6 знака, че кучето ви има пълно доверие

куче Снимка: iStock

В ръзката между човек и неговото куче е една от най-силните, основани на взаимна любов, признателност и най-вече – доверие. Макар че голяма част от стопаните на четириноги не се замислят, противно на общоприетото схващане, да спечелите пълното доверие на четириногия си приятел далеч не е толкова просто и със сигурност не се случва след като му дадете няколко лакомства или го погалите по коремчето. 

кучеСнимка: iStock

Ако искате домашният ви любимец да ви има пълно доверие и дори да е готов да остави живота си в ръцете ви – трябва да се постараете! Може да отнеме месеци и дори години, а и невинаги се получава. Но ще познаете, че сте го постигнали по няколко начина. Представяме ви 6 от тях:

  • Гледа ви често в очите

При хората контактът очи в очи може да значи много неща. Независимо каква е ситуацията или смисълът й обаче, винаги се тълкува като уважение и знак, че сте фокусирани и внимавате. При кучетата обаче, нещата стоят по съвсем различен начин – ако две четириноги задържат погледите си твърде дълго, това е знак за заплаха. И обратното – ако изпитват приятелски чувства едно към друго, кучетата избягват да се гледат в очите. Вие – неговият човек обаче, сте нещо друго. 

Dogsandcats.bg

Именно, защото ви има пълно доверие, домашният ви любимец е в състояние да ви гледа в очите с часове. Кучето по някакъв начин е научило, че хората обичат зрителния контакт и за него чрез това действие осъществява значима връзка с вас. 

кучеСнимка: iStock

  • Идва при вас да се гушка

Лесно е да възприемем кучешките прегръдки като даденост, особено ако домашният ви любимец спи на леглото до стопанина си. Той може да ви подритва насън или да дремва близо до вас през нощта – но самият факт, че спи до вас спокойно е знак, че сте спечелили пълното му доверие. Защото кучетата са най-уязвими именно, докато си подремват. Вълците и дивите предци на косматия ви другар целенасочено спят в малки пространства с други членове на глутницата, на които имат доверие, за да се предпазят от хищници. 

Доброволното гушкане и сгушване е един от любимите начини на кучето да покаже на стопанина си своята любов. То знае, че вие няма да го нараните, докато спи. И обратното – че ще може да реагира и да ви защити – ако вие имате нужда от него.

куче и човекСнимка: iStock

  • То е уверено и спокойно около вас

Както сме споменавали и преди, чрез езика на тялото на косматия ви приятел можете да разберете много за емоционалното му състояние. Например, ако животното е нервно или притеснено, то върви напред-назад из стаята, прозява се, поставя опашката между задните си крака, задъхва се или притиска ушите към главата си. 

кучеСнимка: iStock

Ако има доверие на стопанина си обаче, поведението му е коренно различно – четириногото има спокойна и уверена стойка на тялото, държи устата си леко отворена, мига често, ушите му са в стандартно положение, а опашката му стои отпусната. Този тип език на тялото подсказва, че животното се чувства комфортно и знае, че вие държите нещата под контрол. Тази уверена стойка ще забележите, докато вършите домакинската работа у дома, излизате на разходка или просто прекарвате време заедно.

  • Реагира добре на обучението

Повечето стопани на четириноги смятат, че обучението на куче е свързано главно със самото животно, но всъщност става въпрос за връзката между двамата. Ако кучето не вярва на своя водач е много по-вероятно да не реагира добре на обучението. И дори да използвате дресура, основана на „подчинение“ чрез наказания, повечето треньори са единодушни, че резултатите от нея не са толкова добри спрямо тези, основаващи се на взаимно уважение. 

Ако кучето ви внимава по време на тренировка, това е знак, че едновременно ви има доверие и ви възприема за свой лидер.А от това по-хубаво няма!

куче и човекСнимка: iStock

  • Чувства се спокойно във ваше отсъствие

Тревожността при раздяла е често срещан поведенчески проблем при кучетата. Тези четириноги изпадат в паника, когато стопаните им напуснат дома и често развиват деструктивно поведение. Понякога това се дължи на факта, че животните не са напълно уверени, че хората, които обичат, ще се върнат при тях. 

кучеСнимка: iStock

Ако вашият космат приятел ви се доверява на 100%, то той няма да се съмнява, че в крайна сметка ще се приберете обратно при него. Да, едва ли ще му е приятно, че всеки ден отивате на работа и не сте наблизо, но в крайна сметка остава спокоен. И, разбира се, ще го намерите на вратата, да ви чака търпеливо на вратата, готов да ви поздрави.

  • Поглежда ви за указания и насоки навън

Независимо дали сте на разходка или играете в парка, вие и вашето куче сте екип. Ще познаете, че животното ви има пълно доверие, ако то често поглежда към вас с очакване да му кажете накъде да тръгне или какво се очаква от него. Това значи, че четириногият ви приятел намира утеха в това да знае, че вие сте около него. 

Да знаете, че домашният ви любимец разчита изцяло на вас и би ви поверил живота си, е невероятно чувство. Това значи, че се грижите добре за него и двамата имате страхотна връзка. Освен това обаче, е и голяма отговорност, защото вие ще сте първите, към които животното ще се обърне, когато е тъжно или уплашено. Както и, когато е щастливо и иска да играе. Никога не приемайте това чувство за даденост – винаги работете по подобряване на доверието между вас. 
Виж още