Всички кучета ли обичат разходките

куче Снимка: iStock

Е дна от основните ни грижи като отговорни стопани на домашни любимци, е да осигурим на кучетата си достатъчно упражнения и физическа активност, които са ключови за доброто здраве, благоденствие и щастлив живот на питомците ни. Да, добре знаем това, но замисляли ли сте се, че може би не всички кучета са толкова ентусиазирани от разходките?

Ако имате домашен любимец, които не е чак толкова щастлив да излиза навън и до сега това ви се е струвало странно, бързаме да ви успокоим. Не сте сами! Защото

макар обшият стереотип да гласи, че всички четириноги обичат да се разхождат, в действителност има много кучета, на които не им допада чак толкова да прекарват часове в близкия парк.

Dogsandcats.bg

И макар разходката с вашия космат приятел да е чудесен начин да прекарате качествено време заедно, като междувременно му осигурявате необходимите физически упражнения и умствено обогатяване, ако животното не му допада чак толкова да ходи на дълги преходи – това не е непременно нещо лошо! 

кучеСнимка: iStock

  • Промяна в поведението

Ако имате куче, което преди е обичало да се разхожда и изведнъж започва да проявява все по-малко желание да излиза, изглежда ви все по-малко развълнувано, то това може да е признак за зародил се медицински проблем. Общото правило е, че винаги, когато забележите промяна в поведението или активността на домашния си любимец, добра идея е да не губите време и да насрочите среща с ветеринарния си лекар за преглед. 

Резките промени могат да бъдат симптом на някои основни медицински състояния, нараняване или травма, за които вие може да не сте наясно. Възможно е четириногото да изпитва болка и разходките да му причиняват дискомфорт и именно в това да се крие причината да не желае да излиза навън. 

  • Чувствителност към времето

Някои кучета са по-чувствително от други към промените в метеорологичните условия. Дори има такива домашни любимци, които предпочитат да се разхождат за по-продължително време навън само през определени сезони. Ако четириногото има по-плътен кожух, горещото и задушно време също може да „охлади“ желанието му се разходка на открито. 

кучеСнимка: iStock

По-възрастните кучета с къса козина, както и малките (до една година) често изпитват дискомфорт на разходка в студено време. Освен снега и вятъра, солта, разпръсната по улиците може да направи ходенето неудобно и болезнено за четириногите. 

Вижте още: Как времето навън влияе върху поведението на кучето ни

Ако забележите, че кучето ви не обича да се разхожда, когато навън е хладно, помислете дали не се нуждае от топло палто (с пълна сила валидно за четириноги с по-къса козина). Ботушки също са вариант за предпазване на чувствителните подложки на лапите.

Вижте още: Харесва ли им на кучетата да ги обличаме

  • Тревожност

Стресът и тревожността са често срещана причина четириногите да нямат желание да излизат на разходки. Някои кучета изпитват нервност и дискомфорт, че трябва да ходят в близост до натоварени улици, а шумът от трафика или звуците от близкия строеж ги стряскат. 

Обърнете внимание на езика на тялото на вашето куче, когато се подготвяте да излезете на разходка. Ако четириногото се задъхва (и не е горещо), опашката му е прибрана плътно зад задните крака, а ушите – свити плътно назад, много вероятно е животното да изпитва уплаха и да се усеща стресирано от предстоящото излизане. 

кучетаСнимка: iStock

Не бързайте да се обвинявате – ние знаем добре, че всеки стопанин иска разходките да бъдат забавни за домашния му любимец. Понякога обаче, някои фактори в околната среда, за които не подозираме и не сме забелязали, могат да стресират четириногия ни другар. Ще ви дадем пример – някои животни се стряскат ако преминават в близост до къщи, в чиито дворове има вързани кучета, които започват да лаят по тях. Други – от детски площадки, пълни с шумни хлапета, които тичат, крещят и играят. Имайте предвид и, че ако вашият домашен любимец е разтревожен по време на разходката си, то е малко вероятно да постигнете и социализация с други себеподобни. 

  • Скука

Голяма част от кучетата са щастливи да изминават един и същи маршрут всеки ден. Но някои четириноги жадуват за разнообразие, за нова, обогатяваща среда. И може би им е скучно, когато всеки ден по два пъти правят една и съща разходка в квартала, ден след ден. Четириногите, които лесно се отегчават, могат да станат по-малко ентусиазирани да излизат и дори да се опитат да избегнат обичайната рутинна разходка. 

За да помогнете на животно, което е склонно да се отегчава лесно, можете да промените обичайния си маршрут. Сменете градинката или парка, качете се на градски транспорт. А ако сте шофьор – нещата стават още по-лесни! Повозете домашния си любимец, подарете му нови гледки и миризми. 

Вижте още: С куче в градския транспорт

Избягване на стресови фактори от околната среда

Можете да опитате да смените времето, в което извеждате кучето си навън с цел да намалите притеснението му от околната среда. Опитайте по-рано сутрин или късно вечер. Идеята е да потърсите моментите от деня, когато обстановката във вашия квартал е по-малко стресираща за вашия четириног приятел. 

кучетаСнимка: iStock

Алтернативи за разходка

Ако имате куче, което по някаква причина не обича разходките, не е нужно да го извеждате навън на всяка цена. Всички кучета трябва да получат физическо и психическо обогатяване през деня си, но това не е задължително да идва под формата на разходка. Особено ако това не е нещо, което кучето ви харесва. 

Експериментирайте с различни дейности и игри, които можете да играете с кучето си в къщата или в двора си (в случай, че живеете в къща). Тренирането на нови умения и трикове също е чудесен начин да дадете на вашето куче, мразещо разходките, умствена и физическа стимулация у дома. Така излизането може да е по-кратко и с главната цел – животното да свърши нуждите си.

Виж още