7 любопитни факта за Ваймаранерите

Ваймаранер Снимка: iStock

В аймаранерите, с техните поразителни, копринено гладки сиви палта и пронизващи сини/сиви очи, безспорно са една от най-разпознаваемите породи. Но освен зашеметяващия им външен вид и жизнерадостен нрав, има множество любопитни и завладяващи аспекти около тези четириноги, които са по-малко известни. 

ВаймаранерСнимка: iStock

За всички почитатели на породата, събрахме седем интригуващи факта, които може да ви изненадат!

  • Кралско начало

Ваймаранерите се появяват в началото на 19 век, когато са отглеждани от благородници във ваймарския двор. Тяхната цел била да създадат порода, която е едновременно интелигентна и физически здрава. В миналото тези четириноги са използвани за лов на едър дивеч като елени, вълци и мечки.

Dogsandcats.bg

ВаймаранерСнимка: iStock

  • „Сиви призраци“ 

Често наричат Ваймаранерите „сивите призраци“. Този прякор не се отнася само за техните уникални сиви палта, но и до склонността им да следват тихо по петите своите собственици, превръщайки се в нещо като приятелско привидение. Представителите на породата са известни с това, че са изключително отдадени и искат да са част от всичко, с което се занимава семейството им. 

ВаймаранерСнимка: iStock

  • Изключително интелигентни и енергични

Въпреки че мнозина знаят, че тези четириноги са забележително интелигентни, малцина са запознати със степента на енергията и нуждата им от умствена стимулация. Без достатъчно упражнения и ангажираност, Ваймаранерите могат да станат разрушителни и да имат чести прояви на деструктивно поведение. Обучението и социализацията от ранна възраст са от решаващо значение за тези кучета.

ВаймаранерСнимка: iStock

  • Не са за всеки

В опит да запазят породата чиста и да защитят стандартите й, от Немския клуб на Ваймаранер строго контролират развъждането й. До края на 20-те години на миналия век клубът дори стига до крайността да стерилизира всички женски кучета, преди да ги продаде, за да се предотврати нерегламентирано размножаване. Тази изключителност добавя привлекателност и престиж към породата.

  • Музата на фотографа

Ваймаранерите стават доста известни, благодарение на снимките на професионални и любителски фотографи. И най-вече на фотосите на Уилям Уегман. Креативните и често причудливи негови снимки са широко публикувани, запознавайки мнозина с чара и елегантността на породата.

ВаймаранерСнимка: iStock

  • Почти изгубени в историята

След Втората световна война Ваймаранерите са изложени на реален риск от изчезване. Американските военнослужещи, разположени в Германия, биват запленени от породата и връщат няколко от кучетата у дома. Тази малка групичка става основата за възстановяването й.

  • Те не са само ловни кучета

Докато Ваймаранерите са високо ценени поради своите ловни умения, те се отличават и в много други области. Представителите на породата се представят изключително добре в тестове за послушание, проследяване и ловкост. Те дори са обучавани като кучета за търсене и спасяване на хора, както и за терапевтични животни, което подчертава тяхната гъвкавост и интелигентност.

В заключение, Ваймаранерите са уважавани заради уникалния си външен вид и енергичен характер. Но не само! Защото тези четириноги притежават изключителен набор от завладяващи черти. От кралския им произход, историята зад псевдонима им „сиви призраци“, през забележителната им интелигентност и енергийни нива, интригуващата история на ексклузивността им – всичко това разкрива една различна гледна точка към породата. 

ВаймаранерСнимка: iStock

Независимо дали сте собственик на Ваймаранер или кучешки ентусиаст, тези интригуващи факти демонстрират многостранната природа и привлекателността на тази (признаваме си!) наша любима порода. 

 

Виж още