7 храни с високо съдържание на магнезий, които кучетата могат да хапват

куче храна Снимка: iStock

М агнезият е минерал, който играе важна роля за здравето на домашните ни любимци. Той е от съществено значение за здравето на сърцето, костите и мускулите, като същевременно подпомага и много от метаболитните процеси на тялото.

Като собственик на куче, ваша е отговорността да се уверите, че питомецът ви получава добре балансирана диета. Висококачествените търговски храни съдържат всички витамини и минерали, от които питомецът ви се нуждае, но винаги е добра идея да знаете и кои допълнителни продукти, подходящи за консумация от четириногите, са добър допълнителен източник на магнезий. Особено ако смятате, че питомецът ви има дефицит.

7 храни с високо съдържание на магнезий, подходящи за кучета

  • Риба

Рибата, особено по-мазната като сьомга и скумрия, е чудесен източник на магнезий. Като цяло, това е невероятно питателен продукт, богат на протеини, омега-3 мастни киселини, калий, селен и витамини от група В. 

Dogsandcats.bg

куче рибаСнимка: iStock

Рибата е отличен източник на протеин за кучета, които страдат от хранителни алергии, тъй като намалява възпаленията, осигурявайки оптимално здраве на кожата и козината, ставите и имунната система. 

  • Костен бульон

Костният бульон се получава чрез варене на животински кости. Процесът разгражда колагена и тъканта, останала по тях, като оставя питателен и вкусен бульон, който носи много ползи за здравето на домашния ви любимец.

куче бульонСнимка: iStock

Хранителното съдържание на костния бульон зависи от съставките в него и тяхното качество. Самата кост е богата на калций, фосфор, магнезий и калий, докато костният мозък е пълен с витамини А, В2, В12, Е и омега-3 и омега-6. Съединителната тъкан е отличен източник на глюкозамин и хондроитин.

  • Листни зеленчуци

Листните зеленчуци са много питателни, а общото помежду им е, че са пълни с магнезий. Тук визираме най-вече кейл, спанак и зеле – всички безопасни за консумация от кучета. Освен че са добър източник на магнезий, листните зеленчуци са богат на витамините А, С и К, калций, желязо и калий. Те съдържат и много фибри, които спомагат за доброто храносмилане. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Тиква

Тиквата често се препоръчва като добавка към менюто на куче, което страда от леки храносмилателни проблеми като запек и диария. Тя е с високо съдържание на фибри и други хранителни вещества като витамин А, витамин Е, калий и желязо.

куче тикваСнимка: iStock

  • Тиквички

Тиквичките са богата на хранителни вещества, което ги прави чудесен източник на витамини, минерали и антиоксиданти. Не само е с високо съдържание на магнезий, но и на витамини А, С, В6 и К, както и много основни минерали като калий, цинк, манган, мед и фосфор.

куче тиквичкиСнимка: iStock

  • Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни като пшеница, овес, ечемик, елда и киноа са отлични източници на хранителни вещества, включително и магнезий. Те са с високо съдържание на витамините от група В, манган и фибри.

Голяма част от висококачествените търговски храни за кучета включват здравословни пълнозърнести продукти като част от формулата си, тъй като за тях се знае, че осигуряват хранителна стойност и енергия. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Бобови растения

Семейството на бобовите включва някои много богати на хранителни вещества растения, включително леща, боб, нахут, грах и соя. Бобовите растения са добре известни с това, че са особено богати на магнезий, но също така са с високо съдържание на калий, желязо, протеини и фибри.

От колко магнезий се нуждаят кучетата?

Точно както е при хората, препоръчителният дневен прием на определени витамини и минерали варира в зависимост от възрастта, размера и здравословното състояние на животното, както и дали има наличие на хранителни дефицити.

куче хранаСнимка: iStock

Като обща насока, средното необходимо количество за възрастно куче е 150 милиграма магнезий на ден. Тъй като е важно хранителните вещества, които получава домашният ви любимец да бъдат добре балансирани (нито твърде много, нито твърде малко е препоръчително), обсъдете с ветеринарния си лекар нуждите на питомеца си.

Вижте още:

10 най-полезни зеленчуци за кучетата

 

Виж още