7 кучешки поведения, които често тълкуваме погрешно

куче ядосано Снимка: iStock

Н аричат кучетата „най-добрият приятел на човека“ и за това си има причина! Въпреки това, четириногите ни другари проявяват широк спектър от поведения, които понякога могат да объркат дори и най-преданите собственици. Неразбирането им може да доведе до трудности в отношенията между кучетата и техните човеци, често изостряйки поведенческите проблеми и засягайки благосъстоянието на животните. 

  • Агресия

Агресията при кучетата често се възприема негативно и причинява значително безпокойство и тревоги на стопаните. Въпреки това, агресивните прояви могат да произтичат от множество източници като страх, защита на територия или дори болка. Например, породи като Немска овчарка или Питбул често са стигматизирани като агресивни, но държанието им често е израз на силния им защитен инстинкт и висока интелигентност. 

куче агресияСнимка: iStock

Правилното обучение, социализацията и разбирането на специфичните тригери могат да превърнат едно, сочено за „агресивно“ куче в добре възпитан и лоялен спътник. 

Dogsandcats.bg

  • Лай

Лаенето е естествено кучешко поведение, което често се възприема погрешно като просто неприятен шум. Породи като Бигъл или Сибирско хъски, например, използвай лаенето, за да общуват – от предупреждение за потенциална заплаха до изразяване на вълнение или нужда.

куче агресияСнимка: iStock

Разбирането на нюансите на това, което кучето ви се опитва да комуникира чрез своя лай, е от решаващо значение. Обучението за справяне с прекомерната вокализация на четириногия ви другар трябва да се съсредоточи върху положително подсилване и работа върху основните причини, независимо дали се касае за тревожност, скука или вълнение.

  • Дъвчене

Дъвченето е основна дейност за кучетата, важна за здравето на зъбите им и е естествено средство за облекчаване на стреса. Въпреки това, когато породи като Лабрадор ретривър проявяват разрушителни навици, това често е признак на скука или задържана енергия. Вместо наказания, предоставянето на подходящи играчки за дъвчене и редовните упражнения могат да здравословно това поведение. 

  • Копаене

Копаенето може да бъде вбесяващо поведение, особено ако имате къща с двор. Породи като Джак Ръсел териер, първоначално отглеждани за лов, са шампиони по ровене, но това е инстинкт, вкоренен и у други четириноги. 

куче копаеСнимка: iStock

Разпознаването на копаенето като естествено поведение и разбирането, че животното няма за цел да унищожи двора ви, позволява прилагане на по-ефективни стратегии за управление. Като например осигуряване на определена зона за копаене или увеличаване на физическата и психическата стимулация.

  • Скачане

Подскачането е обичайно кучешко поведение, което четириногите използват, за да поздравят хората, водени от вълнение и желание да бъдат близо до тях. При породи като Боксер, които са особено буйни и приятелски настроени, скачането може да бъде непосилно за собствениците. Обучението за управление на това поведение трябва да се съсредоточи върху усвояването на алтернативни реакции при поздрав и възнаграждаване при проявяването им. 

куче лайСнимка: iStock

  • Дърпане на каишката

Дърпането на повода е предизвикателство, с което всеки собственик на куче се сблъсква в даден момент, особено при силни, енергични породи като Сибирско хъски. Това поведение често произтича от липса на упражнения, високи енергийни нива или вълнение от изследването на околната среда. Правилните техники за изграждане на маниери за разходка на каишка, базираното на положително подсилване обучение и последователната практика, могат да научат домашния ви любимец да ходи спокойно до вас. 

куче агресияСнимка: iStock

  • Тревожност при раздяла

Тревожността при раздяла е сложно поведение, характеризиращо се с признаци на дистрес, които се проявяват, когато кучето остава само. Породи като Бордър коли, известни със своята силна лоялност и интелигентност, са особено податливи на това състояние. Погрешното тълкуване на поведението,  произтичащо от тревожност при раздяла, като вокализация или деструктивност, може да доведе до наказателни мерки, които могат да бъдат контрапродуктивни.

куче ровиСнимка: iStock

Разбирането и справянето с емоционалния дистрес, които са в основата на тези действия, с търпение, обучение и понякога при нужда – с помощта на професионалист, може да облекчи симптомите на тревожност при раздяла. 

Вижте още:

6 фини начина как кучетата показват обичта си, които може пропуснете

7 безпогрешни признака, че кучето ви има пълно доверие

 

 

Виж още