Потят ли се кучетата

куче Снимка: pixabay.com

В исоките температури през лятото карат домашните ни любимци да се задъхват – така те се охлаждат. 

Как работи охлаждането при кучето?

Всеки път, когато домашният ви любимец провеси езика извън муцуната си и от него започнат да се стичат лиги, част от тази влага, намираща се по повърхността му - буквално за секунди се изпарява. Междувременно в белите дробове на кучето навлиза по-хладен въздух, което му позволява да се охлади. 

При брахиоцефалните породи като Мопс и Американски булдог, поради специфичната им сплескана муцуна няма как да се осъществи този процес – за това и те са по-склонни към прегряване.

Потят ли се наистина кучетата?

Кучетата имат два различни вида потни жлези: мерокринни и апокринни. Първите работят подобно на тези при човека – с цел охлаждане и са разположени на възглавничките на лапите на животните. В резултат на това можете да забележите от време на време мокри отпечатъци по пода в дома си през по-горещите месеци.  

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: pixabay.com

Защо кучетата нямат мерокринни жлези навсякъде? 

Отговорът е прост – защото на всички останали места по тялото си, освен на възглавничките на лапите си, домашните ни любимци имат козина. А тя би попречила на потта да се изпари и съответно – кучето да се охлади ефективно. 

Апокринните жлези са подобни на човешките потни жлези, тъй като са разположени по цялото тяло. Вместо да охлаждат тялото на кучето обаче, тези жлези отделят феромони.

Защо да бръснем кучето си не е добра идея

През летните месеци можете да видите по улиците представители на дългокосмести породи кучета, които са обръснати почти до кожа. Стопаните им със сигурност си мислят, че по този начин правят услуга на любимците си, но всъщност е точно обратното. 

кучеСнимка: pixabay.com

Козината на кучето действа като изолатор, предпазвайки го от прекалено ниски температури и студ през зимата и твърде високи през лятото. Бръсненето на животното може да премахне основни, изолиращи косми и в крайна сметка да направи четириногото по-податливо на топлинен удар и дехидратация. Естествените процеси на сменяне на козината (линеене), които се случват обикновено два пъти в годината са природният начин кучето да се отърве от излишните косми. 

Признаци на топлинен удар при кучетата

Задъхването и потните жлези, разположени в края на лапите на кучето ви, невинаги са достатъчни, за да го охладят достатъчно и да го предпазят от топлинен удар. Важно е да внимавате за симптомите на прегряване и ако забележите някой от тях, да реагирате максимално бързо, за да помогнете на любимеца си:

  • Повишена сърдечна честота
  • Повишена жажда
  • Ускорено дишане и/или задъхване
  • Припадъци
  • Повръщане

Ако разпознаете някой от изброените признаци, приберете кучето си на сянка възможно най-скоро и се свържете с личния си ветеринар. 

кучеСнимка: pixabay.com

Да предпазим кучето си от жегата 

Топлинният удар е сериозен риск, на който са изложени всички домашни кучета през лятото, някои породи повече, отколкото други. Ако обаче обичате да прекарвате много време на открито в разходки, игри и упражнения с любимеца си, уверете се, че винаги имате под ръка прясна вода, за да го поддържате хидратиран. Избирайте по-хладните часове от деня за излизанията си, движете се под сянка и никога не оставяйте кучето си без надзор – особено в превозно средство!

 

Вижте още:

Какви алергии могат да имат кучетата

Нормално ли е кучетата да се оригват

Виж още