6 фини начина как кучетата показват обичта си, които може пропуснете

куче човек обич Снимка: iStock

К учетата изразяват привързаността си по многобройни и понякога – съвсем фини начини, които могат да останат незабелязани дори от най-внимателните собственици.

Разпознаването на тези жестове на обич може да подобри и задълбочи връзката с косматия ви другар.

Вярваме, че всеки отговорен собственик на четириного винаги е готов да надгради знания в желанието си да направи живота на питомеца си още по-добър и щастлив. За това – предлагаме ви да разгледаме заедно 6 фини начина, по които кучетата показват обичта си, които може да пропуснете. 

Dogsandcats.bg

куче човек връзкаСнимка: iStock

  • Нежен контакт с очи

Този тип зрителен контакт е начинът на животното да покаже привързаност и доверие. Когато кучето ви гледа с мек поглед, обикновено може да забележите и отпуснато изражение на лицето, което е сигурна индикация, че домашният ви любимец се чувства сигурен и доволен във ваше присъствие. 

куче се взира в човекСнимка: iStock

Знаете ли, че: При продължителния зрителен контакт между кучето и стопанина му се освобождава окситоцин – както в организма на четириногото, така и в този на човека. „Хормонът на щастието“ укрепва емоционалната връзка точно както между родител и дете. 

  • Опира се на вас

Понякога кучето ви може да покаже обич, като просто се облегне на вас или седне на краката ви. Това поведение може да бъде продиктувано от търсене на комфорт или сигурност, но и не само. То е фин знак на доверие, показващ, че четириногия ви другар иска да бъде близо до вас и това го кара да се чувства в безопасност. 

Питбул териерСнимка: iStock

  • Носи ви играчките си

Когато кучето ви донесе някоя от играчките си, това често означава повече от покана да се позабавлявате заедно. Този жест може да е свидетелство за доверие и привързаност. Чрез него домашният ви любимец показва, че цени взаимодействието си с вас и ви вижда като източник на радост и безопасност. Това е и знак, че ви смята за член на глутницата си и иска да сподели с вас най-ценните си притежания. 

куче играчкиСнимка: iStock

  • Следва ви наоколо

Кучетата често следват стопаните си из къщата, защото им е приятно да са близо до тях и се радват на компанията им. Това поведение е знак за лоялност и обич. И въпреки че може да бъде леко прилепчиво, това е начин за домашния ви любимец да бъде активен участник в живота ви. Той явно ви вижда като свой лидер и защитник и подобно на начина, по който дете се държи около родителите си, се чувства по-сигурен във ваше присъствие.

куче взираСнимка: iStock

  • Спи във вашето легло

Ако кучето ви обича да дремва на спалнята ви, при това – от страната, където спите самите вие, това е знак за пълно доверие и обич. Четириногите са най-уязвими, когато спят, така че изборът им да са около вас дори в този момент е важен показател за обичта и доверието им. Това показва, че домашният ви любимец ви смята за част от глутницата си и се чувства най-сигурен, когато е близо до вас.

куче спиСнимка: iStock

  • Спокоен, щастлив поздрав

Как кучето ви поздравява, когато се приберете у дома, също може да е показателно за обичта и привързаността, които изпитва към вас. Четириного, което е спокойно, но щастливо, маха енергично с опашка и е с нетърпеливо изражение, показва, че сте му липсвали и се радва, че вече сте си у дома. Този поздрав е лишен от безпокойство, което показва, че животното се усеща сигурно с вас и изразява чистата си радост от завръщането ви.

куче човек щастиеСнимка: iStock

Вижте още:

Изпитват ли кучетата злоба?

Колко време кучето има нужда да прекарва със стопанина си?

Виж още