7 любопитни факта за Бернския зененхунд

Бернски зененхунд Снимка: iStock

З аедно с шоколада и сиренето, швейцарският кантон Берн е известен и като дом на четири породи кучета, включително Бернското планинско куче. Достолепни, силни, спокойни и привързани, тези зененхунди неслучайно са любими домашни спътници на хората по цял свят!

Бернски зененхундСнимка: iStock

Предлагаме ви още 7 любопитни факти за Бернския зененхунд, които ще допълнят познанията и (сигурни сме!) симпатиите ви относно тази порода. 

  • Породата е универсална

Отглеждани в селскостопанските региони на Швейцария, Бернските зененхунди са универсални селскостопански кучета, подходящи за различна работа – от пастирство, през теглене на каруци или защита на дома, до чудесни семейни спътници. 

Dogsandcats.bg

Бернски зененхундСнимка: iStock

  • Това са величествени кучета!

Това голямо, мощно куче има красива, копринена трицветна козина, обагрена в черно, бяло и ръждиво, с отличителни петна на определени места. А тъмните им очи излъчват неподправена интелигентност.

  • Куче, издръжливо на студено време

Разбира се, Зененхундите не са дворни кучета, те трябва да живеят на закрито със семейството си. Но те са големи почитатели на игрите в снега и издържат без проблем на студеното време. С радост биха участвали в планински преходи, къмпинг или просто една добра разходка в снега!

Бернски зененхундСнимка: iStock

  • Разбират се чудесно с деца

Породата е известна с това, че представителите й са нежни и привързани към децата. Дори буйните, непредвидими реакции на малчуганите не могат да нарушат спокойствието на тези кучета! Въпреки това, предвид размера им, не бива да се оставят сами с много малки деца. 

  • Справят се добре в различни кучешки спортове

Породата спада към работните четириноги, а представителите й са добри в различни спортове. От очевидния – теглене на каруца, до състезания и демонстрации на ловкост и послушание.

Бернски зененхундСнимка: iStock

  • Скубят се и то доста!

Бернските планински кучета имат двойна козина, която линее както сезонно, така и циклично. Ако някой от семейството или домакинството ви страда от алергия, това категорично не е породата за вас.

  • Породата е призната през 1937 г.

Американският киноложки клуб признава Бернските зененхунди са отделна порода през 1937 г.

Бернски зененхундСнимка: iStock

 

Виж още