сте решили да си вземете куче от смесена порода – ще имате единствено по рода си космато приятелче, което ще бъде истинско забавление да опознаете с времето! Гарантираме ви – няма да съжалявате за решението си!

 

Вижте още:

7 причини да осиновите възрастно куче

Готови ли сте да осиновите куче

 

Виж още