Готови ли сте да осиновите куче

куче от приют Снимка: iStock

А ко сте взели решение да осиновите куче от приют първото, което можем да направим, е да ви поздравим за благородния избор, който сте направили! Да дадете възможност на някое изоставено животинче да получи любящ дом е нещо прекрасно и заслужава похвала! 

Има някои неща, за които е добре да помислите преди да осиновите новия си четириног приятел.

Ситуацията с взимането на куче от приют не е много по-различна от тази, при която го закупувате от развъдник или зоомагазин що се отнася до подготовката за основните неща, които са ви необходими, както и разговорите с останалите членове на семейството относно подялбата на отговорностите. Има обаче някои малки разлики, които е добре да имате предвид.

Dogsandcats.bg

И тъй като да имаш куче е (щастлив) ангажимент за цял живот, предлагаме ви заедно да разгледаме 4 аспекта, свързани с осиновяването на четириног другар, над които да помислите преди да вземете животното с вас у дома. 

  • Осиновяване срещу закупуване

Започваме с уговорката, че всички кученца са сладки, когато са малки. Разликата идва, когато минат няколко години и установите, че очакваната големина се разминава с реалността. За някои хора това не е проблем, но при други има известно разочарование.

приют за кучетаСнимка: iStock

Осиновявайки си кученце вие няма да знаете кои са родителите на животното, така че няма да има как да получите ясна представа нито как точно ще изглежда то, нито как ще се държи или от какво ще го е страх. При закупуването на куче от развъдник обикновено поне единия от родителите (често и двамата) са наблизо, а човекът, който се грижи за тях може да ви даде подробности за размер, история, нрав и темперамент. Освен това - често социализацията на кученцето е по-добра, ако то идва от развъдник. 

При осиновеното куче, особено ако е било малтретирано или разделено от майката твърде рано, може да мине повече време и да са необходими усилия, за да се довери отново и да започне да се държи приятелски с други животни или хора.

  • Кученце срещу възрастно куче

Ако сте решили да основите куче, със сигурност сте се изправили пред въпроса дали да приберете в дома си по-възрастно или все още малко животно. Добре е да премислите ползите от това да осиновите зряло куче, тъй като често пъти не се замисляме за тази възможност. Да, малките кученца са много сладки, но да дадете втори шанс за добър живот на възрастно куче, с което други хора са се отнесли зле е достойна постъпка.

кученце в приютСнимка: iStock

  • Размерът има значение

При осиновяването на куче няма как да знаете точно колко голямо ще бъде то, когато порасне. Въпреки че липсата на точна порода не дава възможност да се прецени размерът, все пак има индикатори като големината на лапите и главата, телосложението и други, които могат да ви насочат поне приблизително какво да очаквате. 

Поговорете си с хората от приюта, те могат да ви ориентират относно това кое животинче би паснало добре на вашите възможности и начин на живот - дали ще го отглеждате в апартамент или двор, с деца или възрастни хора, по-енергично или по-спокойно да е то. Не се притеснявате да задавате въпроси за всичко, което ви вълнува, за да не бъдете изненадани след това. 

  • Дали сега му е времето?

Осиновявайки куче неминуемо спестяваме една известна сума пари, която иначе бихме дали ако си закупим чистокръвно от развъдник. Факт е обаче, че разходите за отглеждане си остават същите, независимо откъде сте се сдобили с новото си приятелче. Преди да се решите на тази стъпка уверете се, че сте оценили добре финансовото си състояние. Освен това – през първите няколко дни от живота на кучето в дома ви е добре да сте около него – преценете възможно ли ви е да си вземете почивни дни, позволява ли го графикът ви да сте наоколо. Ако ви предстои преместване, започвате нова работа или сте в очакване на бебе – може би не му е сега времето и може да изчакате.

Решението да добавите към семейството си още един член в лицето на куче от приют е нещо чудесно! Бъдете отговорни, премислете добре всички възможности и ситуации, с които ще се сблъскате осиновявайки куче и ако нито една от тях не ви тревожи – тогава смело напред! 

 

Още по темата:

7 причини да осиновите възрастно куче

Как да се подготвим за пристигане на кученцето

Кое е най-доброто време да си вземем куче

 

Виж още