Как учтиво да спрете непознати да галят кучето ви

кучета Снимка: iStock

О бикновено уикендите са времето, което голяма част от собствениците на кучета избират, за да прекарат повече и качествено време с домашните си любимци. Често обаче, нещата далеч не се получават по начина, по който си ги представяме. Защото дори една разходка в парка, чиято цел е четириногото да получи (или навакса) с физическата активност, упражненията и игрите, може да се провали съвсем лесно. Достатъчно е всеки човек, с когото се разминете по пътя си, да реши да погали питомеца ни. И разбира се, малка част от тези хора действително искат разрешение, преди да се посегнат да докоснат животното. 

кучетаСнимка: iStock

Знаем, че колкото и дружелюбно да е едно куче, различни фактори навън могат да повлияят на моментната му реакция – особено ако не насочена към човек, когото не познава. Не бива да забравяме, че за някой хора, които не познават поведението на домашния ви любимец, дори и леко подскачане с цел – показване на симпатии, може да се възприеме като нещо потенциално опасно. Защото, никога не бива да забравяме, че навън винаги присъства елемента на изненадата. 

За жалост няма официален етичен кодекс за това как да попитате собствениците дали можете да погалите кучето им. Но и всеки собственик на четириного, вярваме, би се съгласил, че докосването на животното – без дори да се обърнете към човека, който е с него, е най-малкото грубо, а в най-лошия случай – опасно.

Dogsandcats.bg

За това – събрахме за вас три възможни тактики, които да предприемете по време на разходка с кучето си, които ще ви помогнат да се предпазите (деликатно) от това непознати да галят любимеца ви без позволение. 

Защо е важно да осигурим пространство на кучето?

Въпреки че е очевидно, че всеки стопанин обича кучето си, смята го за част от семейството и често – за най-добрия си приятел, понякога трябва да си напомняме, че четириногото показва най-добрите, сладки и мили черти на характера си само, когато се чувства напълно комфортно и в безопасност. В случаите, когато на лице са напрежение, дискомфорт или тревожност, животното изпитва неудобство и то може да прояви недотам дружелюбни реакции. 

кучетаСнимка: iStock

Бъдете сигурни, че дори и най-приятелски настроеното куче може да стане реактивно, уплашено или да прояви защитно поведение, ако към него се приближи непознат, странен или непредсказуем с жестовете си човек. Това води до агресивно или най-малкото – опасно държание от страна на четириногото и, за съжаление, често така се случват и нежелани инциденти. 

Не всички кучета искат да бъдат приближавани от непознати

Дори да имате най-тихото, спокойно и кротко куче на света, има много други причини, поради които то може би не иска да бъде докосвано от непознати. Някои медицински състояние или увреждания могат да накарат четириногото да е нервно около хора, които вижда за първи път. А може би просто не се чувства комфортно или в безопасност. Или, както се случва и при нас, хората, животното просто не се чувства настроено за социално взаимодействие в дадения момент.

Вижте още: Какво толкова души кучето ни по време на разходка

Каквато и да е причината, вариантите са много и вие едва ли сте в състояние да определите кой от тях се отнася за дадената ситуация. За това и ваша най-важна задача е да съумеете да разпознаете езика на тялото на вашия питомец, както и да се погрижите той да получи необходимото му пространство. Ето и как може да го направите – възможно най-елегантно и учтиво. 

  • Стратегия №1: Продължете да се движите, за да избегнете среща

Една от най-лесните за прилагане стратегии, с чиято помощ ще избегнете непознати, които искат да погалят кучето ви, е да се опитате да избегнете среща с тях. Тя работи в случаите, когато видите въпросните хора да идват към вас. Ако усещате, че някой изглежда заинтересован (усмихва се от далеч, гледайки към домашния ви любимец) да установи контакт, тогава чисто и просто се постарайте да не му дадете възможност да го направи. 

кучеСнимка: iStock

За целта – дръпнете повода на кучето така, че да ходи в крачка с вас, гледайте право напред – без зрителен контакт, като буквално „марширувате“ напред, минавайки не безопасно разстояние от непознатия, така че, той да не може да ви заговори. За да се увенчае с успех, тази стратегия изисква да имате куче, което не се дърпа, когато се разминавате с непознатия. Важно е да можете да контролирате добре животното, за да предотвратите потенциална среща. 

Да, знаем, че тази стратегия може да ви изглежда асоциална или студена, но това действително е един от най-добрите начини собствениците на домашни любимци да избегнат неудобна ситуация. А и, замислете се – другият човек не знае какво се опитвате да направите, от страни просто изглежда сякаш бързате и сте решени да накарате животното да следва вашето темпо.

  • Стратегия №2: Предупредете

Не е нужно да плашите хората, но можете елегантно да ги предупредите, че кучето ви няма желание да бъде галено. За целта– когато непознат се приближи до домашния ви любимец с намерението да му се порадва, дайте ясна индикация, че животното може да реагира по определен начин. Надяваме се, че това ще накара повечето хора да се замислят, преди смело да протегнат ръка. 

Ето някои от учтивите фрази, които можете да използвате, за да държите непознатите на разстояние: 

  • „Кучето ми обича да скача по непознати.“
  • „Понякога кучето ми става малко капризно, когато не познава някой.“
  • „Може да бъде малко нервна/нервен, защото не ви е виждал до сега.“

С малко късмет – след изричането на някоя от тези реплики, ще сте се отървали от нежелани милувки. Но, за съжаление, това може ни най-малко да не притесни някои хора. Ако това се случи, необходимо е да предприемете по-директен подход.

кучетаСнимка: iStock

  • Стратегия №3: Бъдете учтиви, но директни

Когато всичко друго явно не работи, единственото, което ви остава е да кажете това, което си мислите. Понякога директният подход може да е труден (свикнали сме да се опитваме да сме по-деликатни с чувствата на околните в ежедневието си), но нека подчертаем, че сте 100% прави. Като водач на глутницата на вашето куче, вие имате пълното право да кажете на друг човек как не искате да се държи около него. 

Когато някой се приближи с идеята да погали вашия домашен любимец, налага се просто да му кажете ясно и категорично, че не бихте желали да го прави. Поддържайте тона си учтив, но бъдете откровени. В крайна сметка – грубостта не е дошла от вас, а от човека, който дори не е поискал позволението ви. Така че – не бива да се чувствате зле да заявите позицията си. 

кучетаСнимка: iStock

Всъщност, едно от най-важните неща, които като собственик на домашен любимец трябва да знаете е, че 

никога не сте длъжни да кажете „да“, когато някои поиска да погали кучето ви. Вие сте негов стопанин, познавате го по-добре от всеки друг и водени от чисто сърце правите най-доброто за него. Никога не го забравяйте. Защото грижите за това вашият четириног приятел да се чувства спокоен и щастлив само ще помогне за изграждане на темперамента му.

Така укрепвате доверието и връзката си с животното, за това – просто продължете пътя си и кажете на този непознат човек, че не може да погали кучето ви! След първият път става по-лесно, уверяваме ви!

 

Вижте още:

3 начина, по които съсипвате разходката на кучето си

Виж още