6 причини защо кучето ви следва навсякъде

куче човек Снимка: iStock

Ш ест часа сутринта е. Ставате, препъвайки се от леглото, полузаспали, за да си направите онази толкова необходима чаша кафе и почти падате по лице, защото кучето ви се е озовало в краката ви. При това – без дори да усетите!

Повечето собственици на домашни любимци са преживели (или им се случва всеки ден!) определен вариант на този сценарий в един или друг момент. А за някои това може да е ежедневие. Но защо кучетата ни следват навсякъде? И това поведение нормално ли е? 

куче човекСнимка: iStock

Следващо поведение при кучета: Защо се случва

Кучетата са опитомени от хората преди най-малко 15 хиляди години. Те са преминали от животни, живеещи в глутници, до домашни любимци, обитаващи „домашни глутници“ с участието на хора. Една от основните причини, поради които мнозина ги отглеждат и днес, е именно тази – за общуване. 

Dogsandcats.bg

Някои породи кучета, като териерите, са по-независими и може би и по-малко склонни да следват стопаните си. Докато за други е точно определението „велкро кучета“, залепващи се като дъвка за стопаните си. 

Овчарските и пастирските кучета, включително Лабрадор или Бордър коли пък, са развъждани, за да следват човешки заповеди, свързани с изпълнение на специфични задачи. Поради тази причина те обичайно следват всяко движение на собственика си. 

куче човекСнимка: iStock

Защо кучето ми ме следва навсякъде?

Освен ако няма вкусни лакомства, които се подават от джобовете ви, вашето куче може да ви следва поради някоя от следните причини:

  • Време е за вечеря или разходка

Кучетата са създания на рутината, които усещат с точност кога е време за хранене, разходка или игра. И те искрено се вълнуват, когато тези часове настъпят, следвайки всяко ваше движение в очакване да им се случи това, което трябва по график.

  • Иска внимание

Кучетата често следват стопаните си наоколо, защото в следствие от това поведение получават внимание или друга форма на награда. Лакомства или време за игра – всичко това насърчава животното да продължи да ходи по петите ви.

куче човекСнимка: iStock

  • Нещо го плаши

Много кучета се страхуват от определени звуци, като фойерверки или гръмотевични бури, а това може да ги накара да се вкопчат в стопаните си. Не забравяйте, че домашните ни любимци ни възприемат като свои защитници, а да са близо до нас им помага да се успокоят и да се почувстват сигурни.

  • Скучно му е

Ако кучето ви се излежава цял ден без да прави нищо вълнуващо, то може да се съсредоточи повече върху вас и да е склонно да ви следва повече от стая в стая – особено ако това е единственото интересно, което се случва около него. 

куче човекСнимка: iStock

  • Опитва се да ви каже нещо

Ако домашният ви любимец внезапно започне да ви следва навсякъде, опитайте да му обърнете внимание, за да видите дали не се опитва да ви отведе някъде, например – навън (може да му се ходи до тоалетна) или до празната си купичка с вода. Да, животното може просто да се опитва да ви накара да забележите нещо. 

  • Тревожност при раздяла

Тревожността при раздяла е много често срещано поведенческо разстройство, като според последни проучвания над 10% от домашните любимци по цял свят страдат от него в различна степен, разбира се. Четириноги с тревожност при раздяла са склонни да следват и да се фокусират прекомерно върху своите стопани, да се чувстват обезумели или да изпадат в паника, когато останат сами.

куче човекСнимка: iStock

Защо кучето ви следва дори и в банята?

Всяка от горните причини може да накара кучето да ви следва в банята. Не бива да забравяте и, че четириногите имат отлично обоняние и често са искрено заинтригувани от миризмите, идващи от банята. Неприятната миризма за нас вероятно е интригуваща за косматите ни другари!

Освен че иска да види какво се случва в банята, често в това помещение има отворени кофи за боклук, пълни с кърпички или други отпадъчни продукти, които четириногите обичат да душат и разкъсват. 

Вижте още: 

Защо кучето ви следва и влиза с вас в банята

6 неща, които само кучето ви знае за вас

 

Виж още