7 причини да осиновите възрастно куче

куче от приют Снимка: iStock

Д а осиновиш куче от приют е нещо прекрасно и всеки, който е решил да даде втори дом на някое изоставено четириного животинче, да го обича и да се грижи за него, заслужава искрени поздравления! 

Ако и вие се замисляте за осиновяване, то със сигурност пред вас стои въпросът – по-малко или по-възрастно куче да си вземете. Добре е да знаете, че в категорията „възрастни“ според ветеринарите, попадат кучета над 7-годишна възраст. Размерът, разбира се, оказа своето влияние, тъй като по-едрите породи съзряват по-късно, докато по-дребните – по-рано. 

Предлагаме ви 7 причини защо да спрете избора си не на кутре, а на по-възрастно куче. За да не подминавате другия път и тези обитатели на приюта – те са чудесни домашни любимци! Ето защо:

1. Те са изключително любвеобилни

Тук следва да направим едно уточнение – това важи за всички кучета, които можете да намерите в приюта. Но по-възрастните, тези, които са делили живота си с друг човек, а той след това е предал доверието им, изоставяйки ги – те действително заслужават да доживеят старините си в любов, спокойствие и хармония, не мислите ли?

Dogsandcats.bg

2. Осиновяването на по-възрастно куче може да спаси живота му

Буквално. Както знаем, в България, а и по цял свят (с малки изключения, разбира се), приютите са пренаселени. А повечето хора, отишли да осиновяват кученце, деликатно пренебрегват тези четириноги над 5 и повече години. Рядко се замисляме, както се случва с тези кучета, ако не бъдат осиновени. И за да не се впускаме в подробности, свързани с евтаназирането, ще отбележим само, че взимайки такова куче в дома си, вие му осигурявате много по-добро бъдеще. 

3. По възрастните кучета не са непременно „проблемни“

Много хора са склонни да си мислят, че за да изостави един човек домашния си любимец, то той е бил агресивен или е проявявал различни поведенчески проблеми. Това е доста далеч от истината – най-честите причини един човек да не може да задържи домашния си любимец включват: преместване в чужбина, смърт на стопанина му, загуба на работа и съответно – на средства, алергии, ново бебе, промяна в графика с ангажименти и липса на време и други. И да – кучето не е виновно за това, но накрая остава само, за съжаление.

4. По-възрастните кучета са вече тренирани

Тези четириноги идват у дома с вас с набор от команди, които са научили и не ви се налага да започвате дресурата от нулата. Това, от своя страна, ще ви спести много време и енергия за тренировки.

5. Можете да научите възрастното куче на нови трикове

Не си мислете, че само, защото животното вече е преминало в зрелия период на живота си не може да възприеме нищо ново – напротив! То е много по-податливо на надграждане, тъй като вече има основата, а вниманието му е много по-фокусирано. Това прави тези кучета по-схватливи и съсредоточени.

6. Те са по-спокойни и по-малко енергични

Спрямо по-младите си събратя, възрастните четириноги имат установено поведение и темперамент, които можете щателно да обсъдите с хората от приюта, откъдето сте решили да вземете новия си любимец. Така не рискувате кучето да развие определени поведенчески модели. Освен това имате възможност по-лесно да прецените как ще се впише във вашето домакинство.

7. Възрастното куче е вече социализирано

То знае основните правила, включващи ходене до вас в парка, готово е да ви придружи на дълга разходка, без да ви създава излишни грижи. 

куче от приютСнимка: iStock

Възрастните кучета не са предпочитани за осиновяване, а би трябвало! Защото те носят в себе си толкова любов, мъдрост и признателност – ще са ви лоялни до гроб, ако ги вземете в дома си.

Вижте още: 

Защо кучетата живеят по-малко от хората

 

 

 

 

Виж още