6 съвета как да спрете кучето да хапе каишката си

куче каишка Снимка: iStock

К учето ви хапе каишката си, дърпа я и я дъвче трескаво веднага след началото на разходката ви? Това поведение може да превърне иначе прекрасното ви сутрешно излизане в стресираща игра на квартално дърпане. По време на която, сигурни сме, никой не си прекарва добре! 

куче каишкаСнимка: iStock

Защо кучето ви хапе каишката си по време на разходка?

Има няколко основни причини защо кучето ви хапе повода си по време на разходка. Най-честите от тях включват:

  • Задържана енергия

Кучета, които имат много задържана енергия често гледат на разходките като „време за игра“. В резултат на това, когато леко отпуснете повода им, те започват да се вълнуват. И виждайки я да се движи напред-назад, искат да се включат на дърпането на въже с вас.

Dogsandcats.bg

куче разходкаСнимка: iStock

  • Скука

Ако кучето ви се чувства отегчено, то може да хапе каишката си в опит да направи разходката си по-вълнуваща.

  • Изместваща емоция

Изместването е вид поведение, което канализира дадени емоции на кучето по неочакван начин. Например, вместо да откаже да излезе на разходка, защото нещо навън го плаши или стресира, животното хапе повода си, за да се освободи от напрежението навън.

куче каишкаСнимка: iStock

6 съвета как да накарате кучето си да спре да хапе каишката си

  • Не дърпайте повода му

Ако искате кучето ви да спре да дърпа и дъвче каишката си, опитайте да я не я дърпате. Питомецът ви може да тълкува това като „Хайде да играем!“ и това да стимулира поведението, което искате да коригирате. 

  • Минимизирайте вниманието

Намалете вниманието, което отделяте на кучето си, когато хапе каишката си. Не забравяйте, че всяко внимание – било то положително или отрицателно, може да бъде контрапродуктивно и неволно да доведе до подсилване на нежеланото поведение. 

куче каишкаСнимка: iStock

  • Вземете лакомства по време на разходката 

Вземете малко от любимите си лакомства по време на разходката и ги хвърляйте по земята при нужда. Постоянният поток от вкусни изкушения ще стимулира косматият ви другар да души около себе си – действие, което е естествено успокояващо за четириногите. А ако се съсредоточи върху земята, животното ще прекарва по-малко време в хапане и дърпане на повода си. 

  • Вземете някоя от играчките му със себе си

Понякога даването на възможност на питомеца ви да носи пръчка или любимата си топка по време на разходка може да е определящо за поведението му на повод.

куче каишкаСнимка: iStock

  • Разхождайте се в по-тихите часове на деня

Разходката навън, когато улиците са по-малко претъпкани, може да помогне на косматия ви другар да се почувства по-спокойно и да сведе до минимум желанието му да хапе каишката си. Рано сутрин или късно вечер са чудесните възможности за целта.

  • Вървете бързо

Ако вашето кученце се фокусира върху това да бъде в крак с вас, то ще бъде по-малко съсредоточено над опитите да захапе каишката си.

куче разходкаСнимка: iStock

Вижте още:

Как учтиво да спрете непознати да галят кучето ви

Всички кучета ли обичат разходките

Виж още