6 причини защо кучетата се задъхват

куче Снимка: iStock

В секи е виждал задъхано куче. Обичайно е да се случи, ако с домашния ви любимец тичате заедно, играете с топка или пръчка. Обичаме да мислим, че косматите ни приятели започват да пъхтят, защото се чувстват добре – все пак задъхването сякаш изглежда като голяма щастлива усмивка, нали?

Оказва се обаче, че за задъхването при кучетата има някои причини, които не са повод за радост и дори може да изискват консултация с ветеринарен лекар.

Знаейки основните 6 причини, поради които домашният ни любимец се задъхва, по-лесно можем да се ориентираме кога има проблем и кога – това е нещо съвсем нормално.

Dogsandcats.bg

А по този начин ставаме по-добри и внимателни в грижите за кучето си. 

  • За охлаждане

Както сме споменавали и преди – кучетата не се изпотяват така, както хората.

Вижте повече за: Потят ли се кучетата

За това много четириноги обичат да се охлаждат, влизайки в басейни, локви, езера и дори реки. Причината, поради която животните се задъхват, когато им е горещо е, че по този начин засилват потока от въздух, който циркулира през телата им. Така те поддържат телесната си температура в норма. За това – ако забележите, че в горещ ден кучето ви се задъхва, докато сте навън, направете почивка на сянка и се уверете, че животното е добре хидратирано.

кучеСнимка: iStock

  • Топлинен удар

Ако кучето ви не успява да се охлади достатъчно добре и телесната му температура е твърде висока това може да доведе до топлинен удар. Сянката и водата могат да помогнат за предотвратяването му, но понякога не са сигурна превенция срещу прегряване. 

  • Тревожност

Прекомерното задъхване  може да е знак, че кучето ви изпитва тревожност или се страхува от нещо. Това състояние е познато като „задъхване от стрес“ и може да се прояви, когато поставяте домашния си любимец в нови ситуации, които по някакъв начин са извън зоната му на комфорт. Външни фактори като фойерверки и гръмотевични бури също могат да отключат безпокойството му. 

кучеСнимка: iStock

  • Болест

Някои кучета се задъхват, когато се разболеят – особено ако се касае за респираторни заболявания или сърдечни проблеми. 

Респираторните заболявания могат да затруднят дишането на вашето куче, често причинявайки кихане, кашлица или запушване на синусите му. Сърдечните заболявания могат да повишат пулса внезапно, което кара кучетата да се задъхват, за да получат достатъчно въздух – един вид, да си поемат дъх. 

Ще познаете, че се касае за някое от изброените състояния, ако кучето ви се задъхва, докато си почива, а тялото му е отпуснато или в състояние на покой. В този случай веднага се свържете с ветеринарния си лекар. 

кучеСнимка: iStock

  • Алергии

Кучетата се задъхват и когато страдат от алергии. Ако някога сте имали или все още имате подобно заболяване, то знаете колко трудно може да е дишането понякога, тъй като дихателните пътища могат да се възпалят или свият. Ослушвайте се за хрипове, както и секрет от носа – това са сигурни признаци, че пъхтенето е причинено от алергия.

  • Отравяне

Ако кучето ви рязко започне да се задъхва, това може да е знак, че е погълнало отрова. В този случай пъхтенето е съчетано с повръщане и летаргия. Има много възможни токсични неща, които домашният ви любимец да погълне, за това е важно веднага да се свържете с ветеринарния си лекар. Той ще ви зададе въпроси, от които ще се ориентира какъв е видът на отровата. 

кучеСнимка: iStock

За много стопани запъхтяното дишане на домашните любимци е знак, че са щастливо изморени или им е топло. И това, в повечето случаи и за щастие - е така. Но не бива да пренебрегваме и другите възможни ситуации, при които косматият ни приятел започва да пъхти, защото някои от тях могат да бъдат животозастрашаващи.

 

Вижте още:

5 причини защо кучето се прозява

Виж още